Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Jaktia

Kvinnlig vd rör om bland jaktlagen

Jaktia AB har 36 butiker i Sverige. Den enda kvinnliga vd:n finns i Falun. Anette Berghäll började för två år sedan och redan i år var Falubutiken en av tre som nominerades till Årets Jaktiabutik.

Anette Berghäll är uppvuxen i Västerbotten men kom till Orsa för fjorton år sedan. Där hamnade hon på Orsa Outdoor.

– De behövde strukturera upp butiken och det tog jag mig an. Jag har inte jakten i blodet, men naturen har alltid betytt mycket för mig.

Så småningom blev hon headhuntad av Jaktia centralt för vd-jobbet i Falun. De hade velat ha henne i flera år och till slut nappade hon. Butiken ligger på Kopparvägen i Norslund och dit pendlar hon varje dag till och från Orsa.

– Jag stortrivs med jobbet. Vi är ett jättebra gäng, fem personer totalt. Vi har kul på jobbet och det märker kunderna.

I butiken finns också Helena Tysk, ansvarig för vapenavdelningen. Hon är den enda kvinnan med den befattningen i hela branschen.

– När vi båda åker på inköpsresor sticker vi ut en del, säger Anette. Det är skönt att inte vara ensam, jakt- och fiskebranschen är väldigt mansdominerad. Men kan du ditt jobb blir du respekterad, även av de mest erfarna.

Anette Berghäll tycker det är en positiv företagsanda i Falun. Hon lovprisar samarbetet med Hedmans Buss, som fixat det mesta till årets Jaktkryssning. Studieförbunden har de också bra samarbeten med. Hon skulle dock önska ett större fokus på turismen i kommunen.

– Fler turister borde hitta till oss. Många är friluftsmänniskor med intresse för jakt och fiske.

Om Anette får som hon vill ska de bli Årets Jaktiabutik nästa år. Hon tänker också se till att de ökar omsättningen.

– Det har vi goda möjligheter till med det här gänget. Vi tänker profilera butiken lite mer, bredda fiskedelen och satsa på ett ännu bättre sortiment för både män och kvinnor. Det känns verkligen att vi är på rätt spår.

Sidan uppdaterad 2017-06-27