Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Mountainbikecyklist på Lugnet med sporthallen och Scandic hotel i bakgrunden,

Lugnet får nya SM-tävlingar. Den här gången i MTB.

SM-tävling i MTB avgörs på Lugnet i maj

Svenska Cykelförbundet har tilldelat Falu CK och Borlänge CK SM i Cross Country Elimination (XCE) den 28-29 maj. Tävlingarna kommer att avgöras på Lugnet.

XCE-SM kommer att inleda de första Svenska Cykelspelen i Falun någonsin, som i år även innefattar två SWE Cup-omgångar i Falun, respektive Borlänge.

– Vi har ett fantastiskt bra samarbete mellan cykelföreningarna. Alla är med och det finns en vilja att vara med att skapa de bästa förutsättningarna för att genomföra både SM och Svenska Cykelspelen och vi ser verkligen fram emot fina dagar, säger Roger Karlsson, Borlänge CK och Mikael Löfgren, Falu CK till cykelförbundets hemsida.

I nuläget kan ingen säga hur pandemiläget kommer att se ut i slutet av maj, men planeringen för att köra SM-tävlingarna går vidare.

Sverige håller världsnivå i sprint och en arbetsgrupp med bland annat VM-medaljörerna Joel Burman  Borlänge CK och Anton Olstam CSK Ludvika, håller just nu på att formas för att arbeta fram en utslagsgivande och publikfriande XCE-bana på Lugnet.

En annan utmaning är få till en tajt och publikvänlig inramning av XCE-banan på Lugnet, och samtidigt jobba in Svenska Cykelspelen som ett koncept – som tilltalar både motionären och allmänheten.

Cykelspelen en regional satsning

Svenska Cykelspelen är ett led i en regional satsning där Falun Kommun för ett par år sedan efterlyste en somrig motsvarighet till Svenska Skidspelen i Falun, med internationella mediebevakade cykelarrangemang.

Falu CK och Borlänge CK har i samverkan därför bildat ett bolag och det långsiktiga målet är att ha återkommande världscuptävlingar i XCO i Falun och på sikt kanske ett VM.

Under Svenska Cykelspelen ska även de återkommande tävlingarna Lugnet XCO, Borlänge Tour och Långa Lugnet ingå även om årets variant av Långa Lugnet strukits på grund av pandemin.

På sin hemsida skirver cykelförbundet att om inte Covid 19 slagit till hade siktet varit inställt på XCO världscup i Falun redan 2022 (Jönköping 2021).

Nu är det svenska världscupprojektet framflyttat ett par år och ansökan om världscuptävlingar 2023 och 2024 i Jönköping respektive Falun ligger på UCI:s bord i Aigle, Schweiz.

Preliminärt schema för tävlingar i Svenska Cykelspelen 2021:

28 maj: XCE:  Klass Junior och Elit

29 maj: XCE Övriga klasser

30 maj: Lugnet XCO (UCI C1) Swecup

4-6 juni: XCO Borlänge Tour Swecup

Information om svenska cykelspelen hittar ni HÄRlänk till annan webbplats

Det här är Cross Country Eliminator (XCE)

Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång.

Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter.

Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången. (Källa: Svenska cykelförbundet)

Sidan uppdaterad 2021-03-04