Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Liza och Anders sitter vid ett bord och presenterar budgeten

Socialdemokraternas Liza Lundberg och Moderaternas Anders Lindh presenterade partiernas gemensamma ändringsbudget.

Ändringsbudgeten har presenterats

Nu har Socialdemokraterna och Moderaterna presenterat sin ändringsbudget för 2023.

Ändringsbudgeten utgår från den budget som beslutades av kommunfullmäktige i juni i år. En budget som den gamla majoriteten låg bakom.

På tisdagen presenterade Faluns nya politiska styre – Socialdemokraterna och Moderaterna – sitt förslag till ändringsbudget.

– Jag är stolt över att kunna presentera vår första gemensamma budget. Vi har i tuffa tider valt att lägga en ansvarstagande budget, som skapar stabilitet för verksamheterna, säger kommunalrådet Liza Lundberg (S).

Tuffare ekonomiska förutsättningar

Under hösten har de ekonomiska förutsättningarna för kommande verksamhetsår kraftigt försämrats.

Pensionskostnaderna har ökat med 29 miljoner kronor och den senaste skatteprognosen visar ett minus på 10 miljoner kronor. Lägg därtill ett försämrat skatteunderlag kopplat till vikande befolkningsprognos (-150 invånare) som resulterar i ett minus på ytterligare 9 miljoner kronor.

Något som innebär att reformutrymmet blivit betydligt stramare, än vad årets tidigare prognoser gett ett sken av.

Majoritetspartierna väljer att tillföra ytterligare 10 miljoner kronor i tillskott till nämnderna, vilket med budgetsatsningen i juni landar på totalt 61,4 miljoner kronor i extra tillskott.

Våld i nära relationer får 5 miljoner

Sett till de nya tillskotten får arbetslivs- och socialnämnden 5 miljoner kronor extra för att möta den volymökning som signalerats kopplat till Våld i nära relationer.

– Det är en viktig fråga för båda partierna, säger Liza Lundberg.

– Vi har i Falun stora utmaningar just i våld i nära relationer och då har vi valt att tillföra medel för att möta de utmaningarna, säger kommunalrådet Anders Lindh (M).

Kommunstyrelsen får också 5 miljoner kronor extra, pengar som ska användas för att kunna gå vidare med de digitaliseringssatsningar som görs, för att skapa en mer tillgänglig och samtidigt mer effektiv verksamhet.

Omsättning på nästan 4 miljarder

Falu kommun kommer att ha en budget som omfattar dryga 4 miljarder kronor. S+M lägger en budget som 2023 har ett resultat på 1 miljon kronor och en reserv på 15 miljoner kronor.

– Det ekonomiska läget har inte varit så här tufft på länge, och nämnderna kommer att behöva jobba fokuserat med att hålla budget, säger Liza Lundberg.

Investeringstakten har under en längre tid varit hög i kommunen och det kommer den att fortsätta att vara även framöver.

– Vi ligger kvar på en hög investeringsnivå. Det är viktigt både för kommunens framtid och det är också viktigt att bidra till att de ekonomiska hjulen snurrar i samhället, säger Liza Lundberg.

– Några justeringar har vi tvingats göra. Det handlar om projekt som av olika anledningar flyttats framåt i tid. Dit hör inte bygget av Sundbornsskolan, men ombyggnationen av Kristinehallen som vi tagit ett omtag kring i år, säger Anders Lindh.

Sidan uppdaterad 2022-11-10