Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-03-18

Earth Hour 2016 – vi släcker för klimatet

På lördag 19 mars kl. 20.30-21.30 genomförs klimatmanifestationen Earth Hour runtom i världen.

I Falun tar Falu kommun, Falu Energi & Vatten och Svenska kyrkan ställning för klimatet genom att under Earth Hour släcka belysningen i hoppbackarna, kyrkorna, rådhuset och viss gatubelysning. Under dagen finns även kommunen och Falu Energi & Vatten på plats i Falangallerian för att prata energi och klimat.

– Earth Hour är en symbolhandling där alla falubor kan medverka i en av världens största manifestationer för en hållbar jord genom att släcka sina lampor hemma och tända några stearinljus i stället, säger Niclas Sundstedt, energi- och klimatrådgivare på Falu kommun.

Förra året enades världens länder om ett internationellt klimatavtal vid FN:s klimatmöte, COP21. Klimatavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 grader. För att nå detta mål måste alla aktörer i samhället vara med och dra sitt strå till stacken: investerare, företag, Sveriges regering och medborgare. Inte minst kommer kommunerna att spela en viktig roll i omställningen.

– Lokalt produceras redan idag mycket förnybar energi genom att använda biobränsle, vind och vatten i Falun. 2015 var produktionen cirka 70% av den totala elkonsumtionen i kommunen. Den förnybara elen gör stor nytta när den används för att resa, istället för att använda traditionellt bränsle som orsakar utsläpp av koldioxid. Därför satsar vi på att bygga upp en infrastruktur med laddstationer för elbilar runtom i Falu kommun, berättar Daniel Asplund, projektledare på Falu Energi & Vatten.

– Falu kommun är på rätt väg men mycket mer måste hända. Kom till Falangallerian på lördag så får du veta mer om vad som är på gång i Falun, säger Ola Bergeå, klimatstrateg på Falu kommun.

Falu kommun och Falu Energi & Vatten finns på plats i Falangallerian kl. 11-14 för att svara på frågor om energi och klimat. Besökarna kommer även kunna testa sin egen miljöpåverkan, få energiråd och gå tipspromenad.

Media hälsas välkomna till Falangallerian 19 mars klockan 11-14.

För mer information

Ola Bergeå, Falu kommun, telefon 023-821 15
Niclas Sundstedt, Falu kommun, telefon 023-822 81
Daniel Asplund, Falu Energi & Vatten, telefon 023-77 46 19

Sidan uppdaterad 2016-03-18