Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

1993

Skvattram, Public domain, via Wikimedia Commons

Torgny räddade Sverige 1993

Torgny Mogren såg till att skid-VM 1993 i Falun avslutades på bästa sätt. Inför 50 000 jublande åskådare körde han hem VM-guldet på femmilen. Sveriges enda medalj!

Den 18-28 februari 1993 var tredje gången som Falun stod som värd för ett skid-VM i de nordiska grenarna. Detta var ett mästerskap som också blev en revansch för Falun som arrangörsort.

På 1980-talet hade kommunen varit kandidat till vinter-OS 1984, 1988, och 1992 - men förlorat varje gång. Extra jobbigt var det inför OS 1992 då OS-kampanjen präglades av stor optimism och hade ett extra brett folkligt stöd. Därefter föddes tanken på att på nytt söka skid-VM och Falun fick värdskapet 1993.

Dagarna innan tävlingarna skulle börja låg det vita slingor av konstsnö över en annars helgrön Lugnetterräng. Den nya konstsnöanläggningen hade sett till att det i alla fall fanns ett acceptabel snöbädd för att kunna genomföra tävlingarna.

Men bara någon timme innan invigningen började det snöa och hela invigningen kom att avgöras i snöfall. Plötsligt hade Falun och VM fått sin härliga inramning med snö i både terräng och träd.

Totalt kom tävlingarna att locka 140 000 åskådare. Mästerskapet hade 900 deltagare från 38 nationer.

Sista tävlingsdagen kom 50 000 åskådare till Lugnet för att se om Torgny Mogren skulle kunna rädda den svenska äran. Så många hade inte sett ett vinteridrottsevenemang i Sverige sedan VM-backhoppningen i Källviken vid skid-VM 1954 i Falun.

Inför den sista tävlingsdagen var hemmanationen Sverige helt utan medaljer. Norge dominerade totalt och Sverige hade bland annat floppat stort i herrarnas stafett där det bara skulle bli en medalj.

Och vilket stöd Torgny Mogren kom att få. Publikleden utefter banan var bland det mäktigaste man sett. Efter en försiktig inledning ökade Mogren farten efterhand och visade vilken duktig femmilsåkare han var.

Jublet visste inga gränser när han kom in på stadion och tusentals flaggor vajade i händerna på överlyckliga svenskar.

Den enda svenska medaljen var bärgad. Misslyckandet från de andra tävlingsdagarna var det ingen som tänkte på längre.

Radio: Dokumentär när Torgny Mogren räddade Sverige från fiasko i skid-VM 1993 i Falun Länk till annan webbplats..

Under skid-VM 1993 gjorde jaktstarten sin entré.

På herrsidan stod de flesta duellerna mellan Björn Dählie och kazaken Vladimir Smirnov.

Men Björn Dählie blev VM-kungen med sina tre VM-guld. Segermarginalen mot Smirnov i jaktstarten var en enda tusendel!

På damsidan hade ryskan Jelena Välbe och italienskan Stefania Belmondo heta bataljer och roffade åt sig två VM-guld vardera.

Inför skid-VM 1993 hade Falun moderniserat hela stadionområdet inklusive hoppbackarna. Stadion fick också nya byggnader.

Kasernerna på regementsområdet renoverades och området gjordes om till en VM-by där de flesta av deltagarna kom att bo.

Skid-VM 1993 blev också ett mästerskap där tävlingarna fick en ny och festlig inramning med musik, flaggor, hejaklackar och häftiga speakerinsatser som kom att bli normbildande för framtida stora skidevenemang.

Inför VM förändrades de stora infarterna i Falun när Lugnetleden, från Lugnet till Korsnäs, färdigställdes. Telefonsystemet i Falun moderniserades med AXE-växlar.

Inför skid-VM 1993 utlystes en tävling för att få fram en maskot för tävlingarna. Tävlingen marknadsfördes under säsongen 1990-1991. Vinnaren blev Berguven Bubo. Bubo bubo är det latinska namnet för berguv och berguven är Dalarnas landskapsdjur. Bubo har sedan dess aktivt används som symbol för skididrotten och tävlingar vid Lugnet.

TV: SVT-årskrönika 1993 om skid-VM i Falun:

Sidan uppdaterad 2022-03-24