Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

En man står mitt bland höga växter, jättebalsamaminer

Foto: Privat

De får miljöpris för sitt arbete att bekämpa Jättebalsamin och Lupin

Jan Adolfsson och Birger Roos i Bjursås får Kommunfullmäktiges miljöpris 2022, för sitt ideella arbete att bekämpa invasiva arter, som idag är ett stort hot mot biologisk mångfald.

Jan Adolfsson och Birger Roos är två eldsjälar som arbetat ideellt med att bekämpa den invasiva växten Jättebalasamin och även i viss mån Lupin, Kanadensisk gullris och Jätteloka. Genom att ta bort de invasiva arterna kan andra växter åter få plats. För sitt arbete får de Kommunfullmäktiges miljöpris 2022.

– Det känns alldeles utmärkt, säger Jan Adolfsson och fortsätter:

– Det är roligt på två sätt. Både att vi uppmärksammas för det vi gjort och att det blir uppmärksamhet på att bekämpa invasiva arter. Kanske någon mer får upp ögonen på invasiva arter som de har hemma och börjar rensa.

Många timmar blev många säckar

Jan och Birger har totalt lagt ner mer än 500 timmar på att bekämpa de invasiva arterna och fått hjälp av ett tiotal personer i Bjursås.

– Det är mest Jättebalsamin, de övriga arterna står kanske för bara 10 procent. Totalt har vi plockat ungefär 250 säckar som vi kört till återvinningscentralen.

Nu får ni en prissumma på 10 000 kronor, har ni några planer för vad ni ska göra för pengarna?

– Vi ska sätta oss nu och planera inför nästa sommar och vi har haft en del utlägg, så troligtvis kommer en del av pengarna att gå till det, säger Jan Adolfsson.

Motivering

”De tre senaste åren har Jan Adolfsson och Birger Roos tagit sig an arbetet med att bekämpa invasiva arter i sin hemtrakt Bjursås. Detta har gjorts på eget initiativ men båda är engagerade i Bjursås hembygdsförening som tagit beslut om att stå bakom projektet. Bekämpningen är främst inriktad på jättebalsamin, även lupiner och kanadensiskt gullris har röjts undan liksom något bestånd av jätteloka.

Nästan varje dag från slutet av maj till slutet av september har Jan och Birger åkt runt med verktyg, röjsåg och plastsäckar i jakten på de här växterna, som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar sprida sig snabbt och orsakar allvarlig skada. De bådas kamp fortsätter med målet att också öka engagemanget hos markägare och andra intresserade.

Ideella kämpar som Jan och Birger behövs. Den snabba spridningen av de invasiva arterna är idag ett av de största hoten mot biologisk mångfald.”

Prisutdelning

Prisutdelningen sker i samband med kommunfullmäktiges sammanträde 13 december 2022. Pristagaren hyllas, får ett diplom, blommor och en prissumma på 10 000 kr.

Sidan uppdaterad 2022-11-16