Publicerad
Utredningen klar gällande snöproduktionsanläggningen
Nu är utredningen klar av hur ärendet kring den nya snöproduktionsanläggningen på Lugnet gått till. Utredningen lyfter fram flera betydande brister i rutiner och dokumentation som kräver åtgärder men att det inte skett några allvarliga formella felaktigheter.
Kostnaden för investeringarna i det nya pumphuset och konstsnöanläggningen på Lugnet visade sig bli 4,3 miljoner kronor dyrare, än den beslutade kostnaden på 5 miljoner kronor. Politiken fick i ett sent skede veta att budgeten inte kunde hållas.
Det var bakgrunden till att en extern utredning tillsattes. Syftet med utredningen har varit att skapa en tydlig och gemensam bild av händelseförloppet kring det beslut som har fattats och verkställts avseende snöproduktionsanläggning inom kultur- och fritidsförvaltningen.
Nu är utredaren Tommy Nilsson klar med sitt arbete, och utredningen som lämnats till Falu kommun innehåller totalt 16 sidor.
Ingen inblandad part har gjort allvarliga fel
Sammanfattningsvis kan utredningen inte peka på att någon inblandad part har gjort något formellt allvarligt fel utifrån hur riktlinjerna och policyn för investeringarna är skrivna. Enligt utredaren betyder det att riktlinjerna är bristfälliga, alternativt dåligt kommunicerade eftersom de exempelvis då inte fångar in fördyringar av projekt som inte fått igångsättningstillstånd, som snöproduktionsanläggningen. Många av oklarheterna skulle kunna lösas genom en förbättrad kommunikation.
Ett större investeringsbelopp än de två miljoner kronor som kommunens riktlinjer tillåter har flyttats utan nämndbeslut. Oklarheter finns kring hur beslutet fattats.
Nämnden skulle också ha blivit informerade i maj 2024 om snöproduktionsanläggningen och dess status.
Utredaren pekar också på att utredningen försvårats av frånvaron av minnesanteckningar och protokoll. Även brister och otydligheter i övergripande kommunala dokument och riktlinjer har påverkat ärendet.
I det aktuella ärendet är det utredarens övertygelse att processen kring igångsättningstillstånd kan förbättras avsevärt, exempelvis genom tydligare riktlinjer och policys och en ökad transparens. Utredaren påpekar också att kommunen inte heller tagit fram juridiskt säkrade mallar för delegationsbeslut, vilket mot bakgrund av KPMG:s kritik tidigare under året måste anses anmärkningsvärt.
Rutiner ska förbättras
– Den här utredningen ger oss viktiga insikter och konkreta förslag för att förbättra våra rutiner och skapa en tydligare och mer transparent process framåt. Det är avgörande att vi säkerställer att varje beslut är välgrundat och att medborgarna kan känna förtroende för vårt arbete. Vi är fast beslutna att arbeta nära nämnden för att genomföra de förbättringar som krävs, säger Ulrika Gustafsson, t.f förvaltningschef, kultur- och fritidsförvaltningen
– Utredningen har lyft fram viktiga lärdomar och pekar på behovet av förbättringar inom ett antal områden. På vårt kommande nämndsmöte kommer vi att noggrant gå igenom rapporten och besluta om de åtgärder som behövs för att förbättra vårt arbete inför framtiden, säger Fredrik Persson (S), ordförande, kultur- och fritidsnämnden.
Här kan ni läsa hela utredningen Pdf, 747.4 kB, öppnas i nytt fönster.