Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Två tjejer står bakom en träram i skogen. Bakom syns ett gammalt härbre.

Linda Öberg och Sara Källström får Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2022. Foto privat.

Faluns kulturpristagare 2022

Falu kommunfullmäktiges kulturpris 2022 går till Falu jazzklubb. Barn- och ungdomskulturpriset går till Linda Öberg och Sara Källström. Sarah Stenberg får Faluns kulturstipendium.

Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris 2022 tilldelas Linda Öberg och Sara Källström

Sara och Linda har skapat en sagostig vid hembygdsgården på Dössberget i Bjursås, baserad på Saras Barnbok Olivias nya skor.

– Jättekul att det blir uppmärksammat, vi är glada och stolta över att få priset, säger Sara Källström.

Sagostigen invigdes våren 2021 och har blivit väldigt populär. Vissa dagar under sommaren 2022 har det varit flera hundra barn där.

– Det är en plats för alla som är gratis och tillgänglig. Sagostigen är alltid öppen men vi plockar ner lite saker nu som är känsliga för vinterväder, men de kommer ut i vår igen, säger Sara Källström.

Motivering

"För skapande av Sagostigen i Bjursås. Med utgångspunkt i Saras barnbok Olivias nya skor har de skapat ett kittlande utflyktsmål för stora och små.

I en sprudlande utveckling av nya alster som tittskåp, skogsbibliotek, napphus och andra upptäckter har de gett liv åt något som man vill besöka om och om igen, som en saga utan slut, som en sagovärld där allt kan hända."

Logotype Falu Jazzklubb

Falu kommunfullmäktiges kulturpris 2022 tilldelas Falu Jazzklubb.

Falu Jazzklubb är en oas för alla jazzälskare oavsett ålder. De har sedan många år tillbaka en ungdomssatsning som lett fram till bildandet av Ung Jazz Falun. Alla ungdomar upp till 25 års ålder har också fritt inträde till Falu Jazzklubbs konserter.

– Det känns väldigt hedrande att få priset. Vi driver en ideell verksamhet med professionella artister och har konserter varannan vecka i gamla elverkets lokaler, säger Falu Jazzklubbs ordförande, Kjell Robertson och fortsätter:

– Vi har också vår ungdomsverksamhet i samarbete med bland annat Musikkonservatoriets jazzlinje och öppnar upp för elever från folkhögskolor som vill komma och spela.

Motivering

"För att ha berikat Faluns kultur- och musikliv med en bred jazzrepertoar i över 40 år. Falu jazz har också genom satsningar på unga musiker och arrangörer på ett långsiktigt hållbart sätt sänkt trösklarna till jazzens värld och tryggat återväxten inom sin genre. Med hög musikalisk kvalitet i kombination med inbjudande värdskap och avslappnad atmosfär har Falu Jazzklubb lyckats skapa en mötesplats som lockar människor av alla slag i alla åldrar."

Porträttbild på kvinna med röd basker och glasögon. Svart bakgrund med några män i oskärpa

Sarah Stenberg tilldelas Falu kommuns kulturstipendium 2022. Foto privat.

Falu kommuns kulturstipendium 2022 tilldelas Sarah Stenberg

Sarah Stenberg vill skapa förändring och engagemang i viktiga frågor som hon brinner för. I sina kulturarrangemang skapar hon plats för berättelser om kvinnliga ideal, normer och utsatthet.

– Jag är väldigt glad och överraskad. Det betyder jättemycket att få uppmärksamhet för något man brinner för och vill skapa förändring i samhället. Det känns som jag är på rätt väg, säger Sarah Stenberg.

Motivering

"Med sin musikalitet och sina förmågor lyfter Sarah samhällsviktiga frågor om våld mot, och synen på kvinnor. I sina kulturarrangemang skapar hon plats för berättelser om kvinnliga ideal, normer och utsatthet. Sarah väljer att se och lyfta fram det många andra vill blunda för. Med musiken som dragkraft och vapen gör hon världen till en ljusare och vackrare plats för dem som behöver det som mest."

Prisutdelning

Prisutdelningen sker i samband med kommunfullmäktiges sammanträde 13 december 2022. Pristagaren hyllas, får ett diplom, blommor och en prissumma på 10 000 kr (kulturpriset 20 000 kr).

Sidan uppdaterad 2022-11-21