Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell.

Publicerad 2016-03-24

Satsning på sommarjobb, sommarskola och entreprenörskap för unga

Falu kommun erbjuder även i år ungdomar i kommunen möjligheter till sommarjobb och studier under sommarlovet. Ansökningsperioden för sommarjobb pågår fram till 10 april.

  • Ungdomar i åldern 16-18 år kan söka sommarjobb i tre veckor i någon av kommunens förvaltningar
  • Under tre veckor finns möjlighet till extra stöd i svenska, engelska, matematik och studieteknik på Sommarskolan för ungdomar på högstadiet och IM-språk
  • Elever från årskurs 2 och 3 kan söka sommarjobb som handledare till deltagarna på sommarskolan
  • Roligaste sommarjobbet är en entreprenörsutbildning under fyra veckor där du driver eget företag och lär sig grunderna i företagande
  • Föreningsstöd ger ungdomar mellan 16-19 år möjlighet att jobba åt en förening under delar av sommaren

AIK, arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, samordnar insatserna tillsammans med näringslivskontoret. Övriga samarbetspartners är barn- och utbildningsförvaltningen samt Indivator AB.
– Att satsa på sommarjobb känns extra angeläget eftersom aktuell forskning visar att det blir lättare att komma in på arbetsmarknaden om du tidigt får kontakt med arbetslivet, säger Pia Larshans Bodare, chef för arbetsmarknadsenheten.

Sommarjobb

För många ungdomar sker första kontakten med arbetsmarknaden genom ett sommarjobb i kommunen. Ca 200 ungdomar mellan 16-18 år ges möjligheten att stifta närmare bekantskap med arbetslivet under tre veckor. Arbetsuppgifterna varierar och kan innebära allt från att vara solstråle inom äldreomsorgen, klippa gräsmattor, städa, finnas till hands på förskolor, jobba med återvinning och second hand, blogga, vara turistvärd eller badvakt, till att inventera fairtradeprodukter i butikerna.

Sommarskolan

Sommarskolan arrangeras för elever som går på högstadiet samt elever på IM-språk. Här erbjuds studiestöd i engelska, svenska eller matematik. Syftet är att högstadieelever och elever på IM-språk ska få individuell stöttning i ett av dessa ämnen för att bättre klara nästa läsår, samt kunna få hjälp till en mer effektiv studieteknik. Under tre veckor får eleverna jobba med skolarbete på ett annat sätt än vad de är vana vid. Eleverna jobbar i små grupper med en gymnasieelev som handledare. Under den här tiden får eleverna efter gemensam planering jobba utefter sina egna behov. Detta varvas med andra sommaraktiviteter. Sommarskolans verksamhet är helt kostnadsfri för skolungdomar. Falu kommun står för allt arbetsmaterial och lunch varje dag.

  • Plats för cirka 110 elever, platserna fördelas enligt principen ”först till kvarn”. Senaste dag för ansökan är 5 juni
  • Årets sommarskola arrangeras veckorna 25, 26 och 27 och vi hoppas att även i år få vara på Västra skolan
  • På Sommarskolan sker ingen betygssättning eller bedömning. Eleverna får efter genomförda veckor ett intyg för sin medverkan

För handledare: Tjänsten som handledare på Sommarskolan innebär ett stort ansvar, men ger också oerhört mycket glädje och minnesvärda stunder. Handledaren kommer att lära känna nya människor, upptäcka nya sidor hos sig själv och ofta också få ett unikt tillfälle att prova på kreativt pedagogiskt arbete. Handledarna jobbar även med förberedelser inför skolan tre dagar inför starten vecka 24. Det finns 35 platser och den sista ansökningsdagen är 10 april. Under tre veckor får handledarna jobba med 2–4 elever i varje grupp. Handledarna kommer finnas där och hjälpa eleverna med det just de behöver förbättra. Med hjälp av varandra kommer de att planera dagarnas innehåll för att eleverna ska få en bra, utvecklande och rolig tid på Sommarskolan.

Roligaste sommarjobbet

Ett 40-tal ungdomar kommer att, inom ramen för konceptet Roligaste Sommarjobbet, under fyra veckor starta och driva ett eget företag. Ungdomar i årskurs 9 samt 1, 2 och 3 på gymnasiet som är folkbokförda i Falun har möjlighet att delta i programmet som pågår i fyra veckor och inleds med en kickoff-vecka där deltagarna drillas i grunderna för företagande som redovisning, försäljning och marknadsföring. Veckan avslutas med ett ”draknäste” där deltagarna får testa sina idéer på lokala entreprenörer. Därefter får ungdomarna ett startbidrag om 2000 kr och tre veckor på sig att driva sitt företag.
– Vi vill få ungdomar intresserade av företagande och Roligaste Sommarjobbet har visat sig vara ett riktigt bra verktyg för det. Ungdomarna som hittills deltagit har varit jättenöjda. I år samarbetar vi med AIK och skolorna, vilket känns extra kul, säger Linda Norén, näringslivschef vid Falu kommun.
Det är fjärde året i rad som Falu kommun väljer att samarbeta med Roligaste Sommarjobbet för att erbjuda sina ungdomar att bli sommarentreprenörer.
– Vi är jätteglada att Falu kommun har framsynta politiker som fortsätter att satsa på entreprenörskap. Att redan i tidig ålder få möjlighet att utveckla entreprenöriella förmågor som mod, problemlösningsförmåga och uthållighet tror vi är av avgörande betydelse för individen, säger Alexander Brännkärr, grundare av Roligaste Sommarjobbet.
– Entreprenörskap och entreprenöriell förmåga kommer att vara nyckeln till allt fler jobb i framtiden, oavsett om man vill vara anställd eller starta eget. Vi är glada att fortsatt få vara en del av att utveckla de egenskaperna hos Faluns unga, avslutar Alexander Brännkärr.

Föreningsstöd

Föreningar kan få ekonomiskt stöd när de anställer ungdomar mellan 16-19 år för feriearbete, här läser du mer om ansökan och information

Kontaktpersoner:
Sommarskolan: Alexander Nordström & Moa Enarsson Bernard, verksamhetsledare 023-876 52 sommarskolan@falun.se

Sommarjobb: Lotta Carlegård, handledare AIK, 023-879 82 lotta.carlegard@falun.se

Roligaste sommarjobbet: Helena Hansson, näringslivsutvecklare Falu kommun, 023-820 38 helena.hansson@falun.se Alexander Brännkärr, grundare av Roligaste Sommarjobbet, 073-984 09 62

Sidan uppdaterad 2016-03-24