Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Stora torget med massa människor och skid-vm-loggan på rådhuset

Så togs beslutet om att Falun skulle söka VM

Kommunfullmäktige beslutade i februari 2021 att Falun – tillsammans med Svenska skidförbundet – skulle ansöka om att få arrangera skid-VM i de nordiska grenarna 2027.

Ett av de tyngre skälen som lyftes fram för att Falun ska söka ett skid-VM igen var att de investeringar som gjordes inför skid-VM 2015 bör användas igen.

-Vi har en anläggning i världsklass och underhållet av Lugnet fungerar bra. Får Falun arrangera skid-VM 2027 så kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna för ett nytt skid-VM i Falun är väldigt goda, sa dåvarande kommunalrådet Joakim Storck (C).

-Vi lyfte arenan till toppnivå inför skid-VM 2015 och ska använda den och återbruka den så mycket vi kan, men det är viktigt att det fortsatta arbetet präglas av öppenhet och transparens, sa oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S).

I kommunfullmäktige röstade Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Falupartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ja till att Falun ska söka skid-VM igen 2027. Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

Flera dialoger hölls med medborgarna i Falun under processen fram till själva kandidaturen. Kostnader och konsekvenser belystes och gjordes tillgängliga för kommuninvånarna under arbetet.

Sidan uppdaterad 2022-10-06