Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

RSS Falu kommun - Startsidan

 • 2018-04-23
  Varm och kall utställning på Galleri Hörnan
  Svenerik Jakobsson verk
  ”I värme och kyla” heter vårens utställning på Galleri Hörnan. Det är konstnären Svenerik Jakobsson från Nynäshamn som visar bilder som anknyter till värme och kyla från sina upplevelser under resor till Azorerna, Arktis och Antarktis.
 • 2018-04-23
  Vårblommorna på väg ut i centrum
  Vårblommor planteras nu i centrum
  Den här veckan börjar centrum smyckas av vackra vårblommor. I slutet av nästa vecka hoppas personalen på parkavdelningen vara färdiga med alla krukor och planteringar.
 • 2018-04-23
  Informationspunkt i Sundborn

  Personal från Frivilliga resursgruppen Falun sätter upp översvämningsbarriärer vil Carl Larsson-gården
  Med anledning av det höga vattenflödet i Svärdsjövattendragen så har Falu kommun och FRG upprättat en informationspunkt i Hyttstugan i Sundborn. Det finns också ett telefonnummer som du kan ringa till och ställa frågor om vårfloden, 023-823 45.
 • 2018-04-20
  Kan bli översvämning i Falu centrum
  Mycket vatten i en å som rinner fram i skogen
  Snösmältningen har nu tagit rejäl fart i skog och mark. De höga vattenflödena har redan skapat översvämningar i oreglerade mindre vattendrag, men kan nu också påverka Faluån med tillflöden, Svärdsjövattendragen och Runn.
 • 2018-04-19
  Över 1500 barn håller Falun rent
  Håll Sverige Rent
  Hela 1512 förskolebarn, elever och vuxna har anmält sig som skräpplockare i Falun de kommande veckorna. Det är vårtecknet skräpplockarjakten Vi Håller Rent som startar igen.
 • 2018-04-19
  Vad ska hända med Enviken och byarna runtomkring?
  Buss och bilar möts på en väg. Sommarbild.
  Nu planerar vi för framtidens landsbygd i Falu kommun, till exempel var man skulle kunna bygga villor och företagslokaler.
 • 2018-04-18
  Nu ska 4 500 ton grus och sand sopas bort
  Nu ska grus och sand bort från gator och vägar
  Nu har kommunens entreprenör startat arbetet med att få bort allt grus och sand på gator och vägar. Drygt 4 500 ton halkbekämpningsmaterial har använts i vinter.
 • 2018-04-18
  Sverigedemokraterna svarar på dina frågor

  Representanter från Sverigedemokraterna i Falun i demokratirummet
  Under våren får alla Faluns partier som är representerade i fullmäktige, en vecka var (torsdag-lördag) att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. 19-21 april är det Sverigedemokraternas tur.
 • 2018-04-17
  Di Leva levererar hits på Åfesten i juni
  Thomas Di Leva kommer till Åfesten.
  En av våra mest älskade stjärnor i poprymden kommer till Falun. Thomas Di Leva blir nämligen lördagens huvudnummer under Åfesten, som arrangeras helgen den 8-10 juni.
 • 2018-04-13
  Förslag om restaurering av Önsbacksdammen
  Önsbacksdammen
  Önsbacksdammen kan komma att restaureras. Just nu sker en sedimentation och igenväxning av dammen, som påverkar vattengenomströmningen.
 • 2018-04-13
  Vad ska hända med Svärdsjö, Linghed och byarna?
  Buss och bilar möts på en väg. Sommarbild.
  Nu planerar vi för framtidens landsbygd i Falu kommun, till exempel var man skulle kunna bygga villor och företagslokaler.
 • 2018-04-13
  De blir nya oppositionsråd i Falu kommun
  Jan Fors och Veronica Zetterberg
  Nu är det klart att det blir Jan Fors (M) och Veronica Zetterberg (M), som kommer att dela på uppdraget som oppositionsråd i Falu kommun fram till valet i höst. Det formella beslutet togs av kommunfullmäktige vid torsdagens sammanträde.
 • 2018-04-12
  Geschwornergården nominerad till pris
  Nybyggda Geschwornergården är nominerad för designpris
  Nybyggda restaurang Geschwornergården, vid Falu gruva, är nominerad till Sveriges främsta designpris Design S - Swedish Design Awards 2018.

 • 2018-04-12
  Kan ni göra en sommarlovsaktivitet?
  Falu kommun söker föreningar som vill göra en sommarlovsaktivitetet
  Falu kommun kommer även i år att samordna massor av aktiviteter för barn och unga under sommarlovet. Föreningar och andra organisationer kan nu ansöka om bidrag för att tillsammans med kommunen göra det möjligt för barn i åldersgruppen 6–15 år att delta i roliga kostnadsfria sommarlovsaktiviteter.
 • 2018-04-12
  Var med och utveckla landsbygden
  Tjej som sitter vid lada
  Mer än en tredjedel av invånarna i Falu kommun bor utanför Falu tätort. Kanske är du en av dem? I så fall behöver vi din expertkunskap.
 • 2018-04-11
  Rekordmånga ärenden har kommit in

  Rekordmånga ärenden, kopplade till snöröjningen, har kommit in till Falu kommun
  Under vintersäsongen har det kommit in 1 800 ärenden till Falu kommun, som på ett eller annat sätt rört åsikter om vinterväghållningen och halkbekämpningen. Samtliga ärenden är genomgångna och noterade, men på grund av den stora anstormningen kommer inte en återkoppling att kunna göras till alla som har begärt detta.
 • 2018-04-10
  Liberalerna svarar på frågor i biblioteket

  Representanter från Liberalerna i Falun i demokratirummet
  Under våren får alla Faluns partier som är representerade i fullmäktige, en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. 12-13 april är det Liberalernas tur.
 • 2018-04-09
  Billackerare visar kunskaper inför Yrkes-SM
  En bildörr lackeras av en elev
  För fjärde året i rad arrangeras ett yrkesprov för blivande fordonslackerare på Lugnetgymnasiet i Falun. Syftet med yrkesprovet är att höja kvaliteten på fordons- och transportprogrammets lackeringsutbildning mot bakgrund av motorbranschens stora kompetensbehov.
 • 2018-04-09
  Studera till lärare och jobba samtidigt
  Skolbarn som springer i korridor
  Skolhuvudmännen i Dalaregionen och Högskolan Dalarna har gemensamt tagit fram ett unikt koncept med avsikt att rekrytera fler lärare och samtidigt utveckla en ny form av lärarutbildning. För dig som vill arbeta som lärare innebär det bland annat att du kan kombinera dina studier med arbete - och få lön under tiden.
 • 2018-04-09
  Ny byggsamverkan - parter möts i Falun
  Falun kliver in i ny byggsamverkan
  En ny och gemensam byggsamverkan drar nu igång. På onsdag har Falu kommun, Borlänge kommun och Trafikverket en träff i Falun med Sveriges byggindustrier, där parternas kommande byggprojekt ska presenteras.
 • 2018-04-06
  Skjutvarning på Dalregementet
  Stoppskylt
  Militära övningar kommer ske på Dalregementgruppens skjut­fält Myckelmyra-Finnbo under april månad.
 • 2018-04-04
  Vänsterpartiets tur att svara på dina frågor
  Vänsterpartiet bemannar demokratirummet
  I takt med vårens intåg får alla Faluns partier en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. Den här veckan är det Vänsterpartiets tur. Vänsterpartiet har lokalpolitiker, landstingsråd och riksdagspolitiker på plats.
 • 2018-04-04
  Flera evenemang får ekonomiskt stöd
  Evenemangsrådet delar ut pengar
  Falu kommuns evenemangsråd har nu haft årets andra sammanträde, där man beslutade om att ge ett ekonomiskt stöd till flera evenemang.
 • 2018-04-03
  Nye HR-chefen ser fram emot att jobba i Falun
  Thomas Åkerman HR-chef
  Thomas Åkerman heter Falu kommuns nye HR-chef. Han är falubo sedan många år tillbaka och ser nu fram emot att jobba för falubornas bästa.
 • 2018-04-03
  Gata stängs av för trafik under byggperiod
  Östra Hamngatan
  Diös kommer att påbörja arbetet med att bygga bostadsrätter i Falankvarteret. Något som gör att Östra Hamngatan – mellan Falugatan och Fisktorget – kommer att vara avstängd för trafik i 14 månader framöver.
 • 2018-04-03
  Du har jobbet – vi har kompetensen

  Välkommen till en ny mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare som söker arbetskraft på Lugnets Sporthall, A-hallen, den 12 april kl. 11.30-13.00.
 • 2018-03-31
  Vill du bli guide vid Linnés bröllopsstuga
  Linnés bröllopsstuga. Vacker timmerbyggnad i sommarskrud
  Inför sommaren 2018 söker Falu kommun en guide till Linnés bröllopsstuga och trädgård. Denna oas med anor från 1700-talet besöker både svenska och internationella gäster varje år. Vill du vara med och ge våra besökare oförglömliga upplevelser i Världsarvet Falun?
 • 2018-03-29
  Kommunstyrelsen: Skjuter upp beslut om ensamkommande flyktingungdomar
  ordförandeklubba
  Kommunstyrelsen har gett AIK, Arbetsmarknads-, integrations- och kompetensförvaltningen, i uppdrag att ta fram mer fakta kring de flyktingungdomar som bor i eller har hänvisats till Falun. Beslutet kring hur Falu kommun ska hantera de ensamkommande flyktingarna kommer därför istället att tas den 3 maj.
 • 2018-03-29
  Förbered din fastighet inför vårfloden
  Röd stuga med vatten upp till grunden.
  I år är det ovanligt mycket snö i markerna och risken för en kraftig vårflod är därför större än på många år. Falu kommun och vattenregleringsföretagen tappar därför ur vatten i sjöar och dammar. För dig som fastighetsägare i ett område som riskerar att översvämmas, är det nu hög tid att se över eventuella åtgärder.
 • 2018-03-29
  Sök bygglov i tid för dina sommarprojekt
  Person med snickarbyxor bygger ett tak.
  Har du tänkt bygga en carport i sommar? Eller planerar du kanske att byta fönster, sätta upp ett plank eller bygga ett Attefallshus?I så fall kan det vara dags att söka bygglov eller lämna en bygganmälan.
 • 2018-03-28
  Socialnämnden: Säger upp avtalet med Juni Care AB
  Personer på stan i Falun. En person i rullstol och en annan går bredvid.
  Socialnämnden har på sitt sammanträde idag fattat beslut om att häva avtalet med Juni Care AB. Vården kommer framöver att ske i Falu kommuns regi.
 • 2018-03-27
  Utredningen klar - det låg bakom chefsavhoppen
  PwC-utredningen är klar
  Samarbetssvårigheter och meningsskiljaktigheter, i vissa fall under flera år, var orsaken till att tre toppchefer och kommundirektören i höstas valde att säga upp sig från Falu kommun. Den slutsatsen gör Pwc i den av kommunstyrelsen beställda utredning kring det uppmärksammade visselblåsarärendet och chefsavhoppen.
 • 2018-03-23
  Så stort blev kommunens överskott
  Rådhuset
  Falu kommun redovisar ett positivt resultat med 139 miljoner kronor för 2017, vilket är 71 miljoner kronor högre än budgeterat.
 • 2018-03-22
  Vårfloden på väg - kommunen gör åtgärder

  Kommunen bryter is i rännan mellan Vällan och Krondiksdammen
  Falu kommun kommer att behöva vidta en mängd olika åtgärder för att minska effekterna av vårfloden. Just nu arbetas det för fullt med att ta bort is i rännan mellan sjön Vällan och Krondiksdammen.
 • 2018-03-21
  Tar tillbaka kontrollen över snöröjningen
  Snöröjning
  Avtalet med nuvarande gatudriftentreprenör kommer att avslutas. Lösningen kan i stället bli att Falu kommun själva sköter administration och upphandlingar med de underentreprenörer som fysiskt ska sköta gatuunderhåll inklusive snöröjning i Falun i framtiden.
 • 2018-03-21
  Dags att ställa frågor till Miljöpartiet
  miljöpartiet politikerveckan
  Under våren får alla Faluns partier som är representerade i fullmäktige, en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. 22-24 mars är det Miljöpartiets tur.
 • 2018-03-20
  Här är "Årets medarbetare" i kommunen
  "Årets medarbetare" i Falu kommun
  För tredje året på raken arrangerar Falu kommun sitt Medarbetarforum. Och på tisdagen delades utmärkelsen ”Årets medarbetare” ut till åtta pristagare – en från varje förvaltning.
 • 2018-03-20
  Larz Kristerz kommer till Åfesten i juni
  Drifters och Larz Kristerz kommer till Åfesten
  Åfesten i Falun satsar hårt och stort på dansband även i år. Nu är det klart att det blir Larz Kristerz och Drifters som bjuder upp till dans på Fisktorget i juni.
 • 2018-03-19
  16-18 år? - Sök sommarjobb hos kommunen

  Gatumusikanter i oskärpa. Sommarblommor i förgrunden.
  Det kan handla om allt från fastighetsskötsel, vård och omsorg, bloggare, förskola och kollo till turism, service och second hand. Välkommen att söka nu!
 • 2018-03-19
  Ingen rasrisk - hallen i Enviken öppnar igen

  Hallen i Enviken
  Idrottshallen i Enviken kommer att öppna på onsdag igen. Dagens inspektion visade att det inte föreligger någon risk för att taket ska rasa in.
 • 2018-03-19
  Många intresserade av vikariat
  Tre värdar framför monter
  Under den soliga skidspelshelgen kikade ett flertal besökare förbi Falu kommun-tältet och ställde frågor om sommarvikariat.
 • 2018-03-18
  Matbloggare Hanna lär oss laga planetvänligt
  Föreläsare och matbloggare Hanna Olvenmark ler och gör vinnartecken
  Tisdag den 20 mars kl 17.00 kommer Hanna Olvenmark till Kristineskolan för att berätta om mat som är hållbar för klimatet, plånboken och dig själv.
 • 2018-03-15
  Restips från Ellen på konsumentdagen

  Ellen Gräfnings
  I dag är det den internationella konsumentdagen och då passar Ellen Gräfnings, kommunens konsumentjuridiska rådgivare, på att lämna viktiga restips.
 • 2018-03-15
  Elevernas inflytande stärks via nytt projekt
  Nytt projekt ska ge elever större delaktighet
  Falu kommun har dragit igång ett nytt projekt, som handlar om elevers delaktighet och inflytande med fokus på skolgården. Fredagen den 16 mars utmynnar det hela med en medborgardialog/Rådslag på Falu gruva där 60 elever kommer att finnas på plats under en heldag.
 • 2018-03-14
  Jobbar vidare med eventuell VM-ansökan
  Skid-VM-tanken lever vidare
  Kommundirektören får i uppdrag att bilda en arbetsgrupp som börjar förbereda för kampanj och ansökningsförfarande för ett eventuellt nytt skid-VM i Falun 2025. Det beslutade kommunstyrelsens utvecklingsutskott vid sitt senaste sammanträde.
 • 2018-03-14
  Moderaternas tur att svara på dina frågor
  Moderaternas tur att svara på dina frågor
  I takt med vårens intåg får alla Faluns partier en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. Den här veckan är det Moderaternas tur.
 • 2018-03-13
  Falun fick ta emot pris som "Årets förebild"
  Falu kommun fick ta emot pris
  I dag fick Linda Wallin, kommunens näringslivschef, ta emot utmärkelsen ”Årets förebild” på den nationella inspirationsdagen på temat förbättrat företagsklimat, som Svenskt näringsliv arrangerade i Stockholm.
 • 2018-03-12
  Nytt nummer av Vårt Falun
  Ungdom som åker skidor vid hoppbackarna.
  Ett nytt nummer av Vårt Falun, det första för året är ute nu. Tidningen är för dig som bor i Falu kommun.
 • 2018-03-12
  Kopparstaden får ny utvecklingschef
  Kopparstaden
  Johan Appelberg blir ny bygg- och utvecklingschef i det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden. Han kommer närmast från en tjänst som regionschef på Sweco.
 • 2018-03-09
  Fullmäktige antog detaljplan för Årummet

  Arkitektskiss på hur en utbyggnad av gamla Domushuset skulle kunna se ut. Stora glaspartier ner mot Faluån.
  Efter en del diskussion om risker med höga vattenflöden i Faluån, så antog kommunfullmäktige den 8 mars detaljplanen för Årummet. Fullmäktige röstade också för ett samarbete om tillnyktringsverksamhet och tog sig an två medborgarförslag.

 • 2018-03-08
  Eventuell VM-ansökan upp till diskussion
  Publik som viftar med svenska flaggor under VM 2015
  Falun kan komma att kandidera för att få skid-VM år 2025. En eventuell ny VM-ansökan från Faluhåll ska upp till diskussion, när kommunstyrelsens utvecklingsutskott sammanträder i nästa vecka.
 • 2018-03-07
  Falupartiet först ut att svara på dina frågor
  Representanter från Falupartiet i demokratirummet
  I takt med vårens intåg får alla Faluns partier en vecka var att visa upp sig och möta invånare i demokratirummet på stadsbiblioteket. Partierna står själva för programmet. Förra året bjöds det bland annat på föreläsningar, aktiviteter, samtal och utställningar och liknande finns att vänta även i år.
 • 2018-03-06
  Passa på att besöka fina islekbanor

  Barn med skridskor på en islekbana
  Nu upphör spolningen av våra islekbanor men många har fin is och är värda ett besök. Vi kommer också att fortsätta ploga och sopa banorna vid större snöfall så länge isen är bra.
 • 2018-03-06
  Fixar du evenemang? - Vi träffas i Leksand
  Nationaldagsfirande vid Falu gruva. Pappa har dotter i famnen och tittar på kör i folkdräkt. Foto: Ulf Palm.
  Dalarna är Sveriges bästa evenemangsregion. I Dalarna finns några av de största och bästa evenemangen i Sverige. Vi kan bli ännu bättre genom utbildning och nätverkande, därför ordnas nu en träff i Leksand den 15 mars.
 • 2018-03-05
  Enkeljympa med dubbelt så mycket glädje
  Deltagare i enkelgympan i full fart med armarna i vädret
  I ett års tid har enkeljympan funnits på Friskis & Svettis i Falun. Det är ett pass med enkla rörelser och glad musik för personer med funktionsvariation. Det började som ett projekt på prov, men blev så populärt att det i höstas blev permanent i schemat.
 • 2018-03-05
  Kultur- och fritidsnämnden: Simhall och bibliotek
  Simhall
  Vid kultur- och fritidsnämndens senaste möte fick nämnden information om simhallsprojektet, som nu går in i nästa fas.
 • 2018-02-28
  Fredrik Nilsson prisas av akademien
  Fredrik Nilsson mattelärare
  Matteläraren Fredrik Nilsson på Lugnetgymnasiet får Kungliga Vetenskapsakademiens pris 2018.
 • 2018-02-28
  Mer pengar delas ut från "VM-stiftelsen"
  Gymnastikklubb får stiftelsepengar.
  Nu delas nya pengar ut från Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun. Detta efter beslut i kommunstyrelsen.
 • 2018-02-27
  Kläfford och Bernson klara för Åfesten
  Artister klara för Åfesten
  Idolvinnaren Chris Kläfford och melodifestivalaktuella Sigrid Bernson. Där har ni de två första artistsläppen till Åfesten i Falun.
 • 2018-02-27
  Hon blir ny vd för Falun Borlänge-regionen
  Eva-Lena Palander blir ny vd för Falun Borlänge-regionen
  Eva-Lena Palander blir ny vd för Falun Borlänge-regionen AB. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 mars.
 • 2018-02-26
  Dags för Falun i dokumentärserie på SVT

  En tjej i röd klänning får diplom av kommunfullmäktiges ordförande Anna Strindberg. Foto Ulf Palm
  Under nästan ett års tid har Film and Tell följt Falu kommuns arbete i skapandet av en ny medborgarskapsceremoni. Nu sänds avsnittet från Falun i dokumentärserien "Det goda landet", i SVT1 den 28 februari klockan 22.00.

 • 2018-02-23
  Gymnastiksalen öppnar efter sportlovet
  Gruvrisskolans gymnastiksal
  Gruvrisskolans gymnastiksal kommer att öppnas igen den 5 mars. Utförd utredning visar nämligen att ingen rasrisk av taket föreligger.
 • 2018-02-23
  Nämnden diskuterade snöröjningen igen

  Snöröjningen diskuterades igen i ansvarig nämnd.
  Snöröjningen i Falun är och har varit ett hett diskussionsämne i vinter. Även i miljö-och samhällsbyggnadsnämnden fortsätter diskussionerna att gå heta.
 • 2018-02-22
  Tillfälliga paviljonger kortar förskolekön

  Förskolebarn
  Falu kommun har sedan i höstas arbetat intensivt med att skapa nya förskoleplatser. Tillfälliga paviljonger blir en del av lösningen.
 • 2018-02-21
  Stolt rektor visar gärna upp sin nya skola
  Tim Guinane är rektor på Bjursåsskolan
  Väntan har varit lång. Men nu har den nya Bjursåsskolan öppnat upp sina dörrar.
 • 2018-02-16
  Lugnetgymnasiet - utsedd branschskola
  Bil med plåtskador och gymnasieelever som jobbar med att laga den på Lugnetgymnasiet
  Lugnetgymnasiets fordons och transportprogram, inriktning karosseri och lackering vid Haraldsbo i Falun, har blivit utsedd som en av tio skolor i landet i Skolverkets försöksverksamhet med branschskolor.

 • 2018-02-16
  Kom ihåg: tomgångskörning max 1 minut
  Bil i slask
  Brukar du lämna bilen på tomgång utanför affären, skolan eller hemma på gården? Du ska ju snart iväg igen, bättre då att låta motorn vara igång. Eller?
 • 2018-02-15
  Kollektivtrafiken drabbas av besparingar
  Bussar
  Det kommer att göras besparingar på 4 miljoner kronor i Faluns kollektivtrafik. Den informationen har Dalatrafik nu delgett Falu kommun.
 • 2018-02-15
  Nu har det blivit dags för etapp 2
  Dags för etapp 2 av Kulturhuset tio14
  Nu är ett igångsättningstillstånd beslutat för den andra etappen av Kulturhuset tio14. Under senhösten är det tänkt att själva ombyggnationen ska kunna starta.
 • 2018-02-14
  Viktig information för dig som ska söka till gymnasiet!
  Ungdomar sitter i gräset och pratar
  Här kommer några viktiga datum som är bra att hålla reda på om du ska söka gymnastiet till hösten 2018.
 • 2018-02-13
  Falun fortsätter att växa enligt ny mätning
  Befolkningen fortsätter att växa i Falun
  Falun fortsätter att växa. Enligt kommunens egen statistik, ökade befolkningen i januari med 41 personer.
 • 2018-02-13
  Sökes: världens viktigaste vikarier
  Två sköterskor skrattar.
  Inför sommaren söker Falu kommun vikarier inom vård och omsorg. Främst handlar det om undersköterskor, vårdbiträden, boende­stödjare och omsorgsassistenter.
 • 2018-02-13
  Evenemangen som får ekonomiskt stöd
  Svenska skidspelen tillhör de evenemang som får evenemangsstöd av Falu kommun
  Evenemangsrådet har haft sitt första sammanträde för året, och det är en mängd olika evenemang som får en ekonomisk stöttning från kommunens sida.
 • 2018-02-12
  Extra faktura för barnomsorg
  barn
  Avgiften för förskola och fritids bestäms av hushållets inkomst. Om du angett för låg inkomst i förhållande till din taxerade inkomst kommer du snart att få en extra faktura. Har du däremot angett för hög inkomst i förhållande till din taxerade inkomst, så kommer du att få pengar återbetalda.
 • 2018-02-10
  Uppmärksamhetsveckan ”Du är inte ensam”
  Ryggen på en tjej och en kille som håller om varandra
  Vecka 7 uppmärksammar vi barn som bär på en familjehemlighet. En del hemligheter är tyngre än andra att bära, som att en förälder ofta är berusad, en annan förälder mår dåligt psykiskt och eller att någon av föräldrarna slår. 
 • 2018-02-09
  Lax på menyn i Kockduellenfinalen
  kockduellen final
  Det blev Strängnäs som vann riksfinalen i Kockduellen, men Faluns lag gjorde en riktigt bra tävling.
 • 2018-02-09
  Nyordning för medborgarförslag
  Medborgarförslag presenteras tidigare
  Nu har de personer som lämnar in ett medborgarförslag chansen att under tre minuter berätta om sitt förslag, när det lämnas över till kommunfullmäktige för vidare hantering.
 • 2018-02-09
  Nytt studentboende byggs i Bojsenburg
  Nytt studentboende
  Hösten 2019 står Kopparstadens nya studenthus, Student 27, i Bojsenburg klart för inflyttning. Bygget påbörjas under första halvåret 2018 och till totalentreprenör har Byggarna utsetts.
 • 2018-02-08
  Nu ska stora mängder med snö tas bort
  Snöröjning
  Nu har Falu kommun startat den stora snösvängen. Till att börja med ska stora mängder med snö forslas bort från trånga utrymmen i de centrala delarna av stan.
 • 2018-02-08
  Nu startar årets tillsyn på små avlopp
  avloppsbrunnar
  Under 2018 kommer Falu kommun att arbeta med tillsyn av enskilda avloppsanläggningar i och runt utredningsområdena Toftänget/Risänget vid sjön Toftan och Björsberg samt på kvarvarande fastigheter i avrinningsområdet till Boränges-, Gruv-och Gårdvikssjön.
 • 2018-02-07
  Rönndalsskolan vann den lokala finalen i Vi i femman
  Viifemman2018
  Det blev från Rönndalsskolan i Enviken som vann den lokala finalen i Vi i Femman. Nu väntar vidare kval inför TV-finalerna.
 • 2018-02-07
  Åtgärder görs för en trädsäker järnväg
  Karta över trädfällningen
  Nu vidtar Trafikverket åtgärder för att skapa en trädsäker järnväg genom Falu kommun. Träd intill spåret kommer att avverkas eller beskäras, så att inga träd eller grenar ska behöva falla ner på spåranläggningen och förorsaka skador eller störningar.
 • 2018-02-06
  Kultur- och Fritidsnämnden: Medborgarförslag från Eva gav mersmak
  Slagghögar med snö
  Slagghögarna intill vägen mellan Falun och Borlänge kommer nu framöver att utsmyckas. Det efter ett medborgarförslag som skickades in i höstas.
 • 2018-02-05
  Socialnämnden: Vill se förbättringar innan avtal förlängs
  Socialnämnden
  Juni Care AB är kommunens alternativ till personlig assistans. Vid avtalsuppföljningen som genomfördes förra året med socialförvaltningen upptäcktes ett flertal brister. Flera förbättringsåtgärder har nu genomförts och planerats.
 • 2018-02-05
  Öppet hus 7 februari om fördjupad översiktsplan

  Sommarbild. Gatuliv runt ån.
  Hur vill du att Falun ska växa i framtiden? Nu är ”Fördjupad översiktsplan för Falu tätort och området runt Varpan” utställd och vi vill veta vad du tycker om förslaget.
 • 2018-02-02
  Falu internationella kör - en fin mötesplats
  Falu internationella kör
  Kulturskolans nya kör har nu funnits i ett och ett halvt år och lockar deltagare från hela världen. Under hösten var över 14 nationaliteter representerade.
 • 2018-02-01
  Skidspelens invigning åter på Stora torget
  Maskoten Bubo tillsammans med Niclas Johansson från Svenska skidspelen, på Stora torget i Falun. Niclas håller en svensk flagga.
  Årets upplaga av Svenska Skidspelen får en rivstart den 13 mars. Det blir skidlopp på snö och olika aktiviteter. Invigningen är efter flera år tillbaka på Stora torget den 14 mars.
 • 2018-01-31
  Elever hjälper till med IT-frågor
  ITelever
  Många har nog någon gång önskat få hjälp med hur en surfplatta fungerar, mobiltelefonen eller appar. Hur man kan bifoga en fil i ett mail eller varför man inte kan logga in på sin dator. Nu kan man få den hjälpen gratis av gymnasieelever.
 • 2018-01-31
  Kontaktcenter kan drabbas av driftstörningar
  Kontaktcenter kan drabbas av störningar
  Under torsdagen kommer delar av kommunens Kontaktcenter att flytta till Kulturhuset tio14. Det gör att vissa driftstörningar kan förekomma.
 • 2018-01-31
  Kommunstyrelsen: Besöksnäringen i fokus
  Satsning på besöksnäringen
  Nu ska Falu kommun ta fram en besöksnäringsstrategi och det blir näringslivsavdelningen som får i uppdrag att ta fram en sådan. Kommunstyrelsen beslutade att satsa 450 000 kronor på projektet.
 • 2018-01-29
  Utbildning för flyktingguider och språkvänner
  Projektet flyktingguide.
  Är du flyktingguide eller är nyfiken på att bli det så har du nu chansen att delta i en halvdags utbildning. Vill du hjälpa till och bidra till en bättre integration i Falun? Då kan det här vara ett bra tillfälle för dig.
 • 2018-01-27
  Kampanj ska få våldsutövare att söka hjälp
  Många händer tillsammans
  Falu kommun gör just nu en satsning för att få fler att söka stöd och hjälp kopplat till våld i nära relationer. Kampanjen syftar främst till att få våldsutövare att söka behandling men riktar sig även till våldsutsatta som behöver stöd.
 • 2018-01-26
  Stor blåsorkester från USA håller gratiskonsert
  Gustavus Wind Orchestra
  På måndag, den 29 januari, gästar Gustavus Wind Orchestra Falun. Blåsorkestern kommer från Minnesota i USA och består av över 100 personer. De är på besök i Norge och Sverige och håller en gratiskonsert på Kulturhuset tio14 – missa inte detta!
 • 2018-01-26
  Nu införs nya rutiner för grundskolan
  Grundskolan
  Falu kommun inför nu rutiner för hur grundskolan ska hantera en situation där en skolas kapacitet inte räcker till för antalet ansökningar om skolplats.
 • 2018-01-25
  Sök medel från socialnämndens fonder
  Gopa
  Föreningar eller enskilda personer i Falu kommun kan ansöka om medel ur socialnämndens fonder. Ansökan ska vara inkommen senast den 31 mars.
 • 2018-01-25
  Ansvarig nämnd diskuterade snö och halka

  Mycket snö i Falun ställer till det
  Den tuffa vintern ställer till det med snöiga och halkiga gator i Falun. Vinterväghållningen har också varit ifrågasatt av många Falubor.
 • 2018-01-25
  Bjursåsgrabbar vann Kockduellen 2018
  Vinnare i Kockduellen
  De hade tänkt att lämna återbud till finalen. Men istället gick Bjursåsskolans Wiktor Andreasson, Alexander Johannesson och Ludde Klintasp och vann Kockduellen i Falun.
 • 2018-01-23
  Idrottshall hålls stängd på grund av rasrisk
  mycket snö
  På grund av säkerhetsskäl har kommunen valt att stänga idrottshallen på Gruvrisskolan tillsvidare. Mycket snö på taket gör att rasrisk föreligger.
 • 2018-01-21
  Rekordmånga julgranar samlades in
  Julgran
  5 436 julgranar samlade Falu energi & vatten in förra helgen. Och det är ett nytt rekord!
 • 2018-01-19
  Hanröleden stängs tillfälligt
  Skylt vägarbete
  Hanröleden kommer att stängas tillfälligt från måndag 22 januari kl. 18.00. En vägportal ska sättas upp.

 • 2018-01-19
  Falu kommun går över till fossilfria fordon
  Elbil
  Falu kommun gör nu en storsatsning på sin bilpark genom att övergå till enbart fossilfria fordon. Bytet till elbilar kommer att ske löpande när befintliga hyresavtal går ut för respektive kommunbil.
 • 2018-01-18
  Skidchansen - Främby fick besök från Växjö
  Eleverna från Centrumskolan i Växjö har tränat längdskidåkning för första gången och på Lugnet i Falun, tack vare ett kunskapsutbyte med Främbyskolan. Centrumskolan har tidigare vunnit Retorikmatchen i SVT och genom tävlingen Skolutmaningen, nu också fått startplatser i Ungdomsvasan.
 • 2018-01-18
  Svärdsjövattendraget kan få kraftig vårflod

  Svärdsjövattendraget
  Den rikliga snömängden gör att det redan nu finns indikationer på att det kan bli en kraftig vårflod i Svärdsjövattendraget.
 • 2018-01-18
  PwC gör den externa utredningen
  Rådhuset
  Företaget PwC kommer att göra den externa utredningen kring händelserna kopplade till vårens visselblåsaärende och chefsavhoppen i augusti.
 • 2018-01-17
  Ny utredning om Lugnets utveckling klar
  Lugnet
  Det finns ingen tydlig målbild gällande Lugnets utveckling, som delas av aktörerna inom kommunkoncernen. Den bedömningen gör revisionsbyrån KMPG i en ny utredning som lämnats över till Falu kommun.
 • 2018-01-17
  Revyresan kommer till Svenska skidspelen

  Showgruppen Revyresan
  Den populära showgruppen Revyresan, som består av ett 40-tal medlemmar med olika funktionsnedsättningar, kommer att underhålla publiken under Svenska skidspelen.
 • 2018-01-15
  Personer försöker ta sig in hos äldre

  Äldre person sitter vid ett bord och tittar ut genom fönstret
  Det har kommit till kommunens kännedom att två personer vid några tillfällen, knackat på hemma hos äldre i Svärdsjöområdet och säger att de ska prata och underhålla dem. Personerna har ingen koppling till Falu kommun och jobbar heller inte inom hemtjänsten.
 • 2018-01-15
  Hur vill du att Falun ska växa i framtiden?
  Sommarbild. Gatuliv runt ån.
  Nu är ”Fördjupad översiktsplan för Falu tätort och området runt Varpan” utställd. Fram till den 16 mars är du välkommen att lämna synpunkter på förslaget.
 • 2018-01-15
  Han blir ny centrumutvecklare i Falun
  Lasse Westin
  Nu är det klart att Lasse Westin blir ny centrumutvecklare i Falun. Han ersätter Patricia Wallin Granhagen som blir vd på heltid för parkeringsbolaget Falu P AB.
 • 2018-01-12
  Säkerhet på isarna
  spark på isen
  Det finns många roliga vinteraktiviteter att ta del av i Falun för närvarande. Här får du tips och råd om hur du vistas säkert på isen.
 • 2018-01-12
  Läsvärd julgransplundring på biblioteket
  Bibliotekets bokgran
  Hjälp biblioteket plundra bokgranen och dansa ut julen! Många böcker i granen att ta med hem.
 • 2018-01-11
  Fler väljer att bo i Falun
  Falun
  Befolkningen ökar i Falu kommun 2017, det visar den senaste preliminära befolkningsstatistiken från kommunens befolkningsregister.
 • 2018-01-11
  Öppna ditt hem
  Mats Berglund och Cia Embretsen
  Nu söker vi fler hyresvärdar i Falun. Har du ett rum eller stuga att hyra ut kan du enkelt annonsera om detta via Falu kommun.
 • 2018-01-10
  Regnbågstrappan stängs inför byggnation
  regnbågstrappan
  Det är arbetet med byggnationen av Lydias terrass som nu gör att Regnbågstrappan stängs tillfälligt.
 • 2018-01-09
  Gallring av bostadsnära skog i Hosjö
  Skogsmaskin i Hosjö med sjön Runn i bakgrunden
  Falu kommuns skog i Hosjö är på många ställen tät och mörk. Med start torsdag den 11 januari fortsätter vi den gallring som påbörjades 2017, för att skapa en ljusare och mer öppen skog.
 • 2018-01-08
  MSB-bidrag säkrar Svärdsjövattendragen

  Jan-Åke Holmdahl framför Pipardammen
  Det är nu klart att Falu kommun får 7 miljoner kronor av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB för de arbeten som gjörs för att minska risken för översvämmningar i Svärdsjövattendragen.

 • 2018-01-04
  Låt din gran bli till värme i Ria-stugan
  julgran
  Söndagen den 14 januari samlar vi in din julgran. Du kan bekvämt skänka din gran till insamligen som Falu Energi & Vatten genomför. Din gran kommer sedan att bli till värme i Ria-stugan.
 • 2018-01-04
  Landstinget tar över tillstånd för färdtjänst
  Äldre kvinna i rullstol i trafikmiljö
  Landstinget Dalarna blir nu ansvariga för att utreda och ge tillstånd för färd- och riksfärdtjänst.
 • 2018-01-03
  Nu ska Myran bli ett rekreationsområde
  Myran
  Nu startar arbetet med att göra en del av Myran till ett stadsnära rekreationsområde med dammar, vattenspeglar, stigar och rastplatser. Till att börja med är det våtmarksdelen som ska färdigställas.
 • 2018-01-02
  Den officiella anslagstavlan blir nu digital
  Den officiella anslagstavlan för kommunen blir nu digital
  Nu blir Falu kommuns officiella anslagstavla digital. Allt enligt den nya kommunallagen som började gälla vid årsskiftet.
 • 2017-12-31
  Gott Nytt År önskar Falu kommun
  Nyårsraketer
  Vi vill passa på att önska er alla ett riktigt Gott Nytt År.
 • 2017-12-29
  Per Staffas har "världens roligaste jobb”
  Per Staffas framför anslagstavla i ett vintrigt Falun
  Möt Per Staffas, evenemangssamordnare på Falu kommun och huvudpersonen bakom kommunala storevenemang som Å-festen och festivalen Granny Goes Street. Han har arbetat med evenemang i större delen av sitt liv och säger själv att han har världens roligaste jobb.
 • 2017-12-28
  Tiskenparkeringens in- och utfarter ändras
  Bilar på Tiskenparkeringen en vinterdag
  Trafiksäkerheten på Tiskenparkeringen är i dagsläget inte bra och måste bli bättre. Falu kommun väljer därför att på försök, från och med den 2 januari 2018, dela in parkeringen i tre olika delar med separerade infartsmöjligheter.
 • 2017-12-26
  Årets julkalender avslutad
  Vinjettbild för jilkalendern. Träbord med paket
  I årets julkalender gjorde vi 24 nedslag i vardagen på Falu kommun – tack till alla er som följde oss i december!
 • 2017-12-22
  Det lokala aktivitetsstödet sänks 2018
  fotboll
  Falu kommun väljer att sänka det lokala aktivitetsstödet till idrottsföreningar – från dagens 37 kronor till 32 kronor per deltagartillfälle. De omfördelade medlen ska under 2018 istället användas till att stötta Skolidrottsföreningars verksamhet.
 • 2017-12-21
  Nygren slutar som kommundirektör i dag
  Rådhuset
  Dan Nygren kliver av rollen som kommundirektör i Falu kommun redan i dag. Ekonomichefen Kjell Nyström kliver in som tillförordnad kommundirektör i sex månader framåt från och med i morgon.
 • 2017-12-21
  Falu gruva i bild - ny utställning öppnar
  Ny konstutställning på Falu gruva
  Falu gruva i bild är en ny utställning som öppnar den 23 december i gruvans konsthall. Där finns möjligheten att ta del av konst i världsklass.
 • 2017-12-21
  Backsuccé i Falun - 2 600 hopp har gjorts
  Succé för backhoppningen i Falun
  Svenska skidspelen och Falu kommuns satsning på tidig säsongspremiär för skidåkare och backhoppare blev en succé. Intresset att hoppa i Faluns hoppbackar överträffade alla förväntningar.
 • 2017-12-20
  Livskvalitet lockar barnfamiljer till Sågmyra
  Föräldrar och barn går hem från förskolan
  I Sågmyra finns det en tydlig gemenskap och ett rikt föreningsliv. Barnkullarna växer åter och allt fler inser charmen att bo här nära naturen. Trots tidigare nedläggningar av butiker och bibliotek så ser Sågmyraborna framåt och har många idéer för att utveckla sin hemort.
 • 2017-12-20
  Kommunala gymnasier får NIU i fotboll

  Lugnet- och Kristinegymnasiet får NIU-utbildning i fotboll
  Kristine- och Lugnetgymnasiet kommer att från och med hösten 2019 bedriva nationell idrottsutbildning (NIU) i fotboll. Detta efter ett beslut av Svenska Fotbollförbundet.
 • 2017-12-18
  Gahnshag gjorde sitt sista fullmäktige
  Jonny Gahnshag tackade för sig
  Nu har avgående kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) gjort sitt sista fullmäktigesammanträde. Anna Strindberg (S), ordförande i kommunfullmäktige, bjöd både på avskedskram och presenter.
 • 2017-12-17
  Trotjänare avtackades under julsupé

  Deltagare på julsupén lägger på tallriken och i bakgrunden syns elever från kulturskolan
  Tillsammans har de jobbat svindlande 1980 år på kommunen, eller cirka 37,5 år var. På julsupén i Hälsinggårdsskolan på torsdagen avtackades de 53 personer som jobbat minst 25 år på Falu kommun och nu går i pension.
 • 2017-12-15
  Nu har Falun fått ett nytt landsbygdsprogram

  landsbygdsprogram
  Det är inte ofta som ett beslut i kommunfullmäktige möts av jubel och applåder. Men det var precis vad som hände när det nya landsbygdsprogrammet klubbades igenom.
 • 2017-12-14
  Årets kommunpristagare hyllade
  Kommunpristagare 2017
  Falu kommuns pristagare 2017 hyllades på kommunfullmäktige på torsdagen.
 • 2017-12-14
  Utbildningsministern på besök i Falun
  Gustav Fridolin
  Utbildningsminister Gustav Fridolin (mp) kommer under fredagen den 15 december att besöka en skola i Falun.
 • 2017-12-13
  Extra sammanträde om extern utredning
  Rådhuset
  På torsdag i nästa vecka kommer kommunstyrelsen att hålla ett extrainsatt sammanträde, där det tidigare tagna beslutet om att göra en extern utredning ska förtydligas.
 • 2017-12-13
  Nominerad till "Årets opinionsbildare"
  Patrik "Putte" Johansson är nominerad till fint pris
  Skolinformatören Patrik ”Putte” Johansson är nominerad till det
  prestigefyllda priset ”Årets opinionsbildare” på Återvinningsgalan 2018. Galan arrangeras av tidskriften Recycling i samarbete med branschorganisationerna Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

 • 2017-12-13
  Nu öppnar vi cykelöverfarterna
  Barn med cyklar väntar vid övergångsställe
  Från och med idag tas cykelöverfarterna längs med Svärdsjögatan i bruk. De stod klara redan tidigare i höstas, men Falu kommun ville som en extra säkerhetsåtgärd göra en grundlig översyn av överfarterna. Efter kontakt med experter och myndigheter bedömer nu tjänstemännen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen att nuvarande utformning och skyltning ska fungera bra.
 • 2017-12-12
  Nu städar kommunen i cykelställen
  Cykelställen i centrum rensas
  Har du koll på din cykel? Nu städar nämligen kommunen i cykelställen som finns i centrum och vid Resecentrum.
 • 2017-12-12
  Nu öppnas Å-rummet för biltrafik
  Michael Ahnfeldt vid Årummet
  Arbetet startade i mars. Knappt nio månader senare var den första etappen av Å-rummet klar till en kostnad av cirka 17,3 miljoner kronor. Nu är gatorna öppnade även för biltrafik.- Vi lyckades hålla den tidsplan som var uppsatt, trots att det under resans gång tillkom större ledningsarbeten som egentligen skulle ha varit klara när själva arbetet med Å-rummet startade, säger projektingenjör Michael Ahnfeldt nöjt.
 • 2017-12-11
  Från Falun till Umeå på skidor
  Petter Myhlback
  Petter Myhlback från Falun startade tidigt på måndagsmorgonen från Stora torget i Falun. Målet är Umeå på Fredag, då har han avverkat 60 mil på skidor. Anledningen – att samla in pengar för Musikhjälpen.
 • 2017-12-11
  Studentradion stöttar Musikhjälpen

  Studentradions tält utanför Rådhuset i Falun
  För fjärde året i rad finns Dalarnas Studentradio För Musikhjälpen på Stora torget i Falun. De kommer att samla in pengar för årets Musikhjälpen-tema "Barn är inte till salu", sända radio och webb-TV dygnet runt mellan den 11 och 17 december.
 • 2017-12-08
  Luciavaka med pyssel och glögg
  Julkula
  I programserien Noll-100 på Kulturhuset tio14 presenteras Luciavaka den 12 december.
 • 2017-12-08
  Gymnasieungdomar utbildas i privatekonomi och konsumenträtt
  Utbildning Mina Pengar
  Falu kommun är först ut i landet med trestegsutbildningen Mina Pengar för elever i gymnasiet. Utbildningen handlar om privatekonomi och konsumenträtt.
 • 2017-12-07
  Kommunfullmäktige 14 december
  Mötesrum
  Sammanträdet startar klockan 13.15 Den är öppen för allmänheten och du kan följa det direkt i Kristinehallen eller via direktsändning på webben.
 • 2017-12-07
  "VM-pengar" går till fiske och ungdomsgård

  Pengar går till fiske
  Grycksbo fiskeklubb och Vika intresseförening blir först ut att få ekonomiska medel ur ”Stiftelsen för fritidens främjande i Falu kommun”. Pengarna ska användas till satsningar på barn- och ungdomsfiske samt att sätta ett musikaliskt fokus på ungdomsgården i Vika.
 • 2017-12-06
  Kommunstyrelsen: Beslut om extern utredning
  Torget
  En extern utredning ska göras av händelserna kring visselblåsarärendet, som uppmärksammats i media, och de chefsuppsägningar som gjordes i augusti. Kommunstyrelsen fattade det formella beslutet vid sammanträdet i tisdags.
 • 2017-12-06
  Gammalt badhus blir informationscenter

  Den gamla badhusbyggnaden i Sundborn
  Den gamla badhusbyggnaden i Sundborn ska byggas om till ett välkomnande informationscenter med plats för utställningar och toaletter för allmänheten. Falu kommun har beslutat att medfinansiera projektet.
 • 2017-12-06
  Utvecklingspengar används till olika projekt

  Kommundelsutvecklingspengar delas ut av kommunen, bland annat till Vika
  Nu är det klart hur kommundelsutvecklingspengarna för 2018 kommer att fördelas. Den här gången går pengarna till Aspeboda, Bjursås, Vika, Enviken och Sundborn.
 • 2017-12-05
  Årets Lucia heter Elicia - här kan du se henne
  Luciakröning 2017
  Det blev Elicia Jönsson, kandidat nummer 7, som i år blev Faluns Lucia.
 • 2017-12-05
  Då ska den nya Bjursåsskolan vara klar
  Nya Bjursåsskolan
  Bygget av den nya Bjursåsskolan, årskurs 7-9, löper enligt tidsplanen. Den 8 februari 2018 ska den efterlängtade skolan stå klar.
 • 2017-12-04
  Stefan nominerad till Jerringpriset
  Stefan Olsson
  Tennisspelaren Stefan Olsson från Falun har nominerats till Jerringpriset som en av 14 kandidater.
 • 2017-12-04
  Nu är den nya familjecentralen invigd
  Landstingsrådet Gunnar Barke (S) och Faluns kommunalråd Susanne Norberg (S) invigde den nya familjecentralen i Britsarvet.
  Nu har Falun två familjecentraler. På måndagen invigdes nämligen den nya - Britsarvets familjecentral.
 • 2017-11-30
  Statsbidrag till satsning på en jämlik skola

  Statsbidrag till skolan
  Falu kommun har tilldelats ett statsbidrag på dryga 2,7 miljoner kronor för en mer jämlik skola. Hälsinggårdsskolan och Tegelbruksskolan är de kommunala skolor som tar hand om den största delen av bidragspotten.
 • 2017-11-30
  Kockduellen lockar engagerade elever
  Kockduellen
  Just nu pågår deltävlingarna i kockduellen på Faluns samtliga högstadieskolor. Skolans bästa kockpar får sedan representera skolan i den stora Falufinalen, som avgörs den 24 januari 2018 med lokala kändiskockar i juryn.
 • 2017-11-29
  Omarbetad strategi ger fler träbyggnader
  Alllt fler verksamhetsbyggnader i Falun byggs numera i trä
  Träbyggnadsstrategin är viktig i Falu kommun. Nästa vecka – den 4 december – anordnas ett seminarium i Falun för hela Mellansverige, där kommunen ska redovisa sin strategi och diskutera med andra kommuner hur man tar tag i detta.
 • 2017-11-28
  Grattis till alla våra kommunpristagare

  Röda rosor i en bukett
  Nu är det klart med alla som får Falu kommuns priser 2017. Tillgänglighetspriset går till Magnus Kindåker och mångfaldspriset till Kompis Falun. Helge Sonntag får miljöpriset och de tre olika kulturpriserna går till Kulturföreningen Magasinet, Kulturföreningen gamla mormor och Emil Carlstrand.
 • 2017-11-27
  Så hamnade årets julgran på Stora torget

  Julgranen har kommit på plats
  Nu har årets julgran kommit på plats på Stora torget. Den här gången är granen hämtad i Hökviken.
 • 2017-11-27
  Nu ska användandet av idrottshallarna öka
  Kommunen vill att idrottshallarna ska användas mera
  Nu ska användandet av de kommunala idrottsanläggningarna öka. Det ska bland annat ske genom en marknadsinsats riktad mot föreningslivet.
 • 2017-11-24
  Nu ska Falun bli en Fairtrade city
  Falun ska bli Fairtrade city
  Nu är Falun på väg att bli en Fairtrade city. Kommunfullmäktige har nämligen beslutat att kommunen ska ansöka om en diplomering.
 • 2017-11-23
  Slutförslaget till budget klubbades igenom
  Budgeten klar
  Majoriteten – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet - fick vid kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen igenom sitt slutförslag till budget för 2018-2020. Förstärkningar och prioriteringar är i första hand riktade till barn och unga.
 • 2017-11-21
  Jessica Wide (S) blir nytt kommunalråd
  Jessica Wide blir nytt kommunalråd i Falun.
  Jessica Wide (S) blir nytt kommunalråd i Falu kommun vid årsskiftet. Hon har den här mandatperioden varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
 • 2017-11-20
  Kommunfullmäktige 23 november
  Mötesrum
  Sammanträdet startar klockan 10.00. Den är öppen för allmänheten och du kan följa det direkt i Kristinehallen eller via direktsändning på webben.
 • 2017-11-20
  Nu fortsätter gallringsarbetet - i Hosjö

  Gallringsarbeten i Hosjö/Hosjöstrand
  Falu kommun fortsätter med sin organiserade skogsskötsel. Näst på tur står en omfattande gallringsinsats i Hosjö/Hosjöstrand-området.
 • 2017-11-17
  75 år eller äldre? Vi vill gärna träffa dig
  Äldre kvinna i sitt vardagsrum. Pelargoner i fönstret och naturen utanför. Arkivbild, foto Ulf Palm.
  Om du bor hemma och inte har hemtjänst vill vi gärna få kontakt med dig. Vi vill höra hur du har det och berätta om vår verksamhet, till exempel om träffpunkter och vårt förebyggande arbete mot fallolyckor.
 • 2017-11-16
  Extern utredning genomförs
  Susanne Norberg
  Majoriteten i Falun har bestämt att genomföra en extern utredning om turerna kring visselblåsarärendet, som nyligen uppmärksammats i media.
 • 2017-11-15
  Nu ska vinterväghållningen fungera bättre
  Cykilst på gata med snövall på sidan
  Kommunen fick ta emot en hel del kritik gällande vinterväghållningen under den förra säsongen. Trafik- och markavdelningen har sedan dess jobbat intensivt för att det ska fungera bättre.
 • 2017-11-14
  Unika platser i våra händer
  Text: Unika platser i våra händer
  I programserien Noll-100 på tio14 presenteras: Unika platser i våra händer - en kväll om kulturarv, FN och Unesco på Kulturhuset Tio14
  i Falun.

 • 2017-11-13
  Öppet hus på Kristine: 15 november
  Elever på gymnasiet i skolkorridor.
  Ska du börja gymnasiet nästa år? Välkommen till Kristinegymnasiet nu på onsdag, 15 november kl 18-20.
 • 2017-11-10
  Stor tränarkonferens arrangeras i Falun
  Arkivbild. Löpare på friidrotts-SM på Lugnet 2010
  Den här helgen genomförs en stor europeisk tränarkonferens i friidrott på Lugnet i Falun. Cirka 125 deltagare från hela Europa finns på plats, däribland den svenske förbundskaptenen Karin Torneklint och förra häckstjärnan Sanna Kallur.
 • 2017-11-10
  Snöväder att vänta
  Faluån vinterbild
  Redan idag fredag och i morgon lördag väntas snö enligt väderprognoserna. Se till att du är ordentligt förberedd. Här hittar du information som kan vara nyttig.
 • 2017-11-09
  OS-delegation från Kina besökte Falun
  OS-delegation från Kina besökte Falun och Lugnet
  På torsdagen hade Falu kommun besök av en OS-delegation från Kina och provinsen Hebei, som tillsammans med Peking arrangerar vinter-OS 2022. Syftet med besöket var att ta del av och lära sig av Faluns erfarenheter av att arrangera skid-VM.
 • 2017-11-09
  Falun vill ha internationella tävlingar
  Internationella cykeltävlingar ska arrangeras i Falun i framtiden
  Nu arbetar Falu kommun tillsammans med Falu CK, Borlänge CK, Velodrom CK, Svenska cykelförbundet och lokala cykelföretag med att skapa förutsättningar, för att internationella cykelmästerskap ska kunna arrangeras i regionen framöver.
 • 2017-11-08
  Efter beskedet - det händer nu

  Rådhuset
  I går meddelade Dan Nygren att han avgår som kommundirektör den 31 januari 2018. Enligt Nygren är beslutet en följd av SVT Dalarnas granskning av kommunen och hans egen bedömning är att förutsättningarna för uppdraget ”har blivit väldigt svåra.”
 • 2017-11-08
  En god kväll för alla på Magasinet
  En god kväll för alla arrangeras på Magasinet
  På fredag kväll, klockan 17.00-23.00, förvandlas Magasinet för tredje året på raken till ett myllrande torg för alla i en härlig mix. Det har åter blivit dags för Magasinet Multi, som är ett samarbete mellan Falu kommun, Magasinet, Rädda barnen, Folkuniversitetet, Studiefrämjandet och Dalarnas museum.
 • 2017-11-07
  Kommundirektör Dan Nygren avgår
  Dan Nygren
  Falu kommuns kommundirektör Dan Nygren frånträder sin tjänst som kommundirektör den 31 januari 2018.
 • 2017-11-02
  Tonårsförälder? Tips inför gymnasiefesten
  ungdommar tasr selfie
  Alkoholpåverkade unga kan fatta riktigt dåliga beslut, samtidigt som de riskerar att bli utsatta för brott eller råka ut för olyckor.
 • 2017-11-01
  Glimma får bidrag för att stötta unga

  Träningsskor och händer på ungdomar som sitter i träningslokal
  Föreningen Glimma som erbjuder en mängd olika aktiviteter för barn och ungdomar, har nu beviljats bidrag på totalt 600 000 kronor fördelat på två år, för ett samarbete med kommunen. Kommunstyrelsen menar att föreningens arbete stämmer väl med Faluns utvecklingsarbete.

 • 2017-11-01
  Stor träff i Falun om snöpreparering

  I dagarna två arrangeras en stor träff i Falun, där snöpreparering bland annat ska diskuteras mellan kommuner och branschfolk.
  Under ett intensivt dygn – torsdag till fredag – arrangerar Falu kommun och Svenska skidförbundet träffen ”Mötesplats snö- och spårpreparering” på Lugnet, där kommuner, skidklubbar, skidanläggningar och branschfolk kommer att mötas.
 • 2017-11-01
  Socialnämnden behöver mer pengar
  ordförandeklubba
  Socialnämnden behöver tillskott och det redan för det här året, men även för nästa räkenskapsår. Därför har nämnden begärt tillskott från kommunfullmäktige på totalt cirka 40 miljoner kronor.
 • 2017-10-31
  Kopparstaden säljer ännu fler lägenheter
  Kopparstaden säljer lägenheter i Hosjö och Korsnäs
  Kopparstadens styrelse har fattat ett beslut om att sälja 158 lägenheter i Hosjö och Korsnäs. Skälet till försäljningen är att frigöra kapital för ökad nyproduktion.
 • 2017-10-30
  Debatt om ny idrottshall i kommunfullmäktige
  Kommunfullmäktige
  Det blir ingen ny idrottshall i Vika de närmaste åren. Oppositionen ville att möjligheten att bygga en hall skulle utredas, men majoritetens förslag om att serviceförvaltningen ska ha en fortsatt dialog med intresseföreningen i Vika var det förslag som kommunfullmäktige ställde sig bakom.
 • 2017-10-26
  Ljus på Stora Torget mot hot och våld
  Marschaller i manifestation mot hot och våld mot förtroendevalda politiker
  Förtroendevalda i Falu kommun höll vid lunchtid på torsdagen en manifestation mot hot och trakasserier.
 • 2017-10-26
  Nya beslut tagna i simhallsfrågan
  Nya beslut gällande simhallen
  Falu kommun ska även fortsättningsvis ha ett friluftsbad på Lugnet som möjliggör sol- och vattenbad under fri himmel, och den nya simhallen ska ägas och drivas av kommunen. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden vid sitt senaste sammanträde.
 • 2017-10-26
  Ny detaljplan medger utbyggnad av galleria
  Ny detaljplan medger utbyggnad av galleria
  En ny detaljplan, som nu går vidare för granskning, möjliggör att bygga ut Bergströms galleria på en del av Östra Hamngatan. Tillbyggnaden skulle kunna gestaltas som illustrationen ovan visar.
 • 2017-10-24
  Kommunfullmäktige 26 oktober
  Mötesrum
  Sammanträdet startar klockan 13.15. Den är öppen för allmänheten och du kan följa det direkt i Kristinehallen eller via direktsändning på webben.
 • 2017-10-24
  Kjell Nyström tillförordnad kommundirektör
  Kjell Nyström
  Kommundirektör Dan Nygren är sjukskriven i dag, den 24 oktober, och har sedan semester. Ekonomichef Kjell Nyström är tillförordnad kommundirektör från och med i dag fram tills den 5 november.
 • 2017-10-24
  Dags för tidig snöpremiär på Lugnet
  I helgen vankas det skidpremiär på Lugnet
  Falu kommun har med hjälp av sparad snö sett till att det i helgen blir en rekordtidig snöpremiär på Lugnet - Nordic Snow Premiere - i både backhoppning och längd.
 • 2017-10-23
  SVT Dalarna granskar Falu kommun
  Rådhuset Falun
  Under den kommande veckan sänder SVT Dalarna ett antal inslag om Falu kommun.
 • 2017-10-20
  250 ton betong körs till dammbygge
  Yttertängerdammen
  Den nya bottenplattan för Yttertängerdammen håller nu på att gjutas. Hela 50 betongbillaster – 250 ton – kommer att gå åt för bara själva grundläggningen.
 • 2017-10-20
  Här kan ett nytt förvaltningshus byggas
  Rödbrokvarteret mitt i centrum.
  Planerna på att kommunen ska bygga ett helt nytt förvaltningshus i kvarteret Rödbro lever vidare. Nu har både omvårdnads- och socialförvaltningen sagt ja till att flytta in i den nya fastigheten med sina verksamheter om planerna skulle bli till verklighet.
 • 2017-10-20
  Stoppar försäljningen av skollokaler
  Stopp för försäljning av gamla Hälsinggårdsskolans lokaler
  Falu kommun väljer i nuläget att pausa/stoppa försäljningen av resterande skolbyggnader av gamla Hälsinggårdsskolan, då det nu finns ett behov av att använda lokalerna inom kommunens verksamheter.
 • 2017-10-20
  Nytt vårdboende i centrum - tomt saknas

  Nytt vårdboende byggs i centrum
  Ett nytt vård- och omsorgsboende – med 60 lägenheter – ska byggas i centrala Falun. Men kommunen saknar en egen tomt för ändamålet, och tittar därför på en annan lösning.
 • 2017-10-19
  Gahnshag lämnar sina politiska uppdrag vid årsskiftet
  Papper
  Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) kommer att avsluta sina kommunalpolitiska uppdrag vid årsskiftet 2017/2018. Han har haft uppdrag i Faluns kommunpolitik sedan 1995, varav 15 år som kommunalråd och åtta år som kommunstyrelsens ordförande.
 • 2017-10-18
  Fredrik forskar om robotar
  Robotbyggare
  Robotgeniet Fredrik Löfgren besöker gärna sin farmors sommarstuga utanför Bjursås, hjälper särskilt begåvade barn och är en av få forskare i Sverige som utvecklar humanoida robotar, det vill säga med mänskligt utseende.
 • 2017-10-17
  Full fart i Vika – tack vare utvecklingspengar
  Vika hinderbana
  Aktivitetsfältet i Vika har blivit till en populär samlingsplats i byn. Det är här folket träffas för att köra ett pass i den tuffa hinderbanan, med utmaningar bestående av såväl balansövningar som rena styrkeetapper, eller ta en runda på den nya discgolfbanan.
 • 2017-10-16
  Uppskattade ungdomsstödjare
  Faluns ungdomsstödjare, ute bredvid Rådhuset i Falun.
  Falu kommun har fyra ungdomsstödjare. Syftet är att nå unga i åldern 13-19 år som är i riskzonen för missbruk, kriminalitet, våldsbejakande extremism och/eller annan form av utanförskap. Ungdomsstödjarna finns där ungdomarna finns och har mötts av nyfikenhet och uppskattning.
 • 2017-10-16
  Navet för Lugnet – allt annat än lugnt
  Gymnastik
  Bollarna flyger mot väggarna i den ena salen och i den andra salen får trampolinens fjädrar ge sig till känna. Det är full aktivitet på Lugnet på tisdagseftermiddagen. På våningen ovanför sitter spindlarna i nätet – de som håller i bokningarna.
 • 2017-10-13
  Uppskattat sällskap i vardagen
  Hemtjänsten Svärdsjö i Larsarvsbo
  På vindlande vägar far den vita bilen fram. Det är Malin Gustavsson från hemtjänsten i Svärdsjö som är på väg till Sigvard och Asbjörn i Nilslarsberg och Svartnäs. En tur som bringar både sällskap och ordnar med viktiga vardagsbestyr.
 • 2017-10-13
  Nu ska det bli mindre sopor
  Händer sträcker fram pengar över disk till kassör
  En ny avfallsplan för Falun går nu ut på remiss. Fokus i planen är att det ska uppstå en mindre mängd avfall och att vår konsumtion blir mer hållbar.
 • 2017-10-12
  Välkommen till gymnasiemässa
  Glatt gäng ungdomar
  Går du i 9:an och ska söka gymnasiet till höstterminen 2018? Kom och träffa Kristinegymnasiet och Lugnetgymnasiet på Gymnasiemässan på Magasinet torsdag 19 oktober kl.17-20.
 • 2017-10-10
  Unik skidmässa arrangeras i Falun
  Jimmy Birklin
  En knapp månad återstår till premiären av Nordic Ski Convention i Falun den 3 - 5 november. En unik skidmässa i Sverige, som blir ett extra evenemangsområde för Svenska skidspelen och bidrar till att utveckla skidintresset både i Falun och övriga landet.
 • 2017-10-09
  Kulturnatten 2017 tvingas ställa in
  Kulturnatten 2017 ställs in
  Av ekonomiska skäl måste Kulturnatten ta en paus 2017.
 • 2017-10-06
  Falun är årets kommun 2017
  Glada medarbetare från Falu kommun, med priset
  Universum communications har utsett Falu kommun till årets kommun 2017 inom employer branding. Priset delades ut vid Talent Excellent Awards i Stockholm tidigare i veckan.
 • 2017-10-06
  Slutar som centrumledare för att bli vd
  Patricia Wallin Granhagen
  Patricia Wallin Granhagen väljer att sluta som centrumledare i Falu kommun. I stället blir hon heltidsanställd vd i parkeringsbolaget Falu P AB.
 • 2017-10-05
  Falun klättrar uppåt på skolranking
  Falun klättrar på skolranking
  På torsdagen presenterade Lärarförbundet sin ranking över landets bästa skolkommun. Falun hamnar på plats 132, vilket är 31 placeringar bättre än i fjolårets placering.
 • 2017-10-05
  Skakade hand med EU-ministern

  Kommunalrådet Susanne Norberg skakade hand med EU-ministern.
  Kommunalrådet Susanne Norberg (S) skakade på onsdagen hand med EU- och handelsminister Ann Linde (S), som är på EU-handslagsturné över landet.
 • 2017-10-04
  Så är läget med kommunens ekonomi
  Rådhuset
  Falu kommun prognos per 31 augusti visar på ett positivt preliminärt resultat med 72 miljoner kronor för år 2017. Det är cirka 4 miljoner kronor bättre än det budgeterade resultatet.
 • 2017-10-02
  Panta snabbt på återvinningscentralen

  Ny pantmaskin på Ingarvet
  Vill du kunna panta mycket på en gång? Nu är Faluns första Pantamera Express-automat invigd på återvinningscentralen på Ingarvet.
 • 2017-10-02
  Nu släpps lägenheterna på Smedjan
  Trygghetsboendet Smedjan
  Färdigställandet av de 56 lägenheterna på Sturegatan 37, det tidigare vård- och omsorgsboendet Smedjan, går under hösten in i sista skedet.
Sidan uppdaterad 2016-09-12