Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Rådhuset är belyst på kvällen

Falun är en trygg och bra plats att bo på

Falun är både en trygg och bra plats att bo och leva på, och de flesta som bor här kan också rekommendera andra att flytta hit. Det visar SCB:s stora medborgarundersökning.

Varje år erbjuder statistikmyndigheten SCB Sveriges kommuner att delta i sin stora medborgarundersökning. Undersökningen ger en bra fingervisning på hur respektive kommun står sig mot riket i övrigt.

Falun var en av 137 kommuner som 2022 valde att vara med i medborgarundersökningen.

Under hösten svarade 467 av 1 200 slumpvis utvalda kommuninvånare på över 100 frågor om Falu kommun. Totalt andel svarande var 39 procent. Fler kvinnor än män valde att svara på frågorna.

Falun är en bra plats att bo och leva på

Hela 96,7 procent av kommunens invånare tycker att kommunen är en mycket eller ganska bra plats att bo och leva på, och 81,5 procent kan även rekommendera andra som inte bor i kommunen att flytta hit.

Dessutom upplevs Falun som en mycket trygg plats att bo och leva på jämfört med andra kommuner i landet.

–Ett bra kvitto på att Faluborna lever ett rikt och gott liv. De är de bästa ambassadörerna. Jag är övertygad att de som bor här är stolta över stadens historia och kultur, gillar att ha goda möjligheter till idrott och friluftsliv samt uppskattar korta avstånd. Här är det ju nära till allt, säger kommunikationschef Patrik Söderqvist.

Fler toppnoteringar

Tittar man vidare på Faluns toppnoteringar, så anser 86,9 procent att kommunen sköter sina verksamheter på ett mycket eller ganska bra sätt. Falun får överlag starka betyg inom många olika områden.

–Vi är förstås oerhört glada över sådana här fina siffror, och medborgarundersökningen ger oss ett värdefullt underlag att arbeta vidare med, säger Patrik Söderqvist.

Finns områden som kan utvecklas

Undersökningen pekar också på områden som kan utvecklas.

Av Faluborna är det exempelvis bara 23,2 procent som upplever att man har mycket eller goda möjligheter till insyn och inflytande över kommunens beslut och verksamheter.

Många pekar också på att utbudet av mötesplatser för såväl unga som gamla behöver bli bättre liksom kollektivtrafiken.

–Givetvis kommer vi också att titta närmare på områden som fått ett lägre betyg, säger Patrik Söderqvist.

Här kan du läsa hela undersökningen Pdf, 678.7 kB.

Sidan uppdaterad 2023-01-25