Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

falun 1954

Kallt väder och kvinnlig entré 1954

1954 var året som satte Falun på kartan som en vintersportort och stark arrangör, inte bara i Sverige, utan världen över. Världsmästerskapet ägde rum den 13-21 februari och präglades av kyla och få svenska framgångar.

För första gången i skidhistorien stod Falun som värd för ett skid-VM, men det var andra gången som mästerskapet avgjordes i Sverige, då Sollefteå stått för värdskapet 1934. Det här var också det världsmästerskap då kvinnor deltog för första gången.

VM-dagarna i Falun bjöd på stor fest i staden och Prins Bertil var på besök och såg på så sätt till att tävlingarna fick en kunglig glans.

Lagom till starten för skid-VM söndagen den 14 februari hade kylan tagit ett stadigt grepp om Falun. Kallt var bara förnamnet.

Från arrangörshåll uppgav man att det var -20 grader medan kvicksilvret för andra i Falun snarare pekade på -25 eller -30 grader.

Premiärdagen innehöll både tremilstävlingen på Lugnet och backhoppningen i Källviken. En mängd extratåg körde skidentusiaster till Falun.

falun 1954

Trots den stränga kylan tog sig publiken verkligen ut till tävlingarna premiärdagen. Inte mindre än 50 000 åskådare fanns på plats i Källviken för att se tävlingen i stora backen som vanns av finländaren Matti Pietikäinen, men där Bror Östman från Sverige tog hem ett bejublat brons. Publiksiffran var nytt rekord för vinteridrott i Sverige och skulle stå sig till 1993 då aningen fler såg Torgny Mogren köra hem sitt VM-guld på femmilen.

På premiärdagen var det cirka 25 000 åskådare som tog sig till Lugnet för att se tremilen vinnas av Sovjets Vladimir Kuzin. 1954 var året som Sovjetunionen debuterade i ett skid-VM.

Åskådarmassorna premiärdagen gav klirr i kassan och redan efter den första dagen var VM i hamn ekonomiskt!

En rolig episod som inträffade dagarna innan premiären var när den officiella träningen inför tremilen skulle påbörjas. Då upptäcktes nämligen en grind med ett bastant hänglås tvärs över spåret i Hälla.

Markägaren hade surnat till efter en incident under en tidigare tävling i militär patrulltävlan och ville statuera exempel. ”Inga tävlingar på min mark”. Men med diplomatins hjälp kunde grinden öppnas upp för både träning och tävling.

För svensk del kom hemma-VM i Falun att inte bli någon större framgång. Förutom Bror Östmans brons i backtävlingen, så blev det även brons i herrstafetten genom Sune Larsson, Sixten Jernberg, Artur Olsson och Per-Erik Larsson samt i damernas stafett genom Anna-Lisa Eriksson, Märta Norberg och Sonja Edström.

Men de svenska skidåkarna befann sig i lite av en generationsväxling. Mora-Nisse hade avslutat en enastående karriär året innan.

Det största svenska hoppet lades på en ung Sixten Jernberg som inte kunde uppnå resultat i Mora-Nisses kaliber. Inte än. Genombrottet skulle komma två år senare under OS i Cortina. Limaåkaren tog en fjärdeplats på den inledande tremilen, vilket kom att bli Sveriges bästa placering individuellt.

Ordningen under VM upprätthölls av 201 poliser.

Enligt uppgift var det 633 mediarepresentanter som rapporterade från tävlingarna. 72 svenska tidningar och 61 utländska var representerade. 54 fotografer ackrediterade och faktiskt en handfull tv-representanter. Stadshotellet var presshotell.

Totalt såg VM 1954 av 115 000 åskådare.

Ordförande i organisationskommittén var Sigge Bergman, dåvarande ordförande i Svenska skidförbundet.

TV: Sammandrag av skid-VM 1954, SVT öppet arkiv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film: Världseliten på skidor 1954 Länk till annan webbplats.

Film: Här kan ni se en till film om skid-VM 1954 Länk till annan webbplats.

Film: Film om backhoppning från skid-VM 1954 Länk till annan webbplats.

Radio: Dagens revy om VM i Falun 1954 Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2022-03-24