Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä ligger på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 21 mars

Falu kommun gjorde förra året ett positivt resultat på 88,4 miljoner kronor. Kommunstyrelsen godkände både årsredovisningen för 2022 och årets resultat vid sitt senaste sammanträde.

Trots sämre ekonomiska förutsättningar och en allmänt orolig tid, så gör Falu kommun 2022 ett positivt resultat på 88,4 miljoner kronor, vilket är 23 miljoner kronor bättre än budgeterat.

Den positiva avvikelsen beror till största delen av högre skatteintäkter.

– Vi går mot tuffare tider, så det känns bra att vi gör ett bra resultat och kan fylla på i ladan, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Engångskostnad för pensioner finns med

I årets resultat finns en engångskostnad om 36 miljoner kronor med, som handlar om att göra en partiell inlösen av ansvarsförbindelse för pensionsskuld.

Enkelt uttryck innebär det att kommunen använder resultatet för att vi en slags försäkring, försäkra sig mot ökade pensionskostnader för kommande år.

Flera nämnder redovisar negativa avvikelser mot budget, vilket delvis kan förklaras av kraftigt ökade kostnader till följd av inflationen.

– Vi ser att vissa verksamheter drabbas extra hårt av det ekonomiska läget med kraftiga prisökningar, säger Liza Lundberg.

Befolkningen i Falu kommun uppgick den 31 december 2022 till 59 818 personer, och antalet anställda i kommunen var 5 018.

Godkände bolagsordning för VM-bolag

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna bolagsordning och aktieägaravtal för Skid-VM i Falun 2027 AB.

Bolagsordningen utgör aktiebolagets regelverk som tillsammans med aktiebolagslagen sätter ramarna för verksamheten. För att reglera parternas interna mellanhavanden har ett aktieägaravtal utarbetats.

Bland annat kommer Falu kommun ha två ledamöter i styrelsen, varav posten som bolagets styrelseordförande.

– I och med det här beslutet tar vi ytterligare ett steg på vägen mot skid-VM 2027. Båda avtalen ger en tydlig och bra grund för det fortsatta arbetet, säger Liza Lundberg.

Utreder egen lantmäterimyndighet

Kommunstyrelsen beslutade också att ge kommunstyrelseförvaltningen, i samråd med miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, i uppdrag att utreda förutsättningarna för att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet i Falu kommun, samt arbeta fram förslag till ansökan till regeringen om att få inrätta en sådan myndighet.

Syftet med en kommunal lantmäterimyndighet är att få till en ökad lokal närvaro och kortare handläggningstider till fördel för näringsliv, allmänhet och kommunens samhällsbyggnadsprocess.

Utredningen ska återrapporteras senast under kvartal 3, 2023, för att kommunfullmäktige före årsskiftet ska kunna fatta beslut om att lämna in en ansökan om att få inrätta KLM i Falu kommun.

– Egentligen är det trist att vi behöver driva den här frågan då det är ett statligt ansvar. Men att så kvickt som möjligt skapa förutsättningar för hela kommunens fortsatta utveckling kommer först, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-03-23