Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild på det nya badhuset taget från ovan.

Nu är det bestämt vilka biljettpriser som ska gälla i det nya badhuset på Lugnet som öppnar i slutet av december.

Barn får bada gratis i det nya badhuset

Barn kommer att få bada gratis i det nya badhuset på Lugnet. Kultur- och fritidsnämnden har nu tagit beslut om vilka entrépriser som kommer att gälla när badhuset öppnar i slutet av december.

Från förvaltningens sida framhåller man att beslutet om att låta barn under 12 år bada utan avgift i badhuset är unikt i Sverige, och att det tydligt positionerar Falun som en stad som prioriterar simkunnighet och barns trygghet i och vid vatten.

Tidigare har det aviserats att det skulle kosta 150 kronor för en vuxen att bada i det nya badhuset. Nämnden valde vid sitt senaste sammanträde att sänka biljettpriset till 140 kronor för ett engångsbesök.

– Det kommer att bli relativt billigt att besöka Faluns badhus för barn, unga och barnfamiljer. Detta i jämförelse med andra badhus. Nämnden vill att badhuset ska vara en plats dit alla känner sig välkomna, men speciellt viktigt är det att barn- och ungdomar lär sig simma och bada. Det är något de har glädje av hela livet, säger Svante Parsjö Tegnér (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Att barn badar utan avgift medför att även priser för barnfamiljer blir lågt i förhållande till andra kommuners prissättningar.

Pensionärer och studenter betalar halva priset

Ungdomar, studenter och pensionärer kommer att få betala 70 kronor för ett engångsbesök.

– VI i nämnden vill även att ungdomar, studenter och pensionärer som ofta har en lägre inkomst får besöka det nya badhuset till ett lägre pris. Vuxna som har en inkomst har också större möjligheter att betala inträde. Viktigt att poängtera är också att det kommer att erbjudas olika rabatter för de som mera regelbundet besöker badhuset, säger Svante Parsjö Tegnér.

Kultur- och fritidsnämnden tog följande beslut om entrépriser för det nya badhuset:

  • För vuxen kostar ett engångsbesök 140 kronor. För de som badar regelbundet erbjuds 10 kort (gå 12 gånger och betala för 10 besök, dvs 112 kronor per gång) och årskort som betalas via autogiro varje månad. Årskortet kostar 3 640 kronor per år eller drygt 300 kronor per månad.
  • Fokus blir på att det ska vara låga inträden för barn och ungdom samt barnfamiljer. Därför är det gratis inträde för barn upp till 11 år. Detta är något som är unikt för Lugnets badhus.
  • För ungdomar 12-17 år, studenter och pensionärer är det halva priset som gäller för engångsbesök, 70 kronor. 10-kort (560 kronor) och årskort (1 820 kronor per år eller cirka 150 kronor per månad.

Kampanjer med lägre pris kan förekomma

Olika kampanjer mot olika grupper för att väcka intresset för badhuset kan innebära att det tidvis erbjuds lägre priser.

– Kommunfullmäktige har tidigare beslutat att badhuset får finansiering via skatt cirka 15 miljoner kronor per år. I övrigt ska badhuset finansieras via avgifter motsvarande cirka 20 miljoner kronor per år, slutar Svante Parsjö Tegnér.

Sidan uppdaterad 2022-05-25