Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-12-02

Nordisk final i legorobot för teknikgänget från Västra skolan

De teknikintresserade eleverna på Västra skolan i Falun som för ett par veckor sedan vann regionfinalen i Borlänge för legorobotar, åker nu till Bodø i Norge för Nordisk final. Det har fixats, programmerats och stämningen är på topp.
- Det känns lite nervöst men det ska bli väldigt roligt och vi hoppas på att det går bra, säger deltagaren Tova Betsén.

Gruppen som åker till Norge på fredag består av fem killar och fem tjejer som går i klass 9 på Västra skolan, och de två ledarna Amanda Näsdal och Åsa Österlund. Gemensamt är att de har ett stort teknikintresse och älskar problemlösning. Med sin egenkonstruerade legorobot så fick eleverna högst totalpoäng på regiontävlingen i Borlänge för några veckor sedan.

- Jag tror det är för att vi har byggt vår robot i rektangulär form så att den är mer
kompakt och lätt kan orientera sig på banan efter linjer i marken med en
ljussensor, säger Gustav Nordlund.

Tävlingsmomentet är i år kopplat till problemlösning där människor och djur samspelar. De deltagande lagen ska hitta lösningar som på ett eller annat sätt underlättar livet för alla, och sedan presentera och marknadsföra vad de kommit fram till. I robotspelet ska legorobotarna sedan ta sig förbi olika hinder och utföra uppdrag. Det kan handla om att roboten ska agera vakthund när ett stängsel ramlat ner, att mata djuren eller att transportera en tank med hajar.

Västra skolan har de senaste åren vunnit flera priser i olika tävlingar som handlar om att lösa tekniska problem och att bygga och programmera legorobotar. En av orsakerna kan vara att det finns ett stort intresse för teknik på skolorna i Falun, men mycket beror troligtvis också på ledarnas engagemang.

- Det här började för tre år sedan när jag sökte projektpengar ur Ljungbergsfonden och då upptäckte jag att det fanns den här tävlingen med ”lego mindstorms” -robotar, så jag anmälde Västra skolan. Jag vill tillsammans med min kollega Åsa Österlund öka intresset för teknik bland våra ungdomar, säger läraren Amanda Näsdal.

Hur gör man som elev för att bli med i laget?

- De får anmäla intresse och den här gången drog vi också lott vilka som skulle få vara med. Det handlar om att i ett lag få ett urval av alla. Det ska finnas både höga kunskaper och praktiska kunskaper. Men framförallt så ska de vilja, för vill de så kan de lära sig även om de inte kan allt från början, säger Amanda
Näsdal.

Har du några förhoppningar inför finalen?

- Vi har sagt lite skämtsamt att vi vill inte ha några bottennapp så vi tänker inte komma sist. Men vi har höga förhoppningar att komma på den övre halvan, avslutar Amanda Näsdal.


Kontakt:
Amanda Näsdal,  telefon: 076-029 09 80.

Sidan uppdaterad 2016-12-02