Publicerad
Vill komma ur den gamla simhallen i förtid
Kultur- och fritidsnämnden hyr fortfarande den gamla simhallen på Lugnet, som står oanvänd, men arbetar nu för att få lämna lokalen i förtid.
– Det har tagits ett politiskt initiativ för att lösa den frågan. Som ordförande har jag haft dialog med företrädare från Lufab (Lugnet i Falun AB) som jag uppfattat som bra och konstruktiva. Det ser ut som att vi ska kunna lämna lokalen i förtid. Detta skulle påverka nämndens ekonomiska utfall positivt, i storleksordningen miljonbelopp, säger nämndordförande Fredrik Persson (S).
Förvaltningschef Ulrika Gustafsson har fått i uppdrag att arbeta vidare med ärendet och slutföra diskussionerna med motparten.
– Målet är att vi ska komma ur lokalerna så fort som möjligt, säger Fredrik Persson.
Bra dialogmöten gällande Slätta
Under året har tre informations- och dialogmöten hållits i Slätta angående Slättaanläggningens framtid.
Det har även varit möjligt att lämna enkätsvar på falun.se.
Cirka 180 förslag och synpunkter har inkommit från genomförda möten och den digitala enkäten.
Utifrån detta underlag har förvaltningen gjort en sammanställning.
– Jag tycker att vi fått till en bra dialog. Det har kommit in förslag som vi kommer att redovisa framöver. Arbetet går nu vidare gällande anläggningens framtid och klart är också att dialogen kommer att fortsätta med Slättaborna, det är viktigt, säger Fredrik Persson.
Badverksamheten avviker stort ekonomiskt
Sett till delårsbokslutet per 2024-08-01, så prognostiserar kultur- och fritidsförvaltningen ett underskott för helåret om minus 8,3 miljoner kronor.
– Något som nämnden inte delar. Bland annat så ställer sig inte nämnden bakom kostnaden på nästan en miljon som förvaltningen anser behövs kopplat till backhoppsanläggningen., säger Fredrik Persson.
Den absolut största avvikelsen återfinns inom badverksamheten på Lugnet, där intäkterna är för låga för att nå en budget i balans, trots att fler besökare sedan hösten 2023 väljer att besöka såväl badhus som relax.
– Det är i nuläget viktigt att få fram ett underlag för att kunna fatta beslut för att minska kostnaderna. Dit hör även att ta fram avgiftsmodeller som kan öka intäkter, men även att se över andra utförare. Allt för att säkerställa att andra verksamheter inte drabbas av det underskott som badhuset gör, säger Fredrik Persson.