Publicerad

En ny internationell kokbok som är ett samarbete mellan fem europeiska städer har sett sitt ljus. På bilden ses världsarvssamordnaren Christina Staberg, Björn Risby, OK Kåre, Karin Perers, internationell koordinator och Janne Fors (M), ordförande i internationella rådet. Personerna presenterade projektet.
Mat och historia möts i internationell kokbok
Nu har den kommit. En kokbok – Cooking and culture! - som inte bara är en kokbok, utan som också är det första konkreta resultatet av ett stort interkommunalt kulturprojekt: C-city - Europe is next door.
Mat är kultur och den förenar över gränserna.
Falun har tillsammans med vänorterna Gütersloh i Tyskland och Grudziadz i Polen samt Châteauroux i Frankrike och Broxtowe i England bildat ett projektnätverk för att leva gränslöst och göra principen ” att tänka utanför boxen” till ett förenande arbetssätt.
Det första gemensamma gränsöverskridande projektet är den speciella kokboken ”Cooking and Culture”. En kokbok innehållande 115 sidor med recept, reportage och städernas historia.
– Vi driver många olika delprojekt tillsammans och kokboken är det första konkreta exemplet på det, vilket känns jätteroligt, säger Janne Fors, ordförande i kommunens internationella råd.
Arbetet startade för två år sedan
Det har gått två sedan arbetet startade med att göra kokboken. Förra sommaren for författaren Tanja Breukelchen runt till de lokala städerna för att göra sina reportage. Nu är boken klar.
Varje stad har tryckt upp 300 exemplar av boken och den kommer bland annat gå att köpa hos bokhandeln i Falun.
– Genom projektet vill vi knyta närmare band mellan städerna och vad kan vara bättre att göra det än med en kokbok, säger Karin Perers, internationell koordinator.
I boken finns 20 sidor som bara handlar om Falun. Det är en historiebeskrivning av världsarvsstaden Falun med recept kopplade till den historien.
Lokala krögare har fått chansen att presentera sina egna recept.
–Här får man bland annat veta hur man gör en egen världsarvsbakelse. Det här projektet ger synergieffekter där man även får en känsla för egen bygd och historia, säger världsarvssamordnaren Christina Staberg.
Idrott är också ett samarbetsprojekt
Ett av de andra samarbetsprojekten är idrott. Alla städer välkomnar nio löpare från var och en av de övriga städerna till sina egna tävlingar. Det hela är EU-finansierat.
Stora Stöten Run, som arrangeras av OK Kåre den 10 augusti, är utvalt av Falu kommun för den här samverkan.
–Starten för loppet sker vid Stora stöten och sedan springer vi i världsarvsterrängen. Vi ser fram emot det här samarbetet och förbereder oss för att ta emot våra gäster på bästa sätt, säger Björn Risby i arrangörsklubben OK Kåre.
Här går det att läsa mer om projektet och boken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.