Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-01-28

Falu kommun stöttar drabbade

En läkare vid en vårdcentral i Falun har gripits misstänkt för bland annat barnpornografibrott. Nu framkommer även uppgifter om att den misstänkte mannen ska ha filmat läkarundersökningar av unga pojkar. Läkaren har hyrts in av Falu kommun via vårdcentralen som skolläkare cirka 12 timmar i veckan.

- Det här är oerhört tragiskt. Vi förstår att många blir oroliga och chockade och att många frågor väcks. Vår viktigaste uppgift nu är att ge stöd och hantera oroliga och drabbade elever och föräldrar, säger Magnus Nordahl, chef för barn- och familjesektionen, socialtjänsten.

Läkaren har jobbat på många olika skolor i Falun för att stötta upp ordinarie skolläkare. Falu kommun trappar nu upp beredskapen för att svara på frågor och stötta både drabbade och oroliga barn, elever, och föräldrar.

­- I nuläget går det inte att säga exakt vilka skolor som är berörda. Läkaren har lämnat sin tjänst på vårdcentralen och jobbar därmed inte heller kvar inom Falu kommun.  Vårt främsta fokus inom skolan just nu är att ta hand om de reaktioner som finns hos barn och skolelever, säger Jonatan Block, barn- och utbildningschef.

Socialtjänsten är inkopplad och mottagningstelefonen på Dialogen finns till för den som har frågor eller är orolig. Dialogens telefon har öppet måndag-fredag 8.30-16.00 och telefonnumret är 023-826 04.

- För de som drabbats är detta en katastrof men det skickar också funderingar till alla andra barn och föräldrar - skolan ska vara en trygg och positiv plats för alla. Vi ser därför oerhört allvarligt på det som inträffat. Det här är en pågående polisutredning och vi kan därför bara hänvisa till polisen när det gäller frågor som rör brotten som läkaren misstänks för, säger Dan Nygren kommundirektör.


Med anledning av det inträffade kallar Falu kommun till presskonferens i morgon onsdag den 27 januari 10.30 i Rådhuset. På plats finns bland annat kommundirektör Dan Nygren, Magnus Nordahl chef för barn- och familjeenheten och Jonatan Block, barn och utbildningschef.

Sidan uppdaterad 2016-01-28