Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Guldsmed med starka rötter

Per Johan Lundqvist och hans vän Fredrik Hagström startade guldsmedsbutiken Hagström & Lundqvist på Slaggatan 1890. 125 år senare driver hans sonsons son Percy Lundqvist butik och verkstad i egna fastigheten på Kristinegatan.

I fyra generationer har företaget gått från far till son.

Percys farfars far var lärling hos guldsmeden Bollwüj i Falun. Farfadern
startade guldsmedsverkstad ihop med sina två bröder hemma på gården på
Hantverkargatan.

Pappa Olle och brodern Gösta var också guldsmeder. De köpte huset på Kristinegatan, slog ihop guldsmedsbutiken med verkstaden och drev verksamheten vidare.

– På så vis sänkte de kostnaderna, säger Percy Lundqvist, ägare till Bröderna Lundqvist Guld, ett av Faluns äldsta familjeföretag.

Det var inte självklart för honom att ta över. Men under studietiden ryckte han in när det behövdes och då kände han hur bra han trivdes. Han fick via skolan en arbetsplatsförlagd utbildning på familjeföretaget. Då var hans far och farbror kvar i firman. De ägnade sig mest åt att hålla kurser i silversmide.

Systern Ylva var tidigare delägare, men idag driver Percy butik och verkstad på egen hand. Hans fru Anette, som är tandhygienist, finns också med. Hon har finmotoriken i händerna och en bra känsla för färg och form.

– Hon tillför ett kvinnligt perspektiv, något som behövs i den här branschen.

Hur har företaget lyckats överleva så länge?

– Vi har alltid varit tidigt ute med nya produkter och känt vad som ligger i tiden. När det var guldbrist under kriget tillverkade vi fingerborgar i stor skala. Vi gör egna smyckemodeller och har ofta legat i framkant – roséguld, text på smycken och färgade diamanter var vi tidiga med.

Sätt kunden i centrum. Bygg relationer. Ta dig tid. Håll koll på kostnaderna. Det är några råd som Percy vill dela med sig av.

– Kunden märker om du är engagerad i det du gör. Har du dessutom en stor kunskapsbank att ösa ur och ett nätverk av experter att tillgå blir det bra.

Percy Lundqvist har visserligen guldsmedsyrket i blodet men han har ett annat tänk än hans förfäder.

– De var nog bättre hantverkare. Så länge jag kan hålla kreativiteten intakt och har idéer att utveckla ser jag inga begränsningar. Jag har ett roligt jobb och det vet jag att mina tre barn vet. Ingen av dem är på väg in just nu, men man ska aldrig säga aldrig.


Sidan uppdaterad 2017-11-09