
Emil Johansson, pappa och skidåkare
Närheten till allt gör att jag och min familj kan ta oss överallt på cykel: Till Lugnet, Stångtjärn, centralstation och ut i världen.
Emil har tillbringat större delen av sitt liv i skidspåret och har också fått chansen på landslagsnivå. Idrottskarriären är dock numera avslutad.
Han är utbildad byggingenjör efter studier i Uppsala och Boulder (USA). Nu bor han med sin fru och två barn i en villa i centrala Falun.
Här får han utlopp för det som känns viktigt: Att ha en klimatsmart vardag där sinnet får samtidskultur och kroppen varierad träning, i en unik och historisk miljö.



Viktoria Forsman Rydh, administrativ resurs och engagerad i DHR
Falun är trivsamt och lättillgängligt. Jag bor tre mil från centrum och känner ändå en stark samhörighet med staden.
Viktoria Forsman Rydh, som har en funktionsnedsättning, har valt att bo på en gård i den lilla byn Sörskog utanför Bjursås.
Hennes man Rikard är hennes personliga assistent. Tillsammans har det visat att det fungerar bra att bo på landet men att jobba inne i stan.
Viktoria arbetar till vardags som administrativ resurs på skolan Mosaik. Både Viktoria och Rikard har också ett stort engagemang i DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet – som är en organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga.



André Strömqvist, trädgårdsantikvarie och författare
Varje dag tänker jag på att jag bor och verkar i ett världsarv, där historien märks precis överallt.
André Strömqvist driver – tillsammans med Andreas Gravelej – Kniva trädgård i den gamla lanthandeln i byn, där det finns ett stort sortiment av växter och föremål.
André arbetar även med vård- och underhållsplaner för kyrkogårdar, parker och trädgårdar.
Författarskapet tar också del av hans tid, och ”Odlarens handbok” utsågs till årets trädgårdsbok 2012. Efter det har det blivit ytterligare tre böcker om trädgårdar.



Anna Ljung Staffansson, frisör
Enviken lever hela året. Här finns mycket musik och kultur och det är tryggt för barnen. Kom hit och plocka hjortron och gå på rockklubb!
Hemma i garaget driver Anna sedan flera år tillbaka en egen salong, som fått en gammaldags prägel över sig. Salongen är nämligen till stora delar byggt av återbrukat material och alla produkter är ekologiska.
Intresset för att återvinna saker, gärna åt retrohållet, har hon alltid haft.
Enviken brukar kallas för rockabillyns hemby och musiken har en självklar plats hos både Anna och i salongen.



Maria Wahlström, konstnär
Det bästa med Falun är ju Svärdsjö. Här finns många fina områden, skogar, naturleder och underbara människor. På Arvid Backlund-gården ställer en konstnär från trakten ut varje år, kom på ett besök!
Konstnären Maria hade sin första utställning redan 1993 och den har följts av många, många fler sedan dess.
Hon är bosatt i centrala Svärdsjö men har sin ateljé inne i Falun.
Hennes konst handlar mycket om stunden där vi befinner oss nu. I sitt måleri återkommer hon ofta till den opyntade landskapsbilden där husen och naturen smälter samman.
Just nu arbetar hon mest i olja. Hennes konst har bland annat köpts av flera kommuner och landsting.



Christer Blomqvist, ordförande Falu sportfiskeklubb
Det finns något för alla vare sig det är natur, sport eller kultur, man kan hitta sin grej och känna sig hemma.
Christer vet att ”visst nappar det” i vattnen i och kring Falun. Ordförandeskapet i fiskeklubben gör att han har en bra bild över fiskevattnen i Falun.
Många strömmande vatten är påverkade av mänsklig aktivitet historiskt och ett arbete pågår med att återskapa den naturliga strömningen. Christer och hans medlemmar fick 2021 ta emot Falu kommuns Miljöpris för det mångåriga restaureringsarbetet av Rogsån.



Chia Jonsson, chef Carl Larsson-gården
Jag tycker det är viktigt att vi handlar lokalt och värnar om vår levande stadskärna. Att så mycket kultur och sport finns nära till hands i kommunen är fantastiskt.
Chia Jonsson bor tillsammans med sin make Tomas, välkänd hockeyspelare, i ett hus som ligger vid stranden av Toftan.
Mycket kärlek hinner hon också att ge till Carl Larsson-gården. Hon började som guide 1991, och 2009 fick hon ta över chefskapet över gården.
Hon tycker det är en speciell arbetsplats då gården är som ett levande museum med släktingar fortfarande boende kvar.



Peter Carlsson, musiker och skådespelare
Jag trivs bra i Grycksbo. På min gård spelades långfilmen Tösen från Stormyrtorpet in 1917 med Lars Hansson i huvudrollen. Manuset skrevs av Selma Lagerlöf. Vilken kulturskatt!
Sångare, musiker och skådespelare. 70-åringen har hunnit med mycket under sin långa och framgångsrika karriär.
Tillsammans med gruppen Blå Grodorna fick han sitt stora genombrott med en blandning av musik, anekdoter och humoristiska skrönor.
Han har medverkat i flera filmer och setts av många i Björnes Magasin. Peter har belönats med många fina pris, bland annat Karamelodiktstipendiet och Karl Gerhards hederspris.
Är också en hobbysamlare av engelska fordon och ”Grålle”-traktorer. Trivs på sin gård i Grycksbo.



Mommo Deeq Abdulle, fastighetstekniker och ungdomsengagerad
Jag älskar att Falun är en kulturstad. Jag bor på landsbygden och har nära till stadens utbud. Staden och landsbygden är ett och samma.
Mommo var 13 år när han klev av planet från Somalia på Arlanda yillsammans med sin mamma och fyra syskon.
Under många år var Borlänge bostadsorten, men när han träffade sin kärlek Cia valde de att bosätta sig i Aspeboda.
2019 blev han utsedd till årets Aspebodabo, för sitt fina arbete tillsammans med ungdomarna i Aspeboda Science Club.
Mommo trivs också bra med att vistas i Faluskogarna, och tar gärna med sig familjen på blåbärsplockning.



Ingemar Eberstål, krögare
Falun är en liten storstad med närhet till allt. Det ger mig en aktiv fritid och nära till mitt trevliga jobb.
Ingemar har bott i Falun i drygt 40 år men är ursprungligen från Småland.
Han har drivit flera restauranger under sin tid som krögare, men sedan 1988 är det Banken Bar & Brasserie och Två rum & kök i Falun som är huvudsysslan.
På meritlistan finns även finalplatser i tävlingen Årets Kock. Senaste satsningen är en delikatessbutik bredvid restaurangen. En verksamhet han menar ligger rätt i tiden.



Halla Alrefay, student och rappare
Falun har varit mitt hem sedan jag kom till Sverige 2014. Här fick jag chansen att börja göra musik för första gången. Det är en bra stad för unga.
Halla Alrefay om tillsammans med sin familj till Falun 2014 från Damaskus i Syrien.
Halla har alltid haft ett stort intresse för musik och fick chansen att börja göra musik när hon fick tillgång till en studio i Falun.
Hon har gjort sig känd för att sjunga på flera olika språk, har varit nominerad i tävlingen Dalecarlia Music Awards, och har miljontals visningar på YouTube, främst låten ”Perfecto” som YouTubern Mahmod Isawi gästspelar på.
Halla satsar nu vidare på musiken.

%2022Up011578.jpeg)

Ivan Ali, barberare
Falun är en vacker stad att leva och arbeta i. Varje dag möter jag nya härliga människor på min barbershop.
Ivan kommer ursprungligen från Irak och är utbildad frisör/barberare.
Han har lång erfarenhet och i Falun har han drivit Ivans barbershop på Trotzgatan under många år. Nyligen har han slagit upp dörrarna till sin andra salong i stan, belägen på Holmgatan.
Ivan fixar både en ny frisyr och trimning av ditt skägg.



Pelle Marklund, sportreporter
Falun är lagom stort, lagom litet. Falun är hjärtat i Dalarna, Sveriges hjärta.
Pelle Marklund har gjort sig och sin röst känd genom att kommentera idrott i både radio och tv under många år, främst på P4 Dalarna.
Han pratar gärna i mikrofoner i andra sammanhang också, inte minst genom sitt engagemang och styrelseuppdrag i Företagarnas Faluförening.
Pelle var Falu Kurirens sportchef under åren 1990-1999 och har sedan dess drivit den egna firman Mediamix.
Han har även skrivit flera böcker som ”Boken om Leksands IF”, ”Jonas Bergqvist – rekordmannen” och ”Vasaloppet – det stora äventyret.”



Sara Thunmarker Thelde, chefredaktör
I Falun kan jag få ihop livet på ett sådant fint sätt. Familjelivet fungerar bra och jag kan ta ett dopp eller en längdtur på lunchen. Det är viktigt för mig.
Bor i Falun tillsammans med man och tre barn och inreder och renoverar ett hus från 1912.
Arbetade många år som redaktör för helgmagasinet Pralin (DT) som ges ut i hela Dalarna. Är sedan 2021 ansvarig redaktör på tidningen Amelia, vilket innebär arbete på distans och pendling till Stockholm.
Sara älskar att bada både sommar som vinter och ser själva vinterbadet som meditation.
%2022Up003939.jpeg)


Sofi Karlsson, slöjdare
Jag skapar träkonst i min ateljé i centrala Falun och jag gillar närheten till Runn och naturen.
För några år sedan tog Sofi ett avgörande beslut: Arbetet som koordinator inom modebranschen skulle bytas ut mot en karriär som slöjdare med inriktning trä.
Utbildningen till slöjdare tog hon sig igenom och 2020 tilldelades Slöjdare Karlsson ”Stipendiet för slöjd och hantverk” av Dalarnas Hemslöjdsförbund.
Verkstaden finns på Regementsområdet i Falun och för Sofi är en träbit inte bara en träbit, utan mer ett levande material. Utbildningar inom trähantverk och täljning finns också med i utbudet.



Alvar Myhlback, skidåkare
Som skidåkare tycker jag så klart att Lugnet och skidstadion är det allra bästa, bra spår och fina kuperade banor.
Alvar anses vara en skidtalang utöver det vanliga och gillar att lägga ner mycket tid på sin träning.
Han har hyllats stort av den norska skidstjärnan Petter Northug och många framhåller den 16-åriga Bjursåsgrabben som Sveriges stora hopp på herrsidan.
Tog 2022 ett SM-silver i sprintstafett, tävlande för Sågmyra SK, tillsammans med veteranen Teodor Peterson.
Har i höst börjat på skidgymnasiet i Torsby.



Ylfa Rúnarsdóttir, snowboardåkare
I Källviksbacken har vi varje år världens snowboardfest med över 300 åkare. 15 åkare bodde hemma hos mig under den helgen. Alla var så nöjda.
Ylfa är född och uppvuxen på Island, men kom senare i sitt liv att hamna i Sverige och Falun. Snowboardkarriären började som 14-åring och har stegrat sedan dess.
Numera är hon snowboardproffs, med en åkning i världsklass, och med hela världen som sin arbetsplats. Trots att hon mest är på resande fot ser hon Falun och Källviksbacken som hemma.
Falun är en bra vinterdestination för toppidrottare och Ylfa är en av dessa. Hon säger själv att hon kommer att fortsätta köra snowboard så länge som kroppen håller och så länge det är kul.



Martin Backéus, SUP-instruktör
Närheten till naturen och möjligheten till både kulturella och aktiva upplevelser, som att SUP-paddla på Faluån eller Runn. Man komma hit både med familj eller kompisgäng och uppleva Falun på ett trevlig sätt.
Martin är utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa samt i biologi, och har även arbetat som specialpedagog för barn med särskilda behov.
Det är dock på vatten som han trivs allra bäst och kompetensen inom vattensport är stor. Han tar gärna en tur på Runn i en kajak eller på en SUP.
Läraryrket är just nu lagt på vila och i stället driver han det egna företaget Human by Nature vid Runns strand.



Maja Dahlqvist, OS-medaljör och världsmästare
I Falun är det nära till allt, till naturen, till träningen. Jag tycker också att det är fint och mysigt att strosa runt i stan.
Maja är född och uppvuxen i Borlänge, men bostadsorten har varit Falun i många år nu.
Klubben hon tävlar för är Falun-Borlänge SK. Hon slog igenom internationellt 2018 då hon slutade tvåa i sprinten i Dresden.
Hon har tagit dubbla VM-guld i sprintstafett (2019 och 2021) och vid OS 2022 tog hon hem tre medaljer: Silver i sprint och sprintstafett samt ett brons i damernas stafett över 4x5 kilometer.



Linda Forssell Asp, lärare och årets lärare 2018
Jag gillar att det är nära till allt och att det finns mycket att se. Jag kan gå i skogen, det finns många fina badställen och jag gillar särskilt gruvområdet.
Linda Forsell Asp har varit lärare sedan 2007. Hon är utbildad i svenska, matematik, engelska och teknik och arbetar på mellanstadiet.
Linda är en väldigt omtyckt lärare och blev utsedd till Årets Lärare i Teknikerjakten 2018 och till Årets Ledstjärna på Lärargalan 2021.
Dessutom är Linda Forsell Asp populär på sociala medier. Hon kallar sina konton för ”Lindas klassrum” och Instagramkontot har runt 10 000 följare. Hennes TikTok-konto når runt 55 000 följare.



Therese Vesterholm, entreprenör och konditor
Falun har en spännande historia och en mysig blandning av nytt och gammalt. Stadskärnan har också ett stort utbud av bra restauranger, bagerier och caféer.
Therese har arbetat som konditor i bland annat Lund, Malmö och Stockholm och har gesällbrev i bageri och konditori.
Med en stark kärlek till både Falun och yrket valde hon våren 2018 att satsa på ett äkta hantverkskonditori och stenugnsbageri, Falu Bröd & Patisserie på Åsgatan.
I början på 2021 valde hon att flytta verksamheten till Hammars, huset som är ett byggnadsminne med anor från 1700-talet.
Hon är på plats vid 05-tiden på morgonen och favoritbakverket är princesstårta.



Maria Leksell, driver gårdscafé och mejeri
Lunån vid vägs ände drar till sig en massa Falubor som får se något helt annat än de får se hemma i stan. Faluborna får både och, landet och stan.
Maria Leksell tröttnade på arbetet som reporter på P4 Dalarna, Sveriges Radio, och valde att sadla om helt och hållet.
Tillsammans med Tage Johansson driver hon Stora Lunåns gårdsmejeri och café utanför Falun, där de tillverkar egengjord ost. Bergsmansgården har anor från 1400-talet.
På gården finns massor av olika djur och under årens lopp har gården blivit ett populärt besöksmål. Drygt 15000 personer gör varje år ett besök.



Joakim "Jocke" Brodén, sångare
Det bästa med Falun är helt klart människorna som bor här, och de omkringliggande byarna och samhällena är mina favoritställen.
Joakim har i intervjuer sagt att han blev hårdrockare i väldigt unga år när han såg en musikvideo med Twisted Sister.
Efter att ha spelat i diverse olika band så bildade han 1999 heavy metalbandet Sabaton, där han är sångare och frontman, tillsammans med kompisen Per Sundström.
Resten är historia skulle man kunna säga. Sabaton har i dag fått ett brett erkännande med hela världen som sin rbetsplats.
%2022Up0000540.jpeg)


Karin Brandt, specialistsköterska
Jag tycker det bästa är Faluns trevliga natur, jag kan enkelt komma ut i naturen i Stångjärn, Bjursås eller i Morbygden där jag bor.
Karin är utbildad specialistsköterska och har arbetat på ambulans-helikoptern sedan den startade upp i Dalarna 2016.
På helikoptern arbetar hon som så kallad HCM, HEMS Crew Member. Enkelt förklarat: Sjuksköterska med viss flygkunskap. Hon arbetar även som sjuksköterska i Borlänge sedan 14 år tillbaka.
På fritiden springer hon gärna orientering, åker längdskidor eller tar en cykeltur.



Erik och Martin Bengtsson, lantbrukare
Karlsbyheden står inte ett enda hus tomt, det är en positiv anda. När du är i trakten passa på att gå upp på Råberget och få en fin utsikt över hela bygden.
Erik och Martin Bengtsson är nog mera kända som Bröderna Bengtsson. I Baggärdet har de en egen gård, där de i många år drivit Sundborns lantbruk.
Här bedrivs mjölk- och nötköttsproduktion, odling av potatis och grönsaker. Varje år har gården ett populärt kosläpp som lockar tusentals besökare.
Långa arbetsdagar, tunga sysslor och mycket glädje i kontakten med djuren är vardagen för bröderna.

