Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tack alla engagerade Falubor för alla fantastiska förslag!

Här har vi lagt in alla förslag som skickats in till oss eller lämnats till oss på annat sätt. Dialogen pågick den 14 maj - 10 juni 2018. Över 200 förslag lämnades in.

1. Belyst inhängd basketplan. Fixa ljus till tennisplanen, vattenpump, mer sport.

2. Belyst basketplan som är inhängnad! Behövs fler sportalternativ!

3. Falun behöver en utomhusscen. Scenen kan placeras direkt söder om bron med scenen åt söder (mot knutpunkten). Sittplatser i till exempel sten i halvcirklar passar in i formen. Bakom scenen kan en mindre parkerings/avlastningsplats ordnas.

männiksor som sitter i gräs och tittar på film under Brooklyn Bridge, New York

4. En STOR lekpark för barn i olika åldrar! Något dom passar småbarnsfamiljerna men även barnen som själva cyklar dit.

5. Jag tycker Falun saknar en riktigt bra lekpark för barn. Bra exempel finns t ex i Uppsala stadspark, Bolongerskogen i Gävle, i Karlstad utanför Sandgrund och säkert på fler platser jag inte kan komma på.

6. Kolla Gävles park Boulognerskogen. Stora gräsytor där man kan sitta med filt, flera klätterställningar och andra lekgrejer för barn (linbana, gungor mm), många bänkar och bänkbord, grillplatser, fontäner.

7. Vi flyttade från Uppsala hit till Falun förra våren och tänkte redan då att detta område skulle passa perfekt för en aktivitetspark likt den som man nyss byggt i området Rosendal i Uppsala. Med aktiviteter för olika åldrar; lekpark små respektive större barn, gärna med motoriska moment som balansgång, hoppa över/krypa under osv., klättervägg, tennisbana?, löpbana (kul för barn att springa/cykla på bana), utegym osv. Toppen när det kan bli en samlingsplats där hela familjer; vuxna och barn i olika åldrar kan trivas.

Uppsala har senaste åren satsat mkt på många nya lek-, aktivitetsparker med olika teman som är otroligt fina. Man kan gärna hämta inspiration därifrån, kanske då särskilt från parken i Rosendal och Anna Petrus park i Industristaden.

Tänker att området ligger bra till på väg till/från stationen, sjukhuset, regementet/Ica Maxi/Majoren, centrum och så vidare. Nära för många s a s.

8. Jag vill ha en riktigt bra lekpark för både stora och små barn, som t ex i Säterdalen eller Mariebergsskogen i Karlstad. Det saknas i Falun!

9. Jag skulle mer än gärna se att ni för en gångs skull satsade lite på oss med barn. En större lekplats med rutschkanor och en större borg dem kan klättra i. Det är verkligen något som saknas i denna annars så fina stad. Finns många små fina lekplatser men ingen större.

10. Framför allt så vill jag att det ska vara fint och sen att det blir någon bana antingen för tennis eller basket.

11. Området behöver ha växtlighet då det är mycket betong runt omkring, det är också viktigt att det ser inbjudande ut då det är många bilar som passerar där. Anlägg en lummig och grön park med några bänkar, något litet vattenhål, och rikligt med växtlighet.

12. Bara ta det lugnt. Gräsmatta och några skuggande träd. Mer behövs inte. Perfekt att vistas i då man väntar på tåg/buss.

13. En lekpark med koppling till Världsarvet! Se exempel från Norrköping!

14. Om man befinner sig i New York på sommaren så är det riktigt mysigt att köpa med sig en picknick och till kvällen bege sig till någon av parkerna där man kör utomhusbio. Det här är något jag verkligen skulle vilja kunna göra även i Falun på sommaren! För några år sen anordnade någon film på Medborgarplatsen och det var supermysigt och välbesökt. Min favoritplats i NY är vid brofästet till Broklyn Bridge där man brukar köra film på onsdagskvällar. Inte helt olikt Vasaparken eller ;)

utescen

15. Då det inte finns några större lekparker i falun skulle jag gärna se en större lekpark i Vasaparken. En större borg med olika spännande aktiviteter i. Det skulle ge oss barnfamiljer en trevlig plats där vi kan samlas och umgås på. Detta finns i många andra städer vi varit till och lockat mycket människor och något jag och min familj saknar i falun. Det vore fint, mysigt och ombonat om lekplatsen var inbäddad i grönska.

16. Uterum, gungor, fina bänkar, schack spel, fontän, vackra blommor / växter och parkbänk.

17. Jag skulle först och främst önska en bra lekplats, utegym, grillplatser att umgås på och en scen för musik evenemang vore väl toppen.

18. Det jag främst önskar är en skridskorink på vintern, som i NY. Stärker Faluns "Storstadskänsla". På sommaren är ytan för skridskorinken en utomhusscen i amfiteaterstil? (Sittplatser i halvcirkel i sluttning).

Överlag mer grönyta för picknick, enkelt utegym kanske i naturmaterial? Typ stockar m.m.

Interaktivt konstverk sammankopplat med lekpark?

Linbana för både vuxna och barn.

Volleybollnät.

19. En hög byggnad som blir ett riktigt landmärke och en ny turistattraktion. Inspiration kan hämtas från sprialtornet i Haslev, Danmark.

Torn

19. En trädgårdslund ungefär med ett vattenhål och gärna ett café med lunch och uteservering , ingen kedja utan ett unikt café som smälter in i naturen

20. Satsa på något för folkhälsan: ett ordentligt utegym (https://www.tufteparken.no/) och en inhägnad basketplan!

21. Exemplet om klättring som jag såg på en av era skyltar vid området gjorde mig intresserad av detta - kanske det går att utforma nån typ av klättervägg på insidan av viadukten? Alternativt ha någon typ av "boulders" utplacerade i parken.

Något annat jag gärna skulle se är ett utegym av den typ som byggts i Kålgården.

En "botanisk trädgård" vore mycket trevligt. Planterade träd och växter med skyltar som informerar om namn på växten och var den växer naturligt.

Låga typ fontäner som även fungerar som fotbad kunde också vara ett trevligt inslag. Såg sådana på Chelsea highline i NY och tyckte att det var en bra idé. Där kunde man sitta och svalka av sina fötter efter att ha promenerat runt i stan.

22. Falun är en väldigt populär stad och då många ungdomar/vuxna flyttar in hit från landet som mig på grund av olika anledningar så är det väldigt skönt att det finns en park i närheten. Jag tycker att ni borde placera ut träd/buskar runtom där det är bilväg så man slipper höra ljudet från bilar. En anledning till att ni inte borde bygga en lekpark där är därför att det ligger bredvid bilvägen och då kan barn springa över vägen och sakta ner trafiken. som sagt så vore det trevligt om ni planterade träd/buskar runtom så att man inte hör bilarna lika bra. Det skulle vara fantastiskt trevligt om ni gjorde parken till en kulturpark där man kan ha konserter och massa vackra grejer då både busstationen och tågstationen ligger nära parken. Det är många som åker tåg/buss och vissa får vänta ganska länge innan deras tåg/buss åker så därför kommer nog många vistas där medan dom väntar. Och då alla som väntar på tåg eller bus inte är från Falun så kanske det kan locka dom att flytta hit nästa gång dom flyttar. Det är också skönt med parker för dem som har hund.

23. Verlauf der Unterhaltung 

Kille på klättervägg

24. Slacklinepark. Bara några pelare räcker för att skaffa en slacklinepark där barn och vuxna kan njuta och träna för sin hälsa.

Två personer går på varsin lina, slackline

25. Jag tycker Falun saknar ett riktigt ordentligt utegym där man kan träna. Samt en liten lekpark där barnen kan roa sig medan man tränar Mvh Elin

26. Jag skulle gärna vilja ha en grön park där man med buskar eller träd skymmer sikten ut mot bilvägen så att den inte stör lika mycket. Jag skulle tycka att det skulle vara kul om det fanns frukt och bär i parken som alla får gå och plocka under sommaren och hösten. Till exempel äpple, körsbär, hallon, krusbär, olika sorters vinbär och annat som är lätt att odla. Jag ser parken som ett ställe där man kommer vilja sitta och ta det lugnt på sommaren och tror också att det skulle kunna bli en bra park för barnfamiljer om det byggs en lekpark. Jag ser gärna att lekparken i så fall anpassas till naturen så att den smälter in och inte förstör parkkänslan.

27. En mysig park med större gräsytor med plats för lek eller picknickfilten.

Förslag nr 28-32 nedan kommer från barn på Lindgårdens förskola.

Förslag nr 28-32 nedan kommer från barn på Lindgårdens förskola.
ritat förslag från barn på Lindgårdens förskola
ritat förslag från barn på Lindgårdens förskola
ritat förslag från barn på Lindgårdens förskola
ritat förslag från barn på Lindgårdens förskola

Här kan du se de 56 förslag som kom in under en eftermiddag då vi var på plats i Vasaparken.

Förslag 33 - 88 Pdf, 18.5 MB.

89. Jag tycker det borde finnas en rejäl lekpark, kanske med koppling till gruvan & Faluns historia.

Med både klassiska klätterställningar & rutschkanor men också kanske en "liten stad" som är en miniatyr av Elsborg och alla gamla gruvbostäder ( som tex lekparken Bryggartäppan på Södermalm i Sthlm http://www.stockholm.se/-/Serviceenhetsdetaljer/?enhet=ce40d68069284f2eb0715b6917549cf3 Länk till annan webbplats. eller Pelle Svanslös park i Uppsala http://www.uppsalaslekparker.se/pelle-svanslos-lekplats-pelleparken-uppsala/ Länk till annan webbplats. ).

Kanske kan man även få med information och historia på alla "byggnader" för att blanda kunskap med lek.

Gärna även någon typ av plaskdamm, kanske en miniatyr av Faluån, som barnen kan svalka sig i på sommaren.

Ett utegym i anslutning till detta vore också toppen, så kan man passa på att träna medan barnen leker.

Staket runt lekparken så man inte behöver oroa sig för all trafik som går runtom.

Gärna ett café eller en kiosk där man kan köpa tex glass & dricka.

Men även någon typ av "vattenkran" där man kan fylla på sina vattenflaskor om man inte vill eller kan handla. Parken ska vara för alla.

Förslag nr 90-93 nedan kommer från barn på Lindgårdens förskola.

Förslag från barn på förskolan
Förslag från barn på förskolan
Förslag från barn på förskolan
Förslag från barn på förskolan

94. Jag skulle önska en plats för konstnärer i Falun att måla sina alster på. Just platsen Vasaparken är perfekt för detta med sin natur, tänker även graffiti här. Träd och natur som gör att en fotograf kan gå dit och fotografera fåglar och vackra blommor och äppelträd, körsbärsträd samt päronträd som blommar vackert under våren. Fontäner och inslag av olika konstnärer här i Falun samt kända profiler.

Jag skulle önska en lekplats för barnen att leka i, klättervägg för barn och unga. Här kan ni få med världsarvet som fokus. En klättervägg som påminner om falu gruva.

En gås att klättra på med utgångspunkt från Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.

Ett fint café att handla glass på under sommaren, och använda backarna för att åka pulka på vintern.

95. När Falu kommun gör parker så har man mycket stor förkärlek till cement och betong. Försök att undvik det och anlägg gräsmattor och planteringar. Gör inte som ni gjorde med Geislerska parken som numer är en betongöken. Bortsett från en och annan butt med blommor. Lika illa blev det på Gettorget. Alla andra städer i Sverige har fina parker. Åk till Borlänge och besök Liljeqvistska parken och få ideer där.

96. En grön park med en scen och lite sittplatser, gärna ett litet sommaröppet fik.

97. Jag önskar en park för både aktivitet och vila; en riktig utflyktspark såsom det finns i många städer men som vi saknat i Falun hittills!

Det vore fint med vatten genom parken i form av porlande bäck som dämpar trafikljud, små "vattenfall", fotbadsdammar och fontäner. Det är också bra om det är ett böljande landskap med få mörka buskage och i stället lummiga träd som ger grönska. God belysning så att det är en park människor vågar vistas även kvällstid! Många sittplatser av olika slag; att sitta ensam eller många tillsammans.

Det bör finns gott om möjlighet till aktiviteter! Klätter- och hinderbanor, utegym, promenadvägar, labyrint att springa i, beachvolleyplan och plan för paddeltennis!

98. Hej snälla gör en ordentlig lekpark i Falun.

Uppsala har fantastiska lekparker.

Tycker särskilt om

- Pelle Svanslös

- Stadsparken

http://www.biotopia.nu/ Länk till annan webbplats.

Faluns lekpark tycker jag ska vara gjord just för Falun och ingen standard där det ser lika ut i alla städer.

Den ska vara mycket grönt, vatten och naturen inpå.

Sen ska det vara slussbruden som båt att klättra in i och leka i (alltså en byggd modell), kårebockar att gunga på, små röda hus som liknande Elsborg i miniatyr som går att gå in i/upptäcka, få vrida och känna på saker. En rutschkana ut från ett hus, kanske som från gamla brandstation. En annan rutschkana som ser ut som hoppbackarna. Hus som miniatyrer från Carl Larsson gården. Färger med det röda och slaggfärgen.

Med fokus på natur, rörelse och lokal förankring med byggnader i miniatyrformat. En hängbro över "stora stöten".

En berguv att upptäcka något på.

Jag kan komma på massa förslag.

Vi saknar verkligen riktiga genomtänkta lekparker i den här stan. Snälla satsa på barnen och mötesplats för barn och föräldrar.

Kanske en plats för picknickyta så att det finns bänkar och grönyta.

99. Jag vill att det skall vara gräsmattor, träd och blommor. Men framförallt vill jag att det skall byggas en stor lekpark för små barn mellanstora barn och vuxna. Det saknas i centrum. Bygg så att förskolebarn kan använda den som utflyktsmål. Gärna också att parken rustas för tex. badminton, softboll eller annan aktivitet som de mellanstora/ större barnen kan använda sig av både på skoltid och kvällstid.

( På söder i Stockholm har man nyss byggt en park som både innehåller aktiviteter för små och medelstora barn, skolbarn och vuxna. Plaskdamm, gräsmattor och badmintonspel mm. Dessutom finns det servering såväl dagtid som kvällstid)

100. Tycker att parken ska vara en oas för alla. Där generationer kan mötas, barn, unga, äldre. En park för alla! Det måste ju som så många påpekat mycket buskar och träd för att hålla trafikljusen borta. Olika parkbänkar i lockande format, gräsmatta att slå sig ned i ! Vatten är viktigt och blommor! En vacker plats som sätter Falun på kartan som en grön stad!

Sedan tycker jag man ska göra Stadsparken till en oas för Barnen. En sagostig där man fokuserar på lek utifrån våra kulturella skatter som Falun är känd för. Ett ställe att konsumera natur och kultur som bekostas enbart med våra skattemedel!

101. Hej! En stor bra temalekplats för barn. Falun saknar en riktigt bra lekplats för barn i alla åldrar. Satsa nu på en ny rejäl lekplats! Naturlig och med historik från gruvan kanske? Gärna ett café i närheten också!

102. - Damm i "gropen" där vattensamlingen blir vid skyfall.

- Pumpa upp vattnet till högre nivåer för att få ett "vattenfall/vattenspel" som färdas ner till dammen igen.

- Olika nivåskillnader där människor kan gå och som pryds av "vattenfallet/vattenspelet", fina perenner och buskar.

- Ljussätt bron undertill för att skapa effektfull belysning i området.

- Många fasta sittplatser

- Stora lättskötta gräsytor

- Många lövträd

Här följer förslag (nr 103-108) som arbetades fram under en workshop med boende i området.

Förslag på parkutformning
Förslag på parkutformning

109. Många saknar en bra lekplats för barnen vilket jag helhjärtat stödjer.

Något jag också saknar är någon form av hinderbana, gärna med möjligheter att utöva parkour. Gävle och Uppsala vet jag har en var sin utepark för ändamålet. Så tips och idéer finns där.

Många utövare i Falu gymnastikklubb är engagerade i att få till något för ändamålet. Där finns troligen också många förslag som man kan utgå ifrån och se vad som skulle kunna passa.

Utöver det tycker jag att det ska vara en fin miljö med träd och buskar. Samt hellre grusgång än asfalt på gångstråken.

110. Jag och mina barn önskar att det byggs en stor och rejäl lekpark för barn i åldrarna 3-15 år. Det saknas i Falun och skulle passa perfekt där.

111. Jag är en flicka på 9 år och vill jättegärna att ni bygger en stor och rolig lekpark.

112. Hej! Jag heter Felicia och jag är 7år. Jag vill att ni bygger en stor och rolig lekpark i Vasaparken.

113. Jag skulle vilja att det blir en park för både vuxna och barn med inriktning lek och lust och avkoppling. En lek och skulpturpark omgiven av magnolia och lummiga träd och slingrande stigar med inbjudande lekfulla sittplatser. Som någon föreslog kan tex Liljeqvistska parken i Borlänge ge inspiration. Kom ihåg cykelställ, toaletter, mysig och säker belysning, säkerhetstänk/trygghet vid utformningen så det inte finns undanskymda platser. Med hänsyn till bostäderna i närheten så passar det inte med högljudda kvällsarrangemang där.

114. Jag har läst samtliga förslag på vad den nya parken ska innehålla. Mina tankar går såhär kring detta...

Det vore fint om det blir en park för både små barn, äldre barn och vuxna. En park där Vi kan mötas och umgås. Kanske går det att kombinera med lek och rörelse för både stora och små, samt vila och rekreation. Lekpark för de små, utegym för de stora. Det är en tanke.

Jag är medveten om väg som finns nära men hoppas på att säkerhet kring det går att ordna.

Jag håller med dem som skriver att det behövs en rejäl och större lekpark i Falun. Alla städer har ju sitt och är sina egna, så det bör nog inte jämföras på så vis, Falun är Falun. Och visst vore det väl fint om parken fick inslag och inspiration ifrån gruvan, världsarvet, Elsborg osv.

Det är också viktigt och fint med grönområden, platser att sitta på, där man kan bara vara, läsa bok, ha picknick. Kanske möjlighet att grilla? I bästa fall kanske någon form av kiosk/cafe/servering.

Det går att tänka i det oändliga om man vill det. Det viktiga är att man förhoppningsvis tar till sig alla förslag och låter något gott växa fram, som förhoppningsvis blir bra för oss falubor.

115. Jag skulle tycka att det vore kul om vi kunde sätta upp en eller två beachvolleybollplaner i Vasaparken. Beachvolleybollplaner är lättskötta och passar bra in i en park. De nyttjas dessutom flitigt av allmänheten.

De planer som finns just nu, på Bojsen Beach och utanför Lugnetkyrkan är nästan alltid upptagna och sköts dessutom av ideella organisationer. Volleybollplanerna i Kålgården är tyvärr alldeles för dåliga. Kanske vore en kostnadseffektiv och bra idé att flytta de näten till Vasaparken och göra i ordning två bra planer där allmänheten kan hänga på sommaren?

116. Stora grönytor för picknick och sen stor lekplats inriktad på olika åldrar. Falun saknar någon bra lekplats där de med barn i olika åldrar kan vara och leka samtidigt. Varför inte en temapark som andra städer brukar ha utifrån nåt de är kända för? I Falun skulle det passa perfekt med inriktningen på gruvan/världsarvet.

117. Skulle vara Jättebra att bygga inne på parken en utegym!

118. En stor lekpark där det finns något för alla åldrar. Den får gärna vara gjord i trä och ha tydlig koppling till Falu-stad. Se exempel på Pelle Svanslösparken i Uppsala eller deras nya lekpark vid Gränby där de gjort lekpark av kända byggnader i Uppsala. Sen ser jag gärna att det är fin växtlighet, lummigt och har något vatten. Vore fint med en scen för mindre spelningar...

119. Jag vill att det ska finnas en stor lekplats som är kopplad till Världsarvet och Falun. Det finns många liknande platser i både Uppsala och Stockholm! En liten miniatyrstad av ex gamla Elsborg och Faluröda hus med inspiration från Carl Larsson där barnen kan leka och utforska. Detta skulle vara ett perfekt utflyktsmål för oss barnfamiljer! Ett plus är också om det finns ett litet cafe i närheten!

120. Önskar en kreativ och säker lekpark och park som är lätt tillgänglig och skapar möjlighet till lek och rekreation för alla oavsett ålder och funktionsförmåga. Längtar efter att Vasaparken blir en välkomnande kreativ mötesplats, en härlig oas där ljuset och solen får möjlighet att lysa och endast trädens grönska ger skugga, en park där alla, över generationsgränserna, enkelt och spontant kan mötas eller bara vara.

121. Hej. En hund rastplats och ett våffelhus. Dvs fik med glutenfria och vanliga våfflor till försäljning för en billig peng och en enklare fin lekplats för barn från 1-80 år.

En liten damm/rink som man på vintern kan åka skridskor på. Sommaren bara ha lite vatten i för att alla kan plaska fötterna i typ.

122. Hej. Jag föreslår att en isbana läggs under bron/järnvägsbron över riksvägsdiket. Då får man automatiskt ett tak över isbanan (bron) och behöver inte skotta banan (så ofta). Sommartid kan det vara grillplatser där även dessa då får man tak över sig. Och isbanan blir en lite bassäng som man kan doppa fötterna i.

Ett annat alternativ är att skapa en teaterscen/amfiteater där med bron som tak. Då kan man sitta på sluttningen och lyssna/se på framträdanden. Ett Faluns motsvarighet till Gropen i Leksand.

Eller så kan man lägga en liten våtmark på botten av gropen med många fåglar och andra djur som gillar vatten.

Kan man göra en mountainbike (MTB)-bana där eftersom det är så kuperat. Jättekul att kunna köra mountainbike mitt i stan. Komplement till skateparken vid Västra skolan.

En/flera lekplatser för barn i alla åldrar. Vi har pratat parkour-park i Falun i många år. Kan den anläggas här ?

123. Viktigast: Inget bostadsbyggande i Vasaparken! Falun saknar nästan helt grönska i de centrala delarna av staden. Här finns en fin uppvuxen park med gamla träd, idag lite avsides. Förstör inte den! Det finns bättre sätt att ordna bostäder centralt. Om Vasaparken däremot byggs ut till en stor park som omfattar hela området på kartan kan det ge en känsla av lugn, frid och tystnad. En sådan park är något som Falun saknar och det är en stor brist. Glasa in den del av Promenaden som går över bron, bygg bullervall mot Korsnäsvägen där tät vegetation kan bidra till att dämpa bullret. Ta sedan fram bäcken uppifrån Kullen i dagen ner till en damm under bron. Hela området planteras med träd som kan bli stora och så småningom ge en riktig känsla av park. Uteservering och utomhusscen väl inbäddade i parken. Skulpturer, fontän/vattenskulpturer, slingrande gångvägar separerade från cykeltrafik, låg vegetation och gräsmattor (inte mer sten, betong eller asfalt!). Möjligheter till sportaktiviteter ja, men inte sådana som kräver stora anlagda ytor. Många sittbänkar, en del med bord där man kan äta matsäck. Rabatter med blommor. Fint utformad belysning längs gångvägarna.

Ska det gröna stråket Stadsparken - Kullen - Vasaparken vara något som fungerar för människor behöver delarna knytas ihop bättre så att det känns fint att gå hela vägen. Både Vasagatan och Lasarettsvägen behöver passager som inte bara känns som övergångsställen.

124. Jag hoppas att de ansvariga för det här projektet är ödmjuka inför att det de gör kan vara ett fundamentalt felsteg i Faluns utveckling som helhet. Jag är inte säker på att Falun behöver en till park. Staden blir inte "grönare" ju fler parker vi adderar, utan snarare tack vare kvaliteten på parkerna. Ett klassiskt case of quality before quantity.

Mitt huvudargument är att mer resurser bör satsas på de redan existerande parkerna, som har potential men just nu är undermåliga. För att finansiera det är lösningen enkel; gör en exploateringsplan och sälj marken i riksvägsdiket till fastighetsutvecklare! Fastigheter handlar om läget och jag tror att alternativkostnaden för att låta diket bli park istället för en del av Faluns innerstad är skyhög.

Sedan tror jag att vår stads planerare bör tänka mer långsiktigt. Som jag ser det vill jag att Faluns innerstad ska växa i framtiden. En skall kunna bo i staden utan att behöva en bil för att handla och resa. Därför behövs en förtätning av staden med just sådan bebyggelse jag föreslår; nämligen blandbebyggelse med kontor, kommers och bostads/hyresrätter -i samma byggnad. Folk ska kunna gå tvärs över gatan för att handla eller gå ned för trappen till sitt kontor.

En till sak att ha i åtanke är vilket budskap vi vill skicka resenärer som anländer till Falun. Ska de mötas av en ödslig park eller en levande och fräsch blandstad som signalerar att Falun är ett ställe där det byggs och investeras? Staden är resmålet, inte parken. Ni kan väl tänka er att kliva av tåget på Stockholms Centralstation och kliva in i en park istället för staden? Vad skulle det signalera?

Nedanför bifogas en amatörmässig skiss av hur en sådan här exploatering skulle kunna se ut. Skulle även vara trevligt att höra från andra medborgare om jag är den enda i staden med denna åsikt eller om det finns likasinnade.

inskickat förslag, en skiss

125. Är själv inflyttad till staden och märker att många infödda inte är speciellt medvetna om Faluns storhet.

Området borde belysa Faluns centrala geografiska placering och anrika historia i Sverige. Som turister (och lokalbefolkningen) kan besöka och då få kunskap om allt fantastiskt som vi har här!

Tex. en del av området som Miniatyrpark (samtidigt lekvänliga).

Tänk er en stor gungande falukorv!

En 3D- målning i marken som symboliserar gruvan, som man knappt törs gå på.

Lugnetbackarna i miniatyr, tex. som häftiga rutschkanor (gärna med åkringar eller liknande).

Och till allt detta finns självklart fina informationsskyltar om historiken. Kunskap är makt! Upplys folket för att förstärka demokratin.

Uppför en inbjudande och passande turistinformation! Som är lättare att hitta (än nuvarande) för besökare.

Falun är så fantastiskt, passa på att visa upp det med lokalinspirerande miljö och byggnader i området.

125. Lekanläggningar finns redan i de flesta av stans parker, till exempel Kvarnparken, Nybroparken, Geislerska parken, Kolgården och Stadsparken. Det är bättre att renovera Nybroparken med en stor lekanläggning för mindre barn. En inhägnad basketplan bör förläggas till Skateparken och ytterligare utomhusgym bör förläggas till Kålgården och Tisken där utomhusgym och naturliga joggingstråk redan finns. Vad Falun behöver i innerstaden är fler dominerande grönområden, likt Kristineparken, att botanisera i. Som redan föreslagits bör parken innehålla en rymlig scen, som en modern Folkets park vilket Falun saknar.

126. Jag skulle vilja se en stor lekpark för stora och små. Klätterställningar, rutschkanor, gungor och sandlådor. Gräsplan för att spela fotboll, kub eller dylikt. Saknar bra och stora lekplatser i Falun.

127. Grillplats och en liten ankdamm

128. En lek- och aktiviteter modell större, omgiven av grönska. Det saknas verkligen här i stan.

129. Önskar en skulpturpark i kombination med sköna inbjudande sittplatser och träd och växter med beskrivningar intill.

Kanske en porlande fontän. Gärna gammaldags gatlyktor.

Tavla med information om ankommande och avgående tåg och bussar för de som strosar runt och myser och väntar på att åka eller möta någon vid tåg/buss.

Kanske toaletter också.

129. En stor lekpark. Det finns tex i Leksand, Borlänge, Rättvik och Sala men saknas i Falun där den största lekparken är ganska liten (nybroparken).

130. Utegym - främjar spontan friskvård. Det blir centralt beläget och lättillgängligt.

Svarta vinbärsbuskar - mycket bra tillskott av c-vitamin. D kommer inte vara utsatta för avgaser och buskarna är lättskötta.

131. Roliga lekparker/picknickområden typ Säterdalen behövs verkligen i Falun, men varför lägga en bredvid stadens mest trafikerade genomfartsled? Inget som skulle locka mig iallafall.

Använd istället "parken" för att leda om genomfartsleden så vi får tillbaka en plansskild korsning. Som gående och cyklist saknar jag verkligen att kunna cykla till tågstationen utan att behöva korsa en så trafikerad väg. Tar nu alltid taxi, men skulle gärna vilja kunna cykla igen :)

132. Jag saknar en stor och bra lekpark för barnen i falun. Det vore även bra att kombinera detta med grönområde och träd så att man kan sitta och ha picknick i parken.

133. En plats där man bara kan va och en mötesplats för fler generationer. Barn som leker, ha picknick, solar och umgås. Jag tycker att Falun saknar en lekplats där man väljer att spendera några timmar. Det ska finnas något för barn i alla åldrar. Jag tänker mig en rejäl lekplats, någon form av skapande och lek med vatten i en damm eller bäck kanske eller "äventyrsbana". Gräsytor bör också finnas samt träd som skuggar. Växter som ger en upplevelse för fler sinnen och som lockar dit äldre.

134. Hej, Jag tycker att det kommit in många bra förslag på utformningen av parken. Det som verkar genomsyra förslagen är att parken bör fokusera på framförallt barnen. Den åsikten delar jag, eftersom det som småbarnsförälder är märkbart att det saknas tillräckligt roliga och fina parker för barn i Falun. Nybroparken utgör ett gott försök men är inte tillräcklig. Jag delar åsikten att man måste skapa en "mjuk" park med möjlighet för barn i alla åldrar att kunna leka. Fokusera alltså inte på hårda, statiska material som man gjort i för stor utsträckning (Geislerska parken) utan på grönytor, grönska och upptäckarlust. Jag tycker vidare att kommunen bör fundera på att ha en riktig bemannad parklek som man har i t.ex. Drakenbergs- och Rålambshovsparken i Stockholm, kanske med plaskdamm eller liknande. Det kan ju också vara en bra arbetsplats för sommarjobbande ungdomar. Och när parken väl är på palts, se till att ta hand om den! Byt ut saken som går sönder i stället för att inte ersätta dem!

För övrigt tycker jag att man inte bör bygga nya hus i den orörda, gamla och vackra delen av den nuvarande Vasaparken. Förtäta i stället staden på andra ställen, t.ex. parkeringshuset vid Knutpunkten och korsningen Svärdsjögatan-Trotzgatan. Låt "nya" Vasaparken bli en naturlig och vacker fortsättning på "gamla" Vasaparken med dess vackra träd och picknick-vänliga gräsytor.

Vidare borde parken hålla samma marknivå som övriga staden. Fyll alltså igen "diket" så att parken blir i nivå med omgivningen i stället för en sänka. Diket skapades ju på 60-talet på grund av den växande bilismen och har inte alltid sett ut på det här viset. Är parken i nivå med omgivningen är det naturligare och lättare att människor väljer att gå igenom den och kanske stanna där på vägen. Att sänkan måste vara kvar på grund av risk för häftiga skyfall verkar märkligt. Är parkens utformning bunden av att det ska vara en sänka tror jag att det blir mycket svårt att uppfylla de olika förslagen som kommit in.

135. En del av parken som utgör en lugn plats med en liten fontän med en porlande bäck och trädgårdsbroar över, små oaser/rum med växter och träd, en pergola med klätterväxter och ljusslinga.

En annan del av parken som utgör mer ett aktivitetsområde med bl.a. beachvolleyplan och lekpark.

136. Sektionen Parkour/Freerunning i Falu Gymnastikklubb önskar ge ett förslag på en parkourpark. Parkour är en social träningsform som ger lekfull motorikträning. Parkour är Sveriges snabbat växande sport tillsammans med gymnastiken

https://idrottsstatistik.se/foreningsidrott/idrottsutveckling-over-tid/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Länk till annan webbplats.

Parken är i grund och botten en hinderbana som kan kombineras men andra livsstilar, exempel dans, klättring slackline, utegym osv.

Parken kommer kunna erbjuda lokala och regionala parkour-utövare en yta att kunna lägga delar av sin träningstid på under vår, sommar och höst.

Väljer Falukommun att bygga är chansen stor att det blir länets första permanenta park.

En sådan park kan anpassas efter miljön den ska befinnas sig i och det finns ett bredare val av material. Falun skulle kunna nischa sin park på ett unikt sätt och ta inspiration av världsarvet och även regional inspiration.

Falu GK kan bjuda in en professionell person från Nationella Parkourkommittén/Gymnastikförbundet för en gratis inspirationspresentation till er på kommunen. Han har även varit med och tagit fram parker i andra städer runtomkring i Sverige.

Bifogar dokument med information som ger en tydligare bild.

Info förslag parkour Pdf, 4.6 MB.

Följande förslag (nr 137-205) lämnades in i samband med Åfesten.

Förslag 137-139 Pdf, 2.1 MB.

Förslag 140-14 Pdf, 1.3 MB.1

Förslag 142-14 Pdf, 1.3 MB.3

Förslag 144-148 Pdf, 3.2 MB.

Förslag 149 Pdf, 408.6 kB.

Förslag 150-151 Pdf, 697.5 kB.

Förslag 152-205 Pdf, 18.4 MB.


Sidan uppdaterad 2022-08-24