Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-03-08

Antalet tjejer ökar på mansdominerade utbildningar

På Lugnetgymnasiets teknikprogram har antalet tjejer som börjar och fullföljer utbildningen ökat stadigt de senaste fem åren. Från 7 procent 2011 till 21 procent 2016.
– Information och inspiration funkar. Allt fler tjejer upptäcker möjligheterna med att studera tekniska ämnen, säger Ann-Katrin Hildingsson, designlärare.

När Ann-Katrin Hildingsson började som lärare på Lugnetgymnasiet läste två tjejer teknikprogrammet. I dag är de 31 stycken och det är fjärde året i rad som skolan jobbar för att få in fler tjejer inom den traditionellt mansdominerade branschen.
– I början när jag var ute och träffade alla niondeklassare i kommunen visste de inte vad teknikprogrammet innebar men redan i år märks stor skillnad. Över 50 personer var på plats när vi arrangerade tjejkvällen i januari och det är jättekul att se stoltheten och peppen hos de som redan pluggar när de berättar för programmet för andra, säger Ann-Katrin Hildingsson.

Det började med interna tjejkvällar för att lyfta och stärka tjejerna som redan läste programmet. Så småningom bjöds även utomstående in och när Ann-Katrin fick ett stipendium från Ljungbergsfonden och kunde åka ut till alla i årskurs 9 i Falun och informera tog det fart direkt.
– Att titta på statistiken är en aha-upplevelse som visar att det har stor effekt att komma ut och informera och upplysa. Det finns en begränsande tro att teknikprogrammet bara är för killar men arbetsmarknaden har en klar fördel med att få in olika typer av människor, säger Ann-Katrin Hildingsson.

Även på fordonsprogrammet på Lugnetgymnasiet i Haraldsbo jobbas det för att fler tjejer ska få upp ögonen för utbildningen och nu på torsdag arrangeras en första tjejkväll.
– Vi vill stärka gruppen som redan går här, trivs de hos oss bidrar det till att det goda ryktet sprids. Det här ska bli en kul, inspirerande kväll där vi planerar för fortsättningen med vårt nya projekt fordonstjejer.se och diskuterar ytterligare en träff där tjejer i årskurs 8 och 9 bjuds in, säger Camille Brinkemar, lackeringslärare på Lugnetgymnasiet.

Den skeva könsfördelningen på gymnasieprogrammen har länge varit ett problem och leder i sin tur till en könssegregerad arbetsmarknad. Vanligast är att tjejerna studerar och arbetar med omsorgsarbeten inom offentlig sektor och att killarna studerar och arbetar med produktutveckling inom privat sektor.
– Det i sin tur leder tyvärr till ojämnställda löner och livsvillkor. Men på Lugnetgymnasiet är man på god väg att bryta könsmönstret vilket är jättespännande, säger Tina Jensen, genuspedagog vid Falu kommun.

Media är välkomna, tisdag den 8 mars, på internationella kvinnodagen, klockan 14.00 till Lugnetgymnasiet för att träffa lärare och elever och höra mer om teknikprogrammets lyckade satsning. Lärare Ann-Katrin Hildingsson möter upp i entrén där ni sedan får följa med på en lektion i designsalen. Kontaktperson: Ann-Katrin Hildingsson 070-251 08 78

Media är även välkomna torsdag den 10 mars klockan 18.00–19.30 till fordons- och transportprogrammets tjejkväll på Lugnetgymnasiet i Haraldsbo där bland annat Therese Carlsson på BC Bilplåt i Borlänge och Marie Gidlöf på Bilmetro i Falun berättar om sina erfarenheter i branschen. Kontaktperson: Camille Brinkemar 073-696 46 59

Sidan uppdaterad 2016-03-08