Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Mikael Rosén och Åsa Nilser sitter bakom skrivbord

Mikael Rosén (M), för dagen iklädd borgmästarkedjan, valdes om som kommunfullmäktiges ordförande. Åsa Nilser (L) valdes som 2:e vice ordförande. Saknas på bilden gör bortreste Lars Jerdén (S) som valdes till 1:e vice ordförande.

Rosén blir kvar som kommunfullmäktiges ordförande

Moderaternas Mikael Rosén blir kvar som kommunfullmäktiges ordförande. Det står klart efter de val som genomfördes under kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagen.

Det här var första sammanträdet för den nya kommunfullmäktigeförsamlingen.

I rollen som ålderspresident, en position som den ledamot av kommunfullmäktige som suttit längst tjänstgöringstid får ta på sig, fick Mikael Rosén öppna sammanträdet. Dagen till ära hade han den speciella borgmästarkedjan på sig.

– Jag hälsar alla välkomna till det första sammanträdet under den här mandatperioden, säger Mikael Rosén, som inte själv exakt kommer ihåg när han gjorde entré i Falupolitiken.

– Nej, men första gången jag valdes till kommunfullmäktiges ordförande var 1998, så det var ett bra tag sedan det också.

Efter att ha inlett sammanträdet och den tillfälliga valberedningen satts i arbete, kunde så diverse val genomföras.

Rosén kvar som fullmäktiges ordförande

I valet av kommunfullmäktiges presidium utsågs Mikael Rosén (M) till ordförande. Lars Jerdén (S) valdes till 1:e vice ordförande och Åsa Nilser (L) till 2:e vice ordförande.

I val av kommunstyrelse valdes Liza Lundberg (S) till kommunstyrelsens ordförande. Anders Lindh (M) till 1:e vice ordförande och Susanne Martinsson (C) till 2:e vice ordförande.

Övriga ordinarie ledamöter i kommunstyrelsen: Jonas Sallén Lennerthson (S), Paula Aspfors (S), Fredrik Persson (S), Laila Edholm (S), Björn Ljungqvist (M), Linda Andersson (M), Svante Parsjö Tegnér (L), Maj Ardesjö (MP), Micke Pettersson (SD), Tony Källgren (SD), Veronica Zetterberg (KD) och Kjell Nordqvist (V).

Kommunstyrelsens mandatperiod omfattar tiden 9/11 2022-8/11 2026.

I valet av kommunalråd valdes Liza Lundberg (S) och Anders Lindh (M) till kommunalråd på heltid.

Susanne Martinsson (C) valdes till oppositionsråd med en tjänstgöringsgrad på 70 procent.

Svante Parsjö Tegnér (L) och Maj Ardesjö (MP) utsågs till oppositionsföreträdare med en tjänstgöringsgrad på 15 procent vardera. Oppositionsföreträdarnas interna arbetsfördelning kommer huvudsakligen att utgå från de nämnder som företrädarna blir invalda i.

Liza Lundberg ser sitt uppdrag som ärofyllt

Efter genomförda val tog Liza Lundberg till orda från talarstolen,

– För en person som jag själv, född på Falu lasarett, uppvuxen i Grycksbo, lägg där till uppfostrad till att vara en riktig lokalpatriot, så är det alldeles extra ärofyllt att bli vald till kommunstyrelseordförande i sin hemkommun. Så ett stort tack för det, säger Liza Lundberg och fortsätter:

– I rollen som kommunstyrelsens ordförande kommer jag inte bara företräda de väljare som röstade på Socialdemokraterna i valet, utan bär även ansvaret att representera och företräda alla kommunmedborgare. Det är en uppgift jag ser fram emot, det ska bli både spännande och utmanande.

Centerpartist blir kommunrevisionens ordförande

I valet av kommunens revisorer utsågs Gösta Gebauer (C) till ordförande och Lars Lundh (S) till vice ordförande. Övriga ledamöter är: Mats Rudert (M), Margaretha Helgesson (L), Jan Lindholm (MP), Jenny Schäfer (SD), Anna Sörlin (KD) och Sören Norlander (V).

I valet av valberedning utsågs Liza Lundberg (S) till ordförande med Susanne Martinsson (C) som vice ordförande. Övriga ledamöter: Anders Lindh (M), Svante Parsjö Tegnér (L), Maj Ardesjö (MP), Micke Pettersson (SD), Roger Westlund (KD) och Thomas Nilsson (V).

Sidan uppdaterad 2022-11-04