Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell.

Publicerad 2015-11-24

Två kvinnor som står i butik och kollar på tunika.

Tips för lyckad julhandel

Falu kommuns konsumentvägledning, konsumentjuridisk rådgivning, publicerar idag sina bästa tips inför en lyckad julhandel på falun.se.
– Med våra julhandelstips hoppas vi bidra till en handel där både konsumenter och näringsidkare har koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Ellen Gräfnings, konsumentjuridisk rådgivare.

Ingen annan månad handlar svenskarna för så mycket som just under december. Enligt HUI Research förväntas den svenska julhandeln 2015 omsätta 75 miljarder kronor.

Som konsument kan man ha många frågetecken att räta ut innan man ger sig ut i julhandeln. Öppet köp, bytesrätt, presentkort, ångerrätt på webben om du handlar dina julklappar där, garantier, reklamationsrätt, avtalsvillkor, abonnemangslängd, produktförsäkring.
– Tack vare vår ”snabbguide för en lyckad julhandel” hoppas vi sprida kunskap för att undvika problemen innan köp av vara eller tjänst. Vi informerar också hur man ska agera om det blivit fel vid ett köp. En webbsida riktar sig särskilt till näringsidkare vad som gäller i butiken. Bland annat finns lathundar för konsumentköplag och konsumenttjänstlag att ladda ner och skriva ut och ha i butiken, säger Ellen Gräfnings.

Robotdammsugaren är Årets julklapp

Det är Handelns utredningsinstitut, HUI, som utser årets julklapp. HUI menar att årets julklapp är tar fasta på den nya robottekniken och mer specifikt servicerobotarna som bidrar med tidsbesparing och ökad bekvämlighet i de stressade hushållens vardag. Det är en produkt som speglar årets fokus på hemmet och början på det smarta hemmet.

Läs mer – snabbguide för en lyckad julhandel finns på
www.falun.se/stod--omsorg/konsumentradgivning

Mer information

Ellen Gräfnings, konsumentrådgivare
Telefon: 023-822 14

Sidan uppdaterad 2015-11-24