Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Faluns kampanjledare vid FIS council i Milano

Faluns kampanjledare Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back Eriksson gratuleras av Johan Eliasch på det Internationella Skidförbundet. Foto: Michel Cottin/Agence Zoom

VM i nordiska grenar till Falun 2027

Nu är det klart. Falun blir arrangör för VM 2027 i de nordiska grenarna längdåkning, backhoppning och nordisk kombination. Det välkomna beslutet togs under onsdagen av internationella skidförbundet FIS styrelse.

Det blev stort jubel och firande på Stora torget i Falun under onsdagskvällen, där många hade samlats för att invänta beskedet. Det blir femte gången som Falun arrangerar världsmästerskapen. Tidigare VM genomfördes 1954, 1974, 1993 och 2015.

Ett skid-VM betyder otroligt mycket, både för orten Falun och Dalarna men även för hela idrotts-Sverige.

– Det känns fantastiskt att vi får ett skid-VM till Falun igen. Jag ser verkligen fram emot en ny folkfest och att få jubla tillsammans med tiotusentals andra, säger Joakim Storck, kommunalråd i Falu kommun.

– Det är förstås jätteroligt att vi åter kommer vara värd för ett VM på hemmaplan i Falun. Tillsammans, hållbart och modernt är ledorden som ska genomsyra hela arbetet fram till, under och efter ett VM 2027. VM på hemmaplan ska inspirera fler att vilja åka skidor, men arvet från VM ska även vara långsiktigt – på riktigt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska Skidförbundet.

– På Lugnet har vi redan en anläggning i världsklass och underhållet har fungerat bra. När Falun nu åter fått förtroendet att arrangera ett nytt skid-VM, kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna är goda och några stora investeringar kommer inte att behöva göras den här gången, säger Joakim Storck.

Kampanjen att få VM till Falun startade för drygt 15 månader sedan, men det blir knappt någon vila. Nu startar arbetet med att skapa organisationen och förutsättningarna att bjuda in till ännu en stor folkfest.

– Jag vill rikta ett varmt tack till alla som har genomfört och även på olika sätt gett sitt stöd till kampanjen. Att Falun och Dalarna får stå som värd för ett nordiskt VM 2027 betyder väldigt mycket för svensk skidsport, säger Karin Mattsson.

Sidan uppdaterad 2022-05-26