Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två kvinnor med långt hår.

Hur svårt kan det va?!

Rekryteringsbehovet är stort idag, men många privata och offentliga arbetsgivare hittar ändå inte den kompetens de behöver. Men hjälp finns på nära håll. Utbildningsmäklare Caroline Haeffner och samhällsinformatör Sanna Fernkvist Melin har tagit fram en enkel och framkomlig metod som matchar arbetsgivare med arbetssökande som har rätt kompetens.

Det hela började sommaren 2016 då Falu kommun och Företagarna Dalarna uppmanade till förutsättningslösa möten mellan arbetsgivare och nyanlända. Hur svårt kunde det vara att bjuda på en fika, ta en lunch ihop eller öppna upp för en dag på jobbet? Initiativet föll väl ut, många nyanlända fick på så vis en inblick i det svenska arbetslivet, nya kontakter och kunde till och med få möjlighet till praktik. Två kompetensmässor har genomförts, där arbetsgivare och nyanlända fått kontakt med varandra. En tredje är planerad i november.

– Genom initiativet "Hur svårt kan det va?!" ville vi bjuda på nätverk, språkkontakter och visa hur vi har det på jobbet, samtidigt fick vi arbetsgivare se vilka resurser de nya Faluborna hade med sig. De är driftiga, kompetenta och många har akademisk bakgrund, säger näringslivschef Linda Wallin.

Lätt och gränslöst

Idag har satsningen mynnat ut i något mycket mer – nu handlar det om alla arbetssökande, inte bara nyanlända. Nu matchas också den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar direkt mot tillgänglig arbetskraft. Spindlarna i nätet är Caroline Haeffner och Sanna Fernkvist Melin, båda på AIK, arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen. De har bildat en samarbetsgrupp med olika aktörer som arbetar med att få människor i arbete.

– Det unika med den här arbetsmetoden är dels att den är så enkel och snabbjobbad, dels att vi jobbar över gränserna. Vi jobbar ihop med olika avdelningar inom kommunen, men också med andra aktörer som exempelvis Arbetsförmedlingen och Högskolan Dalarna. Vi har tagit bort skygglapparna och fokuserar på alla potentiella möjligheter, säger Sanna Fernkvist Melin.

Caroline Haeffner har tät kontakt med näringslivet och så fort hon hör att någon behöver rekrytera ny kompetens, hör hon med sina samarbetspartners om de har någon som kan matcha den förfrågan. Flera lyckade matchningar har genomförts och fler blir det. I september hade de matchat till 30 praktikplatser och 30 jobb.

– Vi gör besparingar åt kommunen. Utanförskapet minskar och ju fler nya Falubor som kan etablera sig och stanna kvar i kommunen desto bättre, säger hon.

Kontakt:

Caroline Haeffner, telefon 023-878 82, caroline.haeffner@falun.se

Sanna Fernkvist Melin, telefon 023-866 16, sanna.melin@falun.se

Möt Wafaa och Stina

Hon hade tre jobb samtidigt hemma i Damaskus, Syrien. Wafaa Zakaria arbetade både som assistent till en tandläkare, gjorde make up, gav ansiktsbehandlingar och
fotograferade.

#hursvartkandetva - möt Waafa och Stina

Möt Samar och Sanna

Det lyser om Samar Chikh Sulaiman. Hon är visstidsanställd på heltid i kommunen under ett år, hennes examen som byggingenjör finns inom räckhåll och hon har ett bra nätverk med många nya kontakter.

#hursvartkandetva – möt Samar och Sannaöppnas i nytt fönster

Möt Rahima, Jana, Hasan och Göran

Det doftar nybakat bröd från köket på reklambyrån United Power. Där står Rahima Arbabzahi och knådar en deg.

#hursvartkandetva – nya möten, nya idéer

 

Möt Hazem och Pär

Det märks att de trivs ihop, Pär Allanson och Hazem Mardini.
De skämtar med varandra och skrattar mycket där de går runt i höstsolen ute på
Främby Udde.

hursvartkandetva - möt Hazem och Pär

Sidan uppdaterad 2017-10-11