Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell.

Publicerad 2017-03-02

Framtid i restaurangbranschen lockar

De kommunala gymnasieskolorna Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet har ett fortsatt högt söktryck.

Det visar de preliminära siffrorna från niondeklassarnas förstahandsval till gymnasiet.

Naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet är populärast, men det största uppsvinget gör restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Under några år har gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram i Falun haft problem med få sökande, men nu har trenden ha vänt. I år har 26 niondeklassare restaurang- och livsmedelsprogrammet som sitt förstahandsval.

– Mycket glädjande! Vi vet att dessa elever kommer att ha ett väldigt bra läge på arbetsmarknaden när de är klara med sin utbildning, kommenterar Johan Svedmark, Falun kommuns gymnasiechef.

Han tror att den kocktävling som Falu restaurangakademi arrangerat för årskurs 9 har bidragit till trendbrottet. Eleverna har tävlat på ordinarie hemkunskapslektioner och juryn har bestått av kockar från branschen, lärare och elever.

– Här fick nog fler upp ögonen för programmet, säger han.

Lyckat samarbete

Falu restaurangakademi är ett samarbete mellan aktörer från det privata näringslivet och offentlig sektor. Den bildades i höstas på initiativ av Camilla Andersson Sparring (C), kommunstyrelseledamot och kock.

Akademins syfte är att öka ungas intresse för mat och professionell matlagning.

– 26 förstahandsökande är ett så himla glädjande resultat och ett viktigt sådant! Det saknas cirka 5 000 kockar i Sverige. Branschen slöt upp i projektet och vi har haft roligt tillsammans och återskapat intresset hos elever att vilja kliva in i köket igen, alla har verkligen hjälpts åt med engagemang i kroppen och resultatet blev fantastiskt, säger Camilla Andersson Sparring.

I Falu restaurangakademi ingår bland andra Ingemar Eberstål från Banken, Ted Stöffling från Smak och Görgen Tidén, Görgen på höjden.

Många fler från branschen har varit med som domare under kocktävlingen. En av dem är Marcus Johansson, kock på Banken. Han har själv gått restaurang- och livsmedelsprogrammet och tycker det känns bra att bidra till att fler unga lär sig mer om mat och matlagning.

– Jag kan verkligen rekommendera yrket. Du har massor med möjligheter att utvecklas och du kan jobba överallt, till exempel på turistorter runt om i världen. I det här yrket får du dessutom vänner för livet, säger han.

Preliminära siffror

Den statistik som Region Dalarna nu presenterat baseras på elevernas förstahandsval och ger en bild av söktrycket så som det såg ut i slutet av februari. Siffrorna förändras i takt med att ansökningar från andra län matas in.

– När den preliminära antagningen är gjord i april kommer vi att göra en närmare analys, säger Johan Svedmark, gymnasiechef.

Mer information

Johan Svedmark, gymnasiechef, tfn 023-824 96
Camilla Andersson Sparring (C), kommunstyrelseledamot och initiativtagare till Falu restaurangakademi, tfn 070-406 44 45

Sidan uppdaterad 2017-03-02