Sofie står vid sin manuella svarv som är gjord i trä. Hon håller ett svarvverktyg i handen riktat mot ett föremål som sitter fast i svarven. Hennes blick är fokuserat på föremålet. För att sätta föremålet i rörelse så trampar hon med sin fot på en planka under bordet. Ett snöre är fäst i plankan och i föremålet, så när hon trampar så skapas rörelse i föremålet hon ska svarva.

Sofi Karlsson, slöjdare

Jag skapar träkonst i min ateljé i centrala Falun och jag gillar närheten till Runn och naturen.

För några år sedan tog Sofi ett avgörande beslut: Arbetet som koordinator inom modebranschen skulle bytas ut mot en karriär som slöjdare med inriktning trä.

Utbildningen till slöjdare tog hon sig igenom och 2020 tilldelades Slöjdare Karlsson ”Stipendiet för slöjd och hantverk” av Dalarnas Hemslöjdsförbund.

Verkstaden finns på Regementsområdet i Falun och för Sofi är en träbit inte bara en träbit, utan mer ett levande material. Utbildningar inom trähantverk och täljning finns också med i utbudet.

Sofi står vid en huggkubbe av björk. Hon använder en lite yxa för att tälja en bit trä. I bakgrunden syns hennes arbetsbänk, manuella svarv och hyllor fyllda med material.
Sofie står vid sin manuella svarv som är gjord i trä och tittar in i kameran. Hon håller ett svarvverktyg i handen riktat mot ett föremål som sitter fast i svarven. Hon har på sig en svart keps, svart öppen skjorta, mossgrön t-shirt, jeans och ett par bruna sandaler.
Sidan uppdaterad 2022-10-26