Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Svenska flaggan vajar

Nationaldagsfirande vid Falu gruva

Nu ska Sveriges nationaldag firas vid Falu gruva igen. Det kommer att bjudas på en riktig familjedag och högtidstalare är tillförordnade landshövdingen Camilla Fagerberg Littorin.

De senaste två åren har firandet av Sveriges Nationaldag skett digitalt i spåren av coronapandemin.

Nu återupptas det traditionella nationaldagsfirandet vid Falu Gruva dit allmänheten hälsas välkommen. Det kommer att bli en riktig familjedag med gratis entré till muséet, gruvtåg, barnallsång, pop-up musik samt sedvanlig nationaldagsparad med blåsorkester och fanbärare.

Tillkommer gör det 60 minuter långa högtidsfirandet med flagghissning, nationalsång, scenprogram och högtidstal. Scenprogrammet innefattar medverkande från Kulturskolan med orkester, kör, danskompani, spelmanslag och solistinslag.

Det blir också sedvanlig utdelning av fanor den här gången till Gymnastikföreningen Gymnos och Dalarnas bilkår, samt utdelning av flagga till Veteranföreningen Dalarnas Hemvärn.

Medborgarskapsceremonin, som tidigare arrangerats i samband med nationaldagen, kommer att arrangeras vid ett senare tillfälle.

Programpunkter måndagen den 6 juni:

  • 10.15 Barnallsång – Kom och sjung med Pelle och Stefan! Är du barn eller bara barnsligt förtjust att sjunga? Kom och sjung med oss!
  • 12.40 Nationaldagsparad – Gå med i vår nationaldagsparad! Samling vid Hästtorgsparken i Elsborg för gemensamt tågande med Kulturskolans blåsorkester och fanbärare till Falu Gruva.
  • 13.00-14.00 Nationaldagsfirande – Musik och dans med medverkande från Kulturskolan. Högtidstal och flagghissning.
  • 14.15-15.00 Bön för mångfald och fred, Kyrksalen i gruvmuséet. Falu ungdomskör, Anna Kjellin körledare. Anna Frydenberg, högskolepräst. Thomas Söderberg, biskop och gruvkaplan samt Ibrahim Hamad, imam Borlänge.
Sidan uppdaterad 2022-06-02