Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-12-16

Nu startar spolningen av fyra islekbanor i Falun – resten spolas när vintervädret blivit stabilt

Även om väderprognosen just nu visar på mildare väder framöver, sätter kommunen igång med att spola fyra av islekbanorna på prov. Det gäller banorna i Nybroparken, Stenslund och Norslund samt islekbanan vid Zinkstigen. Övriga islekbanor kommer att spolas så snart det blir stabilt vinterväder.

– Vi testar att spola fyra av islekbanorna nu till att börja med. I bästa fall kommer dessa banor vara klara att börja användas lagom till jul. Vädret de närmaste dagarna avgör hur islekbanorna kommer att se ut och vilken kvalitet isen får, säger Sara Jaderyd, parkingenjör på Falu kommun.

20 islekbanor för lek och lättare idrott

Kommunen spolar varje vintersäsong ett tjugotal islekbanor på grusplaner i närheten av skolor, förskolor och bostadsområden. De är populära och används flitigt av faluborna, och är precis som namnet antyder, till för lek och lättare idrott.

– Vi är även redo för uppspolning av övriga banor och kommer att starta så snart det blir stabilt vinterväder, säger Sara Jaderyd.

Islekbanorna är beroende av minusgrader

Banorna består av naturis och är alltså inte konstfrusna. Det är därför först när marken är tjälad och det har blivit vinterväder med minusgrader ute som uppspolningen kan starta. Uppspolningen bruka vanligtvis ta cirka två veckor. Under denna tid är banorna inte åkbara, då ytan kan vara både stenig och ojämn. Det är först när isen har blivit tillräckligt tjock, cirka 4 centimeter, som islekbanorna håller för aktiviteter.

Skötsel och underhåll till och med vecka 9

Kommunens egen personal har hand om islekbanornas skötsel. Underhållet pågår normalt till och med vecka 9. Är det milt väder under en längre period kan skötseln avslutas tidigare. Vädret påverkar också isens kvalitet under hela säsongen. Är vädret kallt och stabilt kommer också isen att hålla en bättre kvalitet jämfört med om vädret växlar mellan att vara milt och kallt.

– På kommunens hemsida, falun.se, kommer vi att informera om islekbanornas status under hela vintersäsongen, berättar Sara Jaderyd.

Använd inte islekbanorna när underhållsarbete pågår

Kommunen uppmanar alla att visa hänsyn och iaktta stor försiktighet när maskinföraren utför arbete på och i anslutning till islekbanorna. Det är inte tillåtet att vistas på banorna eller i närheten av arbetsfordonens tillfartsvägar när arbete pågår.

– För att snabbt få is på de första fyra islekbanorna, i Nybroparken, Stenslund, och Norslund samt vid Zinkstigen, kommer vi att spola flera gånger per dag.

– Jag håller tummarna för en riktigt fin vintersäsong med mycket islek och skridskoåkning på islekbanorna, avslutar Sara Jaderyd.

Här finns på islekbanorna

Slätta, Stenslund, Britsarvsskolan, Gullvivan/Söderbaumska skolan, Järlinden, Linnévägen, Gamla Berget, Östra Skolan, Nybroparken, Västra skolan, Östra Främby, Södra skolan, Galgberget, Aspeboda, Övre Norslund, Haraldsbo, Hälsingbergsskolan, Hosjöstrand, Hosjöskolan och Danholn.

Kontakt:

Sara Jaderyd, parkingenjör på Falu kommun, e-post sara.jaderyd@falun.se och mobil/telefon 023-822 99.

Sidan uppdaterad 2016-12-16