Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Julbelysning på Åsgatan

Energisnål julstämning på gång

Falu kommun kommer att tända julbelysningen en vecka senare än vanligt - och släcka den ett par veckor tidigare. Åtgärden görs för att hålla ner elförbrukningen och därmed kostnaderna.

Energieffektiviseringar har länge varit en viktig fråga för Falu kommun. Den rådande energikrisen gör att kommunens samtliga förvaltningar och bolag arbetar med att minska el- och energianvändningen. Ett viktigt led i detta arbete är att kommunen sett till att julbelysningen består av LED-lampor.

Under den kommande veckan inleds arbetet med att sätta upp julbelysningen, som kommer att pryda gator och torg för att sprida stämning och julefrid.

Ökad trygghet och glädje

Julbelysningen bidrar med extra ljus under den mörkaste tiden på året, vilket i sin tur också bidrar till en ökad trygghet på gator och torg. Ur ett trygghetsperspektiv är det viktigt för kommunen att ha en julbelysning under en mörk årstid. Julbelysningen sprider också både glädje och glimrande glitter i mörkret.

En åtgärd som görs i år är att julbelysningen blir tänd under en kortare period. Den kommer att vara tänd från slutet på november, en vecka senare än normalt, till början på februari, mot tidigare år slutet av februari.

Kostnad: Cirka 5 000 kronor

I och med att kommunen har satsat på LED-lampor i julbelysningen, så innebär det att förbrukningen minimeras.

En uträkning som gjorts visar att säsongsbelysningen i samband med jul kommer att kosta cirka 5 000 kronor för hela perioden den är tänd.

Den största delen av julbelysningen är kopplad till gatubelysningens tider, vilket innebär att ljuset tänds under dygnets mörka timmar. Julgranen på Stora torget styrs med egen timer.

Sidan uppdaterad 2022-11-23