Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Stora torget med massa människor och skid-vm-loggan på rådhuset

Nu söker Falun Skid-VM 2027

Kommunfullmäktige har beslutat att Falun – tillsammans med Svenska skidförbundet – ska ansöka om att få arrangera skid-VM i de nordiska grenarna 2027. Falun har arrangerat skid-VM vid fyra tillfällen tidigare: 1954, 1974, 1993 och 2015.

Ett av de tyngre skälen som har lyfts fram för att Falun ska söka ett skid-VM igen är att de investeringar som gjordes inför skid-VM 2015 bör användas igen.

-Vi har en anläggning i världsklass och underhållet av Lugnet fungerar bra. Får Falun arrangera skid-VM 2027 så kan vi dra nytta av de investeringar som gjordes inför VM 2015 en gång till. Förutsättningarna för ett nytt skid-VM i Falun är väldigt goda, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

-Vi lyfte arenan till toppnivå inför skid-VM 2015 och ska använda den och återbruka den så mycket vi kan, men det är viktigt att det fortsatta arbetet präglas av öppenhet och transparens, säger oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S).

I kommunfullmäktige röstade Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Falupartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna ja till att Falun ska söka skid-VM igen 2027. Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

Själva ansökan ska skickas in i maj 2021 till det internationella skidförbundet (FIS).

Men innan kandidaturen ska skickas in ska en preliminär genomförandeplan presenteras för kommunstyrelsen, som också ska godkänna kommunens ekonomiska åtaganden i projektet Falun 2027.

En eller flera dialoger ska hållas med medborgarna i Falun under processen fram till kandidatur, där kostnader och konsekvenser för Falu kommun sammanställs, belyses och löpande görs tillgängliga för kommuninvånarna.

Här på sidan kommer du fortlöpande att hitta information som rör Faluns fortsatta kampanjarbete.

Det Internationella Skidförbundet (FIS) fattar sitt beslut om arrangör för VM 2027 i de nordiska skidgrenarna på FIS kongress i maj 2022.

Sidan uppdaterad 2021-02-16