Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Mamma och barn på falugata.

Val 2018

Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun.

Här hittar du information om valet. Du hittar även länkar till andra webbplatser där du kan läsa mer om valet och om politiska partier.

Frågor och svar om valet

 • När och var kan jag förtidsrösta?

  Du kan förtidsrösta på flera ställen i kommunen mellan 22 augusti och 9 september. Det spelar ingen roll vilken lokal du går till.Rådhuset, Falun
  Söndag, 26 aug klockan 12.00 –16.00
  Söndag, 2 sept klockan 12.00 –16.00
  Söndag, 9 sept klockan 8.00 –20.00
  Bjursås bibliotek
  Måndag, klockan 14.00 –18.00
  Tisdag, klockan 13.00 –16.00
  Onsdag, klockan14.00 –18.00
  Torsdag, klockan 13.00 –15.00
  Fredag, klockan12.00 –15.00
  Grycksboskolan
  Måndag, klockan 12.00 –16.00
  Torsdag, klockan 12.00 –16.00
  Kristinehallen, Falun
  (från 27 augusti)
  Måndag–fredag, klockan 11.00–17.00
  Lördag, klockan 10.00 –14.00
  Näs bibliotek, Hosjö
  Tisdag, klockan 14.00 –18.00
  Onsdag, klockan 09.00-11.00
  Torsdag, klockan 14.00 –16.00
  Sockenstugan, Enviken
  Måndag, klockan 12.00 –16.00
  Torsdag, klockan 12.00 –16.00
  Stadsbiblioteket, Falun
  Måndag–torsdag, klockan 10.00 –18.00
  Fredag, klockan 10.00 –17.00
  Lördag, klockan 10.00 –14.00
  Sundborns församlingshem
  Måndag, klockan 11.30 –15.30
  Torsdag, klockan 11.30 –15.30
  Svärdsjö bibliotek
  Måndag, klockan 14.00 –18.00
  Tisdag, klockan 13.00 –16.00
  Onsdag, klockan 13.00 –15.00
  Torsdag, klockan 14.00 –18.00
  Fredag, klockan 12.00 –15.00
  Sågmyra IOGT/NTO-lokal
  Måndag, klockan 12.00 –16.00
  Torsdag, klockan 12.00 –16.00
  Toftaskolan
  Söndag 9 sept, klockan 14.00 –17.00
  Vika bibliotek
  Måndag, klockan 14.00 –18.00
  Onsdag, klockan 12-14
  Torsdag, klockan 14.00 –18.00
  Åsgården, Lumsheden
  Söndag 9 sept, klockan 9.00 –12.00
  Ta med röstkort (kommer i brevlådan) och legitimation.
 • När och var kan jag rösta på valdagen 9 september?

  I Falu kommun finns det 36 vallokaler som är öppna på valdagen. Alla vallokaler är öppna klockan 08.00-20.00. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort som skickas hem till dig före valet.På valdagen 9 september kan du förtidsrösta här:
  • Rådhuset Falun klockan 8.00-20.00
  • Åsgården Lumsheden klockan 9.00-12.00
  • Toftaskolan klockan 14.00-17.00
  Om du inte har möjlighet att ta dig till din vallokal på valdagen kan du antingen välja att förtidsrösta i förtidsröstningslokal från 22 augusti eller så kan du förtidsrösta på valdagen 9 september.
 • Hur går valet till?

  Vart fjärde år andra söndagen i september är det val till riksdagen, landsting och kommun. I år är detta den 9 september. Då går du som väljare till vallokalen för att bestämma vilka personer som ska representera dig i riksdagen, Dalarnas landstingsfullmäktige och Faluns kommunfullmäktige.När vallokalerna har stängt på valdagen gör valförrättarna en första sammanräkning av röstsedlarna. Det är det här resultatet som presenteras under valvakorna i media.Den slutliga röstsammanräkningen görs av länsstyrelsen veckan efter valet.
 • Hur går det till att förtidsrösta?

  För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut. Under förtidsröstningsperioden 22 augusti - 9 september kan du få hjälp att skriva ut ett dublettröstkort på Falu kommuns kontaktcenter i Egnellska huset på Myntgatan 45. Det går även att beställa dublettröstkort från Länsstyrelsen eller Valmyndigheten. På valdagen den 9 september kan du bara få ett dublettröstkort utskrivet i rådhuset i Falun. För att få ett dubblettröstkort behöver du vara upptagen i röstlängden. Utlandssvenskar behöver ett dubblettröstkort för att, på en svensk ambassad i ett annat land, förtidsrösta i det svenska valet.Om du röstar i förtid i en annan kommun kan du behöva ta med egna valsedlar.Så här röstar du
  1. Ta valkuvert och valsedlar
   Vid röstningslokalen brukar det finnas bord där valsedlarna har lagts ut. Genom att ta valsedlar för flera partier kan du undvika att någon får reda på vad du tänker rösta på.

   Vid ingången till röstningslokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och som hänvisar dig och övriga väljare till en ledig valskärm.
  2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
   Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje valkuvert. Det finns en penna bakom varje skärm som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan för den kandidat på valsedeln som du helst vill ska bli vald för partiet.
  3. Lämna rösten till röstmottagaren
   Därefter går du till röstmottagarna och lämnar fram valkuvertet eller valkuverten. Då måste du kunna visa att du är du. Det gör du genom att:

   - visa en id-handling
   - vara känd av röstmottagaren
   - någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

   Du måste också lämna ditt röstkort. Röstmottagaren stoppar ned röstkortet och valkuvertet eller valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst. Fönsterkuvertet läggs sedan ner i en uppsamlingslåda.
  Rösten skickas till din vallokal
  Fönsterkuvertet med din röst skickas sedan till vallokalen i det valdistrikt där du bor. När vallokalen har stängt på valdagen prickas du av i röstlängden och röstkortet skiljs från valkuvertet eller valkuverten och läggs ner i valurnan tillsammans med de andra väljarnas röster. Sedan öppnas alla valkuvert och valsedlarna räknas.
  Mer om hur du röstar
  På valmyndighetens sida Rösta på person och partilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om hur du röstar.

 • Hur går det till att rösta på valdagen?

  I varje valdistrikt finns en vallokal. Det är i den vallokalen du kan rösta på valdagen och det är där du blir avprickad i röstlängden och din röst läggs i valurnan. Det är också där som rösten blir räknad på valkvällen.Vallokalen står på röstkortet
  På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.
  Det finns en vallokal per valdistrikt och det är bara de som är upptagna i röstlängden i valdistriktet som får rösta i vallokalen. Som utlandssvensk behöver du ett dubblettröstkort för att kunna se vilken vallokal du kan rösta i eftersom det inte står på utlandsröstkortet.Så här röstar du
  1. Ta valkuvert och valsedlar
   Vid ingången till vallokalen brukar det finnas bord där valsedlarna har lagts ut. Genom att ta valsedlar för flera partier kan du undvika att någon får reda på vad du tänker rösta på.

   Vid ingången till vallokalen står oftast en röstmottagare som delar ut valkuvert och som hänvisar dig och övriga väljare till en ledig valskärm.
  2. Gör i ordning rösten bakom en valskärm
   Bakom valskärmen gör du i ordning din röst. Om det är flera val samtidigt ska endast en valsedel läggas i varje valkuvert. Det finns en penna bakom varje valskärm som du kan använda om du vill personrösta, det vill säga sätta ett kryss i rutan framför den kandidat som du helst vill ska bli vald för partiet.
  3. Lämna sedan rösten till röstmottagarna
   Därefter går du fram till röstmottagarna och lämnar fram valkuvertet eller valkuverten. När du överlämnar rösten måste du kunna visa att du är du. Det gör du genom att:

   - visa en id-handling
   - du är känd av röstmottagaren
   - någon annan intygar din identitet. Den personen måste i så fall visa id-handling eller vara känd av röstmottagaren.

   Samtidigt som röstmottagarna prickar av dig i röstlängden lägger de ner valkuverten i valurnorna. Det finns en valurna för varje val.
  På kvällen räknas rösterna
  På kvällen när röstmottagningen är avslutad öppnas varje valurna och alla röster räknas.
  Mer om hur du röstar
  På Valmyndighetens sida Rösta på person och partilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om hur du röstar.

 • Vad behöver jag för att rösta?

  För att rösta på valdagen i vallokal behöver du legitimation. Röstkort är inte ett krav, men praktiskt för att snabbt kunna bocka av ditt namn i röstlängden för att markera att du har röstat.För att förtidsrösta behövs röstkort och legitimation.Röstkort skickas hem till dig före valet och där står det i vilka val du har rösträtt och vilken vallokal du ska gå till på valdagen.
 • Vem får rösta?

  Rösträtt till riksdagen
  Du har rösträtt till riksdagen om du är:
  • Svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
  Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige
  Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:
  • Svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
  • Medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
  • Medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.
  Särskilda regler för vissa EU-medborgare
  Du som är medborgare i ett EU-land och har full immunitet och bor i Sverige men inte är folkbokförd här, har rösträtt i val till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige om du senast 30 dagar före valet anmäler dig till röstlängden.

 • Hur röstar jag om jag inte har möjlighet att ta mig till en vallokal?

  Du kan rösta med bud om du inte själv kan ta dig till val- eller röstningslokalen. Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv transporterar rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning.På 10 av kommunens särskilda boenden kommer ambulerande röstmottagning ske under september: Bjursåsgården, Daljunkaregården, Hälsningebacken, Källegården, Lyssfallet, Herrhagsgården, Korsnäsgården, Kårebacken, Lustigknopp och Norshöjden.Övriga kan ta del av ambulerande röstmottagning, men hänvisas i första hand att rösta med bud i vallokal. Om detta inte är möjligt, kontakta kommunens valkansli på telefon 023-875 05 eller valnamnden@falun.se i god tid före valet.
 • Jag är inte hemma på valdagen den 9 september, kan jag rösta ändå?

  Om du inte har möjlighet att ta dig till din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta i förtidsröstningslokal från 22 augusti. Du kan också förtidsrösta på valdagen över hela Sverige. I Falu kommun kan du förtidsrösta här på valdagen 9 september:
  • Rådhuset Falun , klockan 8.00-20.00
  • Åsgården Lumsheden , klockan 9.00-12.00
  • Toftaskolan , klockan 14.00-17.00

 • Jag vill jobba under valet, hur gör jag då?

  I Falu kommun är rekryteringen av valförrättare och röstmottagare redan avslutad. Det finns inte behov av fler som kan jobba under valet i september.
 • Vilka ska jag rösta på?

  Det är bara du själv som kan bestämma vilket parti du vill rösta på. Du kan få information om partierna genom att läsa på deras webbplatser, söka upp partierna när de är ute och pratar med folk eller ta kontakt med dem direkt och ställa dina frågor.Inför valet är partierna väldigt aktiva och ställer upp i till exempel debatter i TV och radio och många tidningar skriver om partiernas politik.Partiernas webbplatser
  Länkar till partiernas webbsidor och andra informativa sidor om valet hittar du på sidan Mer om valet 2018.

 • Vem ansvar för att arrangera valet?

  • Valmyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ansvarar centralt för genomförandet av val och landsomfattande folkomröstningar.
  • Länsstyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är regional valmyndighet. Länsstyrelsen beslutar om till exempel valdistrikt och genomför den slutliga rösträkningen i alla val.
  • Falu kommuns val- och demokratinämnd är lokal valmyndighet. Val- och demokratinämnden har hela ansvaret för genomförandet av röstning inom kommunen.

   De utser och utbildar röstmottagare och ser till att det finns vallokaler och lokaler för förtidsröstning samt ser till att allt material finns på plats då röstning ska genomföras.

   Val- och demokratinämnden svarar också för den preliminära räkningen av rösterna dels på valkvällen, dels på onsdagen och eventuellt torsdagen i veckan efter valdagen.

 • Vad händer efter valet?

  När vallokalerna har stängt på valdagen gör valförrättarna en första sammanräkning av röstsedlarna. Det är det här resultatet som presenteras under valvakorna i media.Den slutliga röstsammanräkningen görs av länsstyrelsen veckan efter valet. Det sista resultatet brukar vara klart cirka tio dagar efter valdagen.
 • Hur röstade väljarna i Falun i förra valet 2014?

 • Vem bestämmer i Falun idag?

  På sidan Valresultat och mandatfördelning kan du se hur Falun styrs idag.
Sidan uppdaterad 2018-06-28