Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på kommunalråden Anders Lindh och Liza Lundberg som sitter vid ett bord

Faluns styrande majoritet, Moderaterna och Socialdemokraterna, har presenterat sitt förslag till budget 2025-2027. På bilden ses kommunalråden Anders Lindh (M) och Liza Lundberg (S).

Majoriteten har presenterat sitt förslag till budget

Den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – har nu presenterat sitt förslag till budget för kommande budgetperiod 2025-2027.

– Det är fortsatt ett tufft ekonomiskt läge, men det går åt rätt håll. Trots fortsatta ekonomiska utmaningar innehåller vår budget viktiga utvecklingssatsningar för Faluns bästa, och vi fortsätter att värna om kärnverksamheten, säger Liza Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Budgetförslaget har ett reformutrymme på dryga 80 miljoner kronor, som majoriteten i huvudsak väljer att fördela mellan skolan, omsorgen och service.

I skolan möjliggör budgeten att det går att möta volymökningarna på ett bra sätt och att arbetet kan fortsätta med att utveckla resursskolan.

– Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att vi kommer i gång med resursskolans verksamhet. Vi ser det som en förutsättning för att hjälpa de elever som har det tuffast att klara skolan, säger Liza Lundberg.

En utökad ram till servicenämnden innebär att det planerade underhållet som pausats under 2024 kan genomföras.

– Det kan kanske låta som att det bara handlar om fastigheter, men genomförandet av underhåll handlar om så mycket mer. Javisst, det är bra för vårt fastighetsbestånd men det är även bra för kommunens anställda som får en förbättrad arbetsmiljö. Det kommer också att betyda mycket för våra barn, unga och gamla som under stor del av dagen i ena fallet och hela tiden i den andra fallet - vistas i våra lokaler, och inte minst för de företag som kommer att få i uppdrag att rusta våra fastigheter, säger Liza Lundberg.

Majoritetens budget har för 2025 ett resultat på 81 miljoner kronor, och en reserv på 15 miljoner kronor. Det ger 1,8 procent i resultat av skatter och utjämning.

2026 och 2027 klarar vi målet om 2 procent och lite där till, säger Liza Lundberg. Syftet med reserven är att dels utgöra en reserv för särskilda utvecklingsinsatser omfattande 5 miljoner kronor, dels utgöra en buffert på 10 miljoner kronor för oförutsedda händelser, säger Liza Lundberg.

Budgeten är inte fackligt förhandlad ännu. Den förhandlingen sker på måndag nästa vecka. Därefter kommer ärendet om årsbudget upp på Kommunstyrelsen den 30 maj och handlingar inför mötet finns under handlingar och protokoll Länk till annan webbplats. under Kommunstyrelsen 30 maj.

Sidan uppdaterad 2024-05-23