Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

En ordförandeklubba i trä liggande på ett bord

Beslutat av kommunfullmäktige 24 oktober

Här kan du läsa om några av de beslut som kommunfullmäktige fattade vid sitt senaste sammanträde.

Det blev en lång debatt innan kommunfullmäktige kunde ta ett beslut om att Lugnet i Falun AB (Lufab) får sälja fastigheten Lugnet 2:1, som också brukar kallas för cirkusplatsen.

Just nu pågår framtagande av en ny detaljplan med syfte att möjliggöra för byggnation av en multiarena med tillfälliga boendeformer på platsen.

En privat aktör – Visit Air Arena - har visat intresse av att köpa, bygga och driva en multiarena på Cirkusplatsen, en verksamhet som skulle passa mycket väl in på Lugnet och bidra till utvecklingen av området.

Visit AirArena AB vill bygga en stor multianläggning som ska kunna ta emot konferenser och mässor, och samtidigt kunna erbjuda möjligheter till övernattning.

Liberalernas Svante Parsjö Tegnér har varit kritisk till planerna och i partiets förslag till beslut fanns ett antal villkor med kopplade till Lufab.

Susanne Martinsson (C) ville att det skulle sättas en tidsgräns på beslutet, som pekade ut att affären skulle vara genomförd senast sommaren 2026 och fick medhåll av Kristdemokraterna.

Thomas Nilsson (V) vill avslå beslutet med bakgrund av att kommunen redan köpt en multianläggning i och med köpet av innebandyarenan.

Till slut blev dock beslutet som den politiska majoriteten – Socialdemokraterna och Moderaterna – ville.

Lugnet i Falun AB får sälja del av fastigheten Lugnet 2:1 med syfte att möjliggöra för byggnation av en multiarena med tillfälliga boendeformer på platsen och Lufab får införskaffa ett aktiebolag/dotterbolag och avyttra detta bolag om köparen av fastigheten Lugnet 2:1 vill genomföra transaktionen i bolagsform.

Beslutet rörde alltså inte fråganom någon markaffär, utan enbart om att Lufab får sälja fastigheten.

– Jag litar på att Lufab med sin kompetens tar den här frågan vidare på bästa möjliga sätt, jag har fullt förtroende för det, säger kommunalrådet Liza Lundberg (S).

Antog ny detaljplan

Kommunfullmäktige beslutade att anta den nya detaljplanen för bostäder vid Surbrunnsvägen.

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för bostäder i flerbostadshus och att detaljplanen ska vara hållbar över tid, varför en flexibel användning föreslås med fler användningsområden än enbart bostäder, samt att den nya bebyggelsen ska utformas med hänsyn till kulturmiljön byggnadsminnet Dalregementet.

Detaljplanen har varit tillgänglig för granskning under perioden den 12 juli 2023 till den 23 augusti 2023 samt den 29 januari 2024 till den 19 februari 2024 då den första granskningsversionen angav fel nockhöjd i den sydöstra delen.

Under den andra granskningen inkom sju yttranden och kommenteras i granskningsutlåtandet men har inte gett upphov till ändringar i planhandlingarna.

Godkände köpeavtal för Manhem och Linden

Kommunfullmäktige tog också beslut om att godkänna köpeavtal gällande två fastigheter som kommunen haft ute till försäljning under sommaren.

Det första beslutet gällde fastigheten Falun Kämparvet 4 där förskolan Lindgården tidigare fanns. Försäljningen har genomförts som en anbudsförsäljning den 5 juni 2024 med en efterföljande budgivning som avslutades den 17 juni 2024.

Det andra beslutet rörde del av Falun Falun 6:1 och Falun Falun 6:8., där tidigare förskolan Manhem fanns. Försäljningen har genomförts som en anbudsförsäljning till den 5 juni 2024 med en efterföljande budgivning som avslutades den 12 juni 2024. En lantmäteriförrättning pågår för att stycka av objektet till en egen fastighet.

Föreningar får pengar från stiftelse

Enligt reglementet för Stiftelsen Falu Stads besparingsfond ska fonden användas endast till nyttiga och välgörande ändamål som inte enligt gällande bestämmelser tillgodoses genom kommunala skyldigheter.

Kommunfullmäktige beslutade att pengar ur stiftelsen ska betalas ut till:

  • Equmenia i Falun, 15 159 kronor.
  • Falu Vävstuga, 15 159 kronor.
  • Fontänhuset Falun, 15 159 kronor.

Nya pengar till Återbruket

Under perioden 2019–2024 bidrar Falu kommun med 1 600 000 kronor årligen till utveckling av Återbruket och dess verksamhet. Detta inkluderar arbetsträning som uppgår till en kostnad om 500 000 kronor årligen.

Projektet som varit framgångsrikt övergår nu i förvaltning. Falu Energi & Vatten AB stärker därmed sin interna organisation utifrån kvarstående utmaningar i de avfallsförebyggande frågorna.

För att fortsatt kunna ta emot praktikanter med olika behov och bakgrund i stor skala begär Falu Energi & Vatten AB i genomsnitt 750 000 kronor per år under perioden 2025–2030.

Finansieringen ska täcka verkliga kostnader för arbetsledning, verksamhetsutveckling av praktikfrågor, indexuppräkning på 3,2 procent samt uppföljning av mål och effektmått i nära samverkan med Arbetsmarknadsenheten.

Praktikplatserna på Återbruket och Falu Återvinning ska i första hand gå till individer inskrivna med försörjningsstöd.

Kommunfullmäktige beslutade att Falu Energi & Vatten AB beviljas totalt 4 500 000 kronor i bidrag från Falu kommun för perioden 2025-2030 för finansiering av arbetsledning och utveckling av praktikplatser i stor skala på Återbruket och Falu Återvinning för målgruppen individer inskrivna på försörjningsstöd.

Bidraget på i genomsnitt 750 000 kronor per år utbetalas årligen i enlighet med äskad finansieringsplan.

Sidan uppdaterad 2024-10-25