Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2016-01-18

Mall för bild.

Falun är bra på återbruk

Allt fler Falubor köper begagnat.

Kommunens butik Ta till vara på Ingarvet sålde under 2015 drygt 137 000 artiklar, vilket är cirka 30 000 fler jämfört med 2014.

Omsättningen för 2015 ligger på 2,7 miljoner, ungefär samma nivå som 2014 – pengar som går tillbaka till verksamheten och används till att ordna sysselsättning och praktikplatser.

– Jag tolkar det här som att intresset för återbruk ökar allt mer och eftersom omsättningen ligger på samma nivå innebär det att vi även lyckats sänka priset på våra varor, säger Sabina Iveta, chef för butiken.

Arbetsträning

Möbler och köksutrustning står för 40 procent av försäljningen. Kunderna kommer för att fynda, köpa begagnat som är billigare än nytt, kanske hitta antikviteter eller för att man vill leva miljövänligt.

– I år hoppas vi kunna öka återbruket av trädgårdsmaskiner. Det skulle naturligtvis vara bra för miljön men också ge möjlighet för minst en till arbetsträningsplats hos oss, säger Sabina.

Ta till vara säljer en del dukar och gardiner, men inga kläder.

– Det finns redan många organisationer som hanterar kläder. Klädförsäljning innebär också stora investeringar i tvättanordningar för att hålla en bra nivå.

Framtiden för återbruk

– Återbruk är både bra och roligt och det är absolut en växande bransch. Å ena sidan måste vi tänka lånsiktigt på vår miljö. Slit- och slängsamhället kommer inte att hålla i längden och det är vårt gemensamma ansvar att tänka återbruk för ett framtida ansvarsfullt samhälle. Samtidigt kan man faktiskt fynda och hitta riktigt fina möbler, HiFi, husgeråd, porslin secondhand. Högkvalitativa saker som håller många år till, säger Sabina som tycker vi ska tänka till innan vi kasserar våra prylar: 

– Vad ska jag göra med den här pinalen nu när jag inte vill ha eller behöver den längre? Är denna sak verkligen slut eller har någon annan användning för den?

Här hittar du mer information om Ta till vara-butiken i Falun

Sidan uppdaterad 2016-01-19