Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Ordförandeklubba i trä på bord

Beslutat av kommunstyrelsen 30 maj

Nu har Socialdemokraterna och Moderaterna fått igenom sitt förslag till årsplan med budget 2024-2026 i kommunstyrelsen. Det var ett av besluten som kommunstyrelsen fattade vid sitt senaste sammanträde.

En stor del av kommunstyrelsens sammanträde ägnades åt att diskutera och debattera den politiska ledningens förslag till årsplan med budget 2025-2026.

Det politiska styrets principer för budgetarbetet har varit att värna om kärnverksamheten, prioritera satsningar som på sikt leder till effektiviseringar, och att utgå från nivån för vad som krävs enligt lag.

Kommunstyrelsen, som inte var enig i sitt beslut, fastställde årsplan med budget enligt upprättat förslag.

Utdebiteringen fastställdes till 22:07 per skattekrona för 2024.

– Nu har vi tagit ytterligare ett steg mot att fastställa vår första budget. Det är ett stramt men nödvändigt förslag vi lägger. Samtidigt får man inte glömma att budgeten också innehåller satsningar så som bland annat arbetsskor inom omsorgen, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det slutliga beslutet om nästa års budget med flerårsplan tas av kommunfullmäktige.

Ökar investeringsram för projekt Korsnäsdammen

Kommunstyrelsen säger ja till att göra en ökning av investeringsramen 2023 med 12,3 miljoner kronor för projekt Korsnäsdammen samt beredskapshöjande åtgärder.

– Arbetet med att upprusta Korsnäsdammen fortskrider men kommer kosta mer än beräknat. Positivt är att 60 procent av kostnaderna täcks av MSB, säger Liza Lundberg.

Renoveringen av Korsnäsdammen, som avbördar vatten från Svärdsjövattendragen till Runn, är en av de flödesfrämjande åtgärder som genomförs i vattendragen från Amungen/Ljugaren till Runn.

Åtgärderna finansieras till 60 procent av staten genom att kommunen söker årliga bidrag för kostnader som investerats förutvarande år. Arbetet är startat och för tillfället byggs nya dammvallar i huvudfåran, intagskanalen.

Kostnaderna har skjutit i höjden framför allt på grund av rådande omvärldsläge och då främst kriget i Ukraina. Budgeterad investeringsram för 2023 kommer således inte att räcka för de kostnader projektet kräver under innevarande verksamhetsår.

För 2023 behöver investeringsramen utökas med 11,7 miljoner kronor för projekt Korsnäsdammen. Utöver detta behöver kommunstyrelsen göra beredskapshöjande åtgärder kopplat till nödvattenförsörjning och översvämningsskydd innevarande år. Detta kräver 600 000 kronor i utökad investeringsbudget för 2023.

Ett slutligt beslut i frågan tas av kommunfullmäktige.

Bygge av gruppbostad får igångsättningstillstånd

Kommunstyrelsen beviljar igångsättningstillstånd för en ny gruppbostad i Sundborn. Investeringen hanteras inom fastställd ram för servicenämnden.

Igångsättningstillstånd gäller för en ny gruppbostad med fem lägenheter i Sundborn. Efter ett beslut om igångsättningstillstånd kommer arbetet att fortsätta med bygglov och projektering.

Enligt den preliminära tidsplanen kommer byggnationen att pågå från 2023 fram till årsskiftet 2024/2025.

I servicenämndens investeringsbudget för 2023 och 2024 finns 19 miljoner kronor avsatt för ett nytt gruppboende. Investeringen bedöms inrymmas inom den totalt fastställda investeringsramen.

-Vi behöver fler gruppbostäder i kommunen. Det är därför bra att vi fattat beslut om igångsättningstillstånd, säger Liza Lundberg.

Stadsdelslekpark får mera pengar

Kommunstyrelsen beviljar att 3 miljoner kronor av miljö- och samhällsbyggnadsnämndens investeringsbudget för 2023 omdisponeras.

Till följd av fördyringar behöver budgeten för investeringen i stadsdelslekpark i Samuelsdal utökas med 3 miljoner kronor, från 5 miljoner kronor till 8 miljoner kronor.

Samtidigt kommer planerad markanskaffning att utebli under 2023. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden föreslår därför att 3 miljoner kronor av de totalt 11,5 miljoner kronor som finns avsatta för markförvärv i nämndens investeringsbudget för 2023 omdisponeras till stadsdelslekparken i Samuelsdal.

Tuff periodrapport - sämre än budget

Kommunstyrelsen beslutade också att godkänna periodrapporten per april månad 2023.

Ekonomikontoret upprättar per april månad en periodrapport med fokus på prognosavvikelser vid årets slut gällande drift och investeringar. Det är en sammanfattande rapport utifrån nämndernas verksamheter.

Kommunens budgeterade resultat för 2023 är 1,1 miljon kronor. Prognosen per april visar ett beräknat negativt resultat på 28,5 miljoner kronor, vilket är 29,6 miljoner kronor sämre än budget.

Nämnderna aviserar stora avvikelser, medan finansförvaltningen visar en positiv avvikelse.

Verksamheternas prognoser visar sammantaget en negativ avvikelse på 89 miljoner kronor inklusive reserven för oförutsedda händelser. De största avvikelserna finns hos omvårdnadsnämnden, barn- och utbildningsnämnden samt servicenämnden som prognostiserar resultat som är 31 miljoner kronor, 43 miljoner kronor respektive 18 miljoner kronor sämre än budget.

Av den budgeterade reserven för oförutsedda händelser på 26 miljoner kronor beräknas det i prognosen att 11 miljoner kronor utnyttjas för de beslut som fattats hittills under året.

Den återhämtning efter pandemin som skedde 2021 följdes av en fortsatt starkt tillväxt av skatteunderlaget under 2022. Lönesumman dämpades visserligen i slutet av förra året, men utvecklingen är ändå stark även i början av 2023.

Läget på arbetsmarknaden och den senaste statistiken över lönesummans utveckling indikerar också en starkare utveckling 2023 jämfört med SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) tidigare bedömningar. Tack vare det beräknas Falu kommuns skatteintäkter för 2023 nu bli 59 miljoner kronor högre än budgeterat. Trots att det nominella skatteunderlaget ökar kommer köpkraften att urholkas kraftigt till följd av fortsatt hög inflation och snabba räntehöjningar. 2023 ser ut att bli ett mycket svagt år med 2,5 procents minskning av det reala skatteunderlaget.

– Signalerna om att 2023 kommer vara ett tufft år ser vi nu svart på vitt stämmer. Det är ett utmanande men viktigt arbete som verksamheterna har att göra i form av att ta hitta åtgärder för att nå en budget i balans. Alla kommer inte klara det, men alla måste göra ett försök, säger Liza Lundberg.

Sidan uppdaterad 2023-06-01