Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Två personer som kramas

Övning för par: De fem magiska timmarna

Det finns faktorer som får parrelationer att fortsätta växa och bli bättre. Som par kan ni på egen hand prova övningen De fem magiska timmarna. Övningen handlar om att träna upp nya vanor som stärker och fördjupar relationen.

De fem magiska timmarna bygger på en studie som en av världens främsta forskare på parrelationer, professor John Gottman, gjort på par som deltagit i familjerådgivning vid The Gottman Institute.

Så här går det till:

När ni skiljs på morgonen

Se till att du tar reda på åtminstone en sak som din partner ska göra innan ni tar avsked från varandra. Det kan handla om allt från ett viktigt möte till ett besök hos tandläkaren eller ett föräldramöte.
Tidsåtgång: 2 minuter om dagen X 5 arbetsdagar
Totalt: 10 minuter

När ni träffas igen på kvällen

Ordna utrymme för ett avstressande samtal vid dagens slut, där ni båda får utrymme till att klaga, gnälla eller tala om det som varit gott under dagen, allt från kollegor/chefen, lunchen eller föräldramötet - den andre lyssnar och stöttar. Här tar man upp alla problem utanför förhållandet, men också dagens händelser i stort och smått.
Tidsåtgång: 20 minuter X 5 dagar
Totalt: 1 timme och 40 minuter

Visa varandra uppskattning

Ta vara på tillfällen som finns varje dag att visa hur mycket du värdesätter och uppskattar din partner.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen X 7 dagar
Totalt: 35 minuter

Ömhetsbetygelser

Rör vid varandra, kramas, kyss och smek varandra. Säg god natt till varandra på ett ömt sätt. Låt det visa att alla små irritationsmoment som funnits under dagen nu är borta och att ni förlåtit vad som finns att förlåta.
Tidsåtgång: 5 minuter om dagen X 7dagar
Totalt: 35 minuter

Träff på tu man hand

Se till att få en stunds avspänt umgänge utan krav och plikter där ni kan få rå om varandra. Passa på att ta upp lösa trådar. Visa intresse och uppmärksamhet mot varandra. Fundera över lämpliga frågor att ställa till din partner. Funderar du fortfarande på att tapetsera om i sovrummet? Hur har det gått med löneförhandlingarna på jobbet? Var tycker du vi ska åka på semestern?
Tidsåtgång: 2 timmar en gång i veckan
Totalt: 2 timmar

Den totala slutsumman: 5 timmar! 

Sidan uppdaterad 2020-03-17