Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Gruppbild

Framsynt optiker som vågat satsa

Anna Wiborg har anledning att känna sig stolt. Hennes företag, Wiborgs Grand Optik, har vuxit från två till sex anställda. I somras tog hon över Grand Optik med personal och allt. Ett villkor var att butiken skulle ligga kvar på Gruvgatan 1 och det gör den.

På sätt och vis har cirkeln slutit sig för Anna Wiborg. Hon kommer från Mora och fick jobb som butikssäljare på Östlunds Optik 1990. Där fanns också Mike Lees, optikern som pendlade från Falun på den tiden. Idag arbetar de ihop i Annas företag Wiborgs Grand Optik.

– Kurt Östlund, som ägde butiken i Mora, skickade iväg mig på en tvåårig lärlingsutbildning, Skola och företag i samverkan, säger Anna. ”Du ska bli optiker och där får du lära dig hantverket”, sa han. Jag hade gått treårig ekonomisk linje och tänkt mig ett kontorsjobb, men så blev det inte.

Under utbildningen träffade hon sin man och efter sju år i Göteborg flyttade de hem till Dalarna och Falun. Efter flera år på Synsam, där hon också blev butikschef, växte Annas dröm om att driva eget.

– Jag ville ha ett eget företag och letade lokal länge. Min man pushade på mig och lovade att stötta mig till 200 procent. Utan honom hade jag inte stått där jag gör idag.

I lokalen på Gruvgatan har Anna kunnat bygga upp sin egen optikerverksamhet. Hon är mycket nöjd med läget. En dag hörde Mike Lees och Karin Sköld på Grand Optik av sig för att diskutera en sammanslagning. Efter flera och bra diskussioner köpte Anna deras butik och personalen följde med.

– Det var sårbart att bara vara två personer, säger Anna. Nu är vi tre optiker och tre butikssäljare. De kompletterade verksamheten med mer medicinteknisk utrustning samtidigt som vi har behållit den hemtrevliga känslan. Vi är ett bra team, vi har ett bredare spektrum nu och har öppet måndag till lördag. Det kunde jag inte ha innan.

Sammanslagningen har fört med sig mycket mer jobb och kundunderlaget har vuxit rejält.

Anna Wiborg vill skynda långsamt, men visst har hon idéer inför framtiden. Hon drömmer om att på sikt kunna jobba mer ut mot företag.

– Jag är stolt över att jag vågade satsa trots konkurrens från optikerjättarna. Jag har gått på magkänslan hela tiden, företaget har överlevt i 4,5 år och vuxit mer än jag vågat hoppas på.

Annika
Sidan uppdaterad 2017-06-27