Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2015-10-01

Uteservering.

Uppåt för handeln i Falun

Många av Faluns butiks- och restaurangägare kan se tillbaka på en rekordsommar.

– Vi vet att en del butiker har jättefina försäljningssiffror och att uteserveringarna har varit välbesökta, säger Patricia Wallin Granhagen, Centrala stadsrum.

Sommaren har bjudit på varierat väder. Början var kylig och regnig, sedan följde en lång period med sol och skurar om vartannat, medan augusti var en solig och varm månad.
– Vädret påverkar såklart handeln i viss mån, men många pratar också om hur bra stämning det varit i stan och hur positivt det varit med alla uteserveringar, säger Patricia Wallin Granhagen.

"Enkelt att handla i Falun"

En av butikerna som gått riktigt bra i sommar är Byxshopen på Holmgatan.
– Vi har aldrig varit med om en så bra försäljningssommar, juni och juli gick rekordbra. I augusti backade klädhandeln i Sverige med elva procent, men vi backade bara med en procent. Falun som helhet känns som en stark handelsstad, säger Tomas Isberg, en av ägarna.
Han berättar att många av kunderna kommer långväga ifrån, bland annat från Gävle, Sandviken, Hofors, Rättvik och Mora. Och de kommer tillbaka.
– De tycker det är enkelt att handla i Falun och att det är en trevlig stad att vara i.
På Åsgatan finns Ljusgruvan, ytterligare en butik som kan se tillbaka på en bra handelssommar:
– Vi ökar stadigt och juli var en extra bra månad, konstaterar ägaren Pontus Lingebrand.

Mysig stad

Flera restauranger och caféer kan också se tillbaka på en fin sommar. Smak Tapas, Deli & Mera, med restaurang och servering i Geislerska parken, ökade i år försäljningen med 20 procent jämfört med sommaren 2014.
– Vi är väldigt nöjda, konstaterar Ted Stöffling, Smak.
Han berättar också att restaurangen haft många turister bland gästerna.
– Främst tyskar och danskar, men även amerikaner och andra nationaliteter. De tycker Falun är en mysig stad.
En annan restaurang som haft bra sommarmånader är Bishops Arms på Östra hamngatan.
– Vår nya uteservering har varit väldigt populär och läget är jättebra med skön kvällssol. Många gäster har sagt att de tycker det är bra att gatan verkligen används nu när bussarna försvunnit, säger Maja Stenberg, Bishops Arm

Utveckling av stadskärnan

Centrala stadsrum, kommunens näringslivskontor och fastighetsägare jobbar just nu med en långsiktig plan för utvecklingen av centrala Falun.
– Vi vet att vi behöver få in fler bostäder i centrum och att vi vill ha en samlad stadskärna med fyllda affärslokaler. Viktigt är också vad lokalerna fylls med och att utgå från det som Falubor och besökare säger att de saknar. Det gäller att få till ett utbud med bra mix och att centrum ska leva en större del av dygnet. Ett bra kvällsliv är mycket viktigt för handel och restaurang dagtid, här finns ett tydligt samband, säger Patricia Wallin Granhagen.

Sidan uppdaterad 2016-03-21