Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En samamnträdesklubba på ett bord

Falualliansen fick igenom sin budget

Den styrande Falualliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Falupartiet – fick som väntat igenom sin årsplan med budget 2023-2025. Budgetdebatten pågick i nästan sju timmar.

Kommunfullmäktige höll på tisdagen sitt sista sammanträde innan sommaruppehållet, och dagen var vikt för att debattera och ta beslut om nästa års budget.

Falualliansen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet hade lagt fram egna budgetförslag. Budgetdebatten pågick i nästan sju timmar, innan kommunfullmäktiges ordförande Mikael Rosén (M) kunde slå klubban i bordet och fastslå att Falualliansens budget gått igenom.

– Vi har valt att hålla skattesatsen oförändrad. Vi har lagt en offensiv budget, kunnat göra prioriteringar där vi velat satsa, och Faluns ekonomi står väl rustad inför framtiden, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

I Falualliansens budget finns bland annat nya riktade tillskott till kommunens nämnder på 51 miljoner kronor.

Till detta ska också läggas en så kallad indexuppräkning som ger ytterligare medel på 13 miljoner kronor. Budgeten är kalkylerad att ge ett plusresultat på 0,9 procent – eller 37,4 miljoner kronor.

Storck lämnar över till Martinsson

Det här var mandatperiodens sista budget som klubbades igenom, och även den sista som förhandlats fram under ledning av kommunalrådet Joakim Storck.

Han kommer att sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande till början av november, men har sedan meddelat att han kommer att lämna politiken helt.

– Jag har nu varit med och förhandlat fram åtta kommunala budgetar i olika konstellationer, säger Joakim Storck, som från och med nu lämnar över gruppledarskapet för Centerpartiet Falun till Susanne Martinsson.

Sista anförandet av Liljeglöd

Patrik Liljeglöd gjorde i sin tur sitt sista budgetanförande som gruppledare för Vänsterpartiet, efter att ha lett partiets arbete de senaste tio åren. Efter valet tar andra krafter över.

Falupartiet tackar för sig

Falupartiet har funnits med länge i Falupolitiken. Det är dock klart att den epoken snart är över, då partiet bestämt sig för att inte ställa upp i höstens val.

– Det är en speciell dag för Falupartiet. I 28 år har vi funnits med på budgetsammanträdena men nu är det dags för det sista, säger Maria Gehlin.

Socialdemokraterna ser framåt

Faluns största oppositionsparti är Socialdemokraterna.

– Falualliansens budget påminner starkt om en socialdemokratisk budget, vilket är skönt. Det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke. Vi kommer att jobba hårt i höstens val för att det här ska vara sista gången som jag presenterar en budget som oppositionsråd, säger Jonas Sallén Lennerthson (S).

Här hittar du all information om Falualliansens budget Pdf, 1.6 MB.

Här hittar du en sammanfattning av Falualliansens budget Pdf, 291.5 kB.

Sidan uppdaterad 2022-06-22