Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-12-14

Nu startar uppspolningen av kommunens islekbanor

Nu i dagarna sätter kommunen i gång, med hjälp av Falu Energi & Vatten, att spola upp ett tjugotal islekbanor på grusplaner i närheten av skolor, förskolor och bostadsområden.

Räkna med att uppspolningen tar ungefär två veckor. Därefter är banorna färdiga att börja användas. Islekbanorna är populära och används flitigt av Faluborna, och är precis som namnet antyder, till för lek och lättare idrott.

Islekbanorna är beroende av minusgrader

Banorna består av naturis och är alltså inte konstfrusna. Det är därför först när marken är tjälad och det har blivit stabilt vinterväder med minusgrader ute som uppspolningen kan starta. Det tar ungefär två veckor innan de har fått en grundis. Under denna tid är banorna inte åkbara, då ytan kan vara både stenig och ojämn. Det är först när isen har blivit tillräckligt tjock, cirka 4 centimeter, som islekbanorna håller för aktiviteter och därmed är färdiga att användas.

– Det ser ut att bli kallt några dagar framöver och därför kommer vi att börja uppspolningen den här veckan. Sedan är det bara att hålla tummarna för att det kalla vädret håller i sig under hela uppspolningsperioden så att islekbanorna får en bra is, säger Sara Jaderyd.

Spolning, skötsel och underhåll till och med vecka 9

I år är det Falu Energi & Vatten som sköter spolningen av islekbanorna.

– Vi medverkar till att trygga kvaliteten på underhållet genom att se till så att spolningen fungerar. Men för vår del handlar det också om ett säkrare vattennät som är en del i vårt kontinuerliga kvalitetsarbete, förklarar Andreas Löfgren på Falu Energi & Vatten.

Kommunens egen personal kommer att ha hand om islekbanornas skötsel. Underhållet pågår normalt till och med vecka 9. Är det milt väder under en längre period kan skötseln avslutas tidigare. Vädret påverkar också isens kvalitet under hela säsongen. Är vädret kallt och stabilt kommer också isen att hålla en bättre kvalitet jämfört med om vädret växlar mellan att vara milt och kallt.

– Vi kommer att informera om islekbanornas status under vintern på kommunens hemsida, berättar Sara Jaderyd.

Använd inte islekbanorna när underhållsarbete pågår

Kommunen uppmanar alla att visa hänsyn och iaktta stor försiktighet när maskinföraren utför arbete på och i anslutning till islekbanorna. Det är inte tillåtet att vistas på islekbanorna eller i närheten av arbetsfordonens tillfartsvägar när arbete pågår.

– Jag hoppas att det blir en riktigt fin vintersäsong med mycket islek och skridskoåkning på islekbanorna, avslutar Sara Jaderyd.

Här finns på islekbanorna

Slätta, Stenslund, Britsarvsskolan, Gullvivan/Söderbaumska skolan, Järlinden, Linnévägen, Gamla Berget, Östra Skolan, Nybroparken, Västra skolan, Östra Främby, Södra skolan, Galgberget, Aspeboda, Övre Norslund, Haraldsboskolan, Hälsingbergsskolan, Hosjöstrand, Hosjöskolan och Danholn.

För mer information:

Islekbanornas skötsel och underhåll

Sara Jaderyd, parkingenjör på Falu kommun, e-post sara.jaderyd@falun.se och telefon 023-830 00.

Vatten och spolning

Andreas Löfgren, planeringschef på Falu Energi & Vatten, e-post andreas.lofgren@fev.se och telefon 023-77 46 45.

Sidan uppdaterad 2016-04-08