Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä ligger på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 10 januari

Vid sitt senaste sammanträde beslutade kommunstyrelsen hur stödet till föreningar, på grund av höga elkostnader, ska hanteras inom kommunen.

– Beslutet om att bidrag ska utgå togs i Falu Stadshus AB innan jul, men nu har kommunstyrelsen beslutat hur stödet ska hanteras inom kommunen. Det är redan föreningar som både hört av sig och fått hjälp. Ett beslut som verkligen gjort skillnad, vilket känns oerhört bra, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Många föreningar har aviserat att man kommer att få det tufft ekonomiskt framöver, när kostnaderna för el ökar mot betydligt högre nivåer än tidigare.

Nu utgår ett riktat bidrag till berörda föreningar. Detta i syfte att lindra effekterna av de höga elpriserna och möjliggöra fortsatt drift av anläggningar för fokus på barn- och unga.

Det är en del av Falu Energi & Vattens starka resultat som kommer att användas för ändamålet.

Kultur- och fritidsnämnden kommer att hantera själva ansökan, villkor, handläggningen och utbetalningen av stödet.

Förlängt markanvisningsavtal

Kommunstyrelsen tog också ett beslut om att förlänga markanvisningsavtalet för fastigheten Vasaparken 1.

Masmästaren Fastigheter AB har under markanvisningstiden initierat inledande arbeten för projektets genomförande. Det oroliga omvärldsläget har dock resulterat i ett för stunden dåligt marknadsvärde för hyresrätter.

Det gör att Masmästaren Fastigheter AB önskar en förlängning på sex månader, det vill säga från och med den 13 april 2023 till och med den 13 oktober 2023.

– Det är ett tufft läge vi befinner oss i och det drabbar så klart även byggbranschen. Nu har vi tagit beslut om ytterligare en förlängning och förväntar oss att man kommer igång med arbetet, säger Liza Lundberg.

Högre avfallstaxa

Den 1 januari 2023 ökar behandlingspriserna för brännbart restavfall med 252,50 kronor per ton inklusive moms.

För att möta stigande kostnader föreslår Falu Energi & Vatten en taxehöjning med 15 procent på hela avfallstaxan, något som kommunstyrelsen beslutade att säga ja till.

Det som ökat i kostnad mest är bland annat drivmedel, entreprenörer, behandlingskostnader och reparationer.

För hushållsavfall innebär detta en kostnadsökning avseende lägenhet på 22 kronor per månad och för villa 26 kronor per månad. Taxan föreslås gälla från och med den 2 februari 2023.

Sidan uppdaterad 2023-01-16