Startsida
Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Poträtt på två personer som heter Abdul Karim Almdad och Brazer Bozlak

Rekryteringsmässan ledde till jobb

En vänlig man öppnar när vi besöker Basta en tidig morgon. Han fortsätter sedan att dammsuga. Det visar sig att han är Abdul Karim Almdad, som sedan i mars har en anställning på Basta åtminstone ett år framåt.

Brazer Bozlak, chef för nyöppnade Basta, tänker modernisera den svenska pizzerian. Han har stora planer och är säker på att det finns plats för en Basta i alla mellanstora städer i Sverige. Det är i Falun han börjar. Efter arkitektexamen i USA återvände han hem och hjälpte sin far att rita Pinchos i Gävle. Fadern driver också Pitchers här i Falun och när de blev erbjudna att hyra lokalerna av Diös i hörnet av Östra Hamngatan och Kristinegatan, slog de till.

För närvarande är de 17 anställda och en av dessa är Abdul Karim. Han är 30 år, kommer från Syrien och bor tillsammans med sin sjuårige brorson och en av sina bröder. I Syrien hade han en butik där han sålde mobiltelefoner. En bror drev restaurang och Abdul Karim jobbade hos honom ibland.

Direkt när han kommit till Falun och fått sitt uppehållstillstånd, började han läsa på SFI och anmälde sig till arbetsförmedlingen.

– De tipsade mig om att vara med på rekryteringsmässan för nyanlända, säger han. Jag deltog eftersom jag bara måste få ett jobb. Jag älskar att arbeta och vill göra rätt för mig och självklart betala skatt som alla andra. Det var där jag träffade Brazer.

Öga mot öga

Eftersom Brazer var på jakt efter folk gick han till kompetensmässan, ett samarbete mellan Falu kommun och Arbetsförmedlingen.

– Bättre skyltfönster för oss arbetsgivare finns inte. Du går dit och träffar arbetssökande ifrån olika branscher. Jag gick till restaurangdelen och fick prata med några tolkar som översatte. Ganska snart träffade jag Abdul Karim. Vi fick bra kontakt direkt. Han var otroligt ödmjuk.

Brazer fick med sig hans CV och ringde honom efter en kvart: ”Har du lust att komma över till min restaurang på en fika?” Det ville Abdul Karim. Efter det samtalet var han välkommen dit på praktik i några veckor. Därefter fick han ett anställningskontrakt på ett år till att börja med.

– Allt han vill är att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden, säger Brazer. Han jobbar heltid, diskar, städar och rycker in där det behövs. Jag säger åt honom att träna på att tala svenska, då lär han sig snabbare.

– Jag kände mig välkommen i gruppen direkt, säger Abdul Karim. Jag trivs både med arbetskamraterna och med min chef. Jag jobbar heltid och gör det som behövs. Visst är det stressigt ibland, särskilt på helgerna, men det är så det ska vara.

Vad händer om fem år?

– Då hoppas jag att jag är utbildad kock och talar svenska obehindrat. Då blir framtiden öppen för mig.

Två män framför restaurangen Basta
Sidan uppdaterad 2017-06-27