Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Den nya stolen som ska användas på skidspelen. Anders Wredelius – Falu Rödfärg, Ulrika Back Eriksson - Svenska Skidspelen, Anna Björkman – Fallu Gruva, Jörg Jeschke - konstnär har varit med och tagit fram den.– konstnär.

Får en svensk åkare ta plats i nya stolen?

Svenska skidspelen, Falu gruva och Falu rödfärg presenterar ett unikt samarbete, vilket resulterat i en Leaders chair, som kommer att synas i tv under den kommande tävlingshelgen.

Under fredagens tävlingar med individuella starter används en så kalla leaders chair - ledarrstol - i målområdet, där den för stunden bästa åkaren får sitta ner och pusta ut, i väntan på att någon annan ska åka snabbare eller att sittande åkaren har den bästa tiden och vinner tävlingen, efter att sista åkaren gått i mål.

– Vi har tidigare använt oss av en vanlig fåtölj. Men inspirerad av bland annat Davos kälkstol, tänkte jag att vi borde ha en mer permanent stol som andas Falun, säger Ulrika Back Eriksson , vd på Svenska skidspelen AB.

Stolen är utformad som en tron, målad i klassiskt falurött, som genom sin form och färg ger omvärlden en bild av världsarvsstaden Falun.

– Vi kan erbjuda besökarna både kultur och idrott i världsklass, vilket den här stolen symboliserar genom de lokala produkterna koppar, rödfärg och limträ, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Känd konstnär har formgett stolen

Den kände konstnären Jörg Jeschke, baserad i Falun, fick uppdraget att formge stolen.

- Det finns många förebilder när det gäller stolar, alltifrån en barockstol till en stubbe i skogen. Jag har försökt skapa ett eget alternativ, säger han.

Stolen är tillverkad i limträ, prydd med kopparmärket och målad med rödfärg.

Vilka som kommer att sitta på tronen och vänta in tider, under fredagens tävlingar, återstår att se. Förhoppningsvis får vi ser flera snabba svenska åkare, som får möjlighet att vila sig i den nya, falu-inspirerade leaders chair.

Fredag den 29 januari genomförs tävlingarna 15 km individuell start, fri stil, herrar och 10 km individuell start fri stil, damer.

Här kan du läsa mer om Svenska skidspelen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-01-27