Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Glada barn i skolkorridor.

Studera till lärare och jobba samtidigt

Våren 2017 inledde Falu kommun, tillsammans med ytterligare huvudmän i och utanför Dalarna, ett samarbete med Högskolan Dalarna. Detta samarbetet ledde till ett nytt utbildningskoncept, och en arbetsintegrerad utbildning startade. Målet med samarbetet var att öka antalet behöriga lärare i våra skolor. Våren 2019, två år senare, har vi förstärkt Faluns kommunala skolor med 17 läraraspiranter, som redan gör stor skillnad i undervisningen. Satsning har nu fortsatt inför hösten 2019, då ytterligare cirka tio läraraspiranter börjar i Faluns kommunala skolor.

Detta har varit en möjlighet för:

  • Den som vill studera på grundlärarprogrammet årskurs 4-6 på Högskolan Dalarna.
  • Den som har minst 90 hp i aktuellt undervisningsämne, och har en tillsvidare- eller visstidsanställning i grundskolan i åk 7-9 eller gymnasieskolan, men som saknar lärarexamen.

Vad innebär detta utbildningskoncept?

Utbildningskonceptet är en kombination av studier och arbete som lärare i Falu kommun, där den anställde läraraspiranten får lön under hela studietiden. Anställningen består av 50 procent undervisning på skolan och 50-75 procent arbetsintegrerade studier. Efter examen kan ansökan om lärarlegitimation ske, och därefter med möjlighet till vidareanställning.

Under studietiden genomförs arbete på en och samma skola. Ett anställningsavtal skrivs och förnyas årsvis under förutsättning att läraraspiranten klarar studierna och uppdraget i skolan.

Lönen är minst 18 000 kronor per månad. Den består av två delar: 9 000 kronor för studiedelen och minst 9 000 kronor för anställningsdelen. Lönen för anställningen sätts individuellt utifrån erfarenhet och kompetens.

Fördelar för läraraspiranten:

  • Möjlighet att finansiera lärarstudierna.
  • Teoretisk kunskap tillsammans med arbetserfarenhet skapar mycket goda läraregenskaper som är eftertraktat i skolan.
  • Trygg anställning under hela studietiden.

Två utbildningar erbjöds med start hösten 2019

  1. Grundlärarprogrammet åk 4-6 arbetsintegrerad, 240 högskolepoäng.
  2. Arbetsintegrerad KPU, 90 högskolepoäng.

Vad gäller eventuella arbetsintegrerade utbildningar med starten hösten 2020 är inga beslut tagna ännu.

Sidan uppdaterad 2019-07-31