Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell.

Publicerad 2016-11-22

Tips för lyckad julhandel

Kommunens konsumentvägledning publicerar idag sina bästa tips inför en lyckad julhandel på falun.se.

Ingen annan månad handlar svenskarna för så mycket som just under december. Enligt HUI Research förväntas den svenska julhandeln 2016 omsätta 77,7 miljarder kronor.

– Med våra julhandelstips hoppas vi bidra till en lyckad julhandel i Falun. En handel där både konsumenter och näringsidkare har koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Ellen Gräfnings, konsumentjuridisk rådgivare.

Som konsument kan man ha många frågetecken att räta ut innan man ger sig ut i julhandeln. Öppet köp, bytesrätt, presentkort, ångerrätt på webben om du handlar dina julklappar där, garantier, reklamationsrätt, avtalsvillkor, abonnemangslängd, produktförsäkring.

– Tack vare vår ”snabbguide för en lyckad julhandel” hoppas vi sprida kunskap för att undvika problemen innan köp av vara eller tjänst. Vi informerar också hur man ska agera om det blivit fel vid ett köp. En webbsida riktar sig särskilt till näringsidkare vad som gäller i butiken. Bland annat finns lathundar för konsumentköplag och konsumenttjänstlag att ladda ner och skriva ut och ha i butiken, säger Ellen Gräfnings.

Årets julklapp är VR-glasögon. Det är Handelns utredningsinstitut, HUI, som utser årets julklapp. HUI menar att vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser i de flesta situationer. VR-tekniken tar fasta på dessa två trender i kombination. Barn som vuxen låter sig förflyttas ut ur hemmet och rakt in i den virtuella verkligheten.

Heminredningshandeln är den bransch som haft starkast utveckling i år, med en tillväxt på 7,3 %. Bedömningen är även att heminredningshandeln förväntas bli årets vinnare i julhandeln 2016.

Snabbguide för en lyckad julhandel

Mer information

Ellen Gräfnings 023-822 14, ellen.grafnings@falun.se

Sidan uppdaterad 2016-11-22