Lyssna på sidan Lyssna

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ett barn sitter ihopkrupen

Misstanke om barn som far illa

Om du känner oro för att ett barn eller en ungdom far illa, kontakta socialförvaltningen som har möjlighet att ge skydd och stöd.

Du behöver inte vara säker för att göra en orosanmälan, det räcker med att du har en känsla av att något inte står rätt till eller uppfattar att barnet kan vara i behov av stöd. Socialtjänsten tar då ställning till om de ska göra en utredning. Om du känner dig osäker, kontakta mottagningsenheten för att få råd. Det går bra att vara anonym. Tänk då på att inte uppge ditt namn. 

Anmälningsplikt

Personer som arbetar i verksamheter med barn och ungdomar, till exempel inom skola och hälso- och sjukvård, är skyldiga att anmäla till socialtjänsten om de i sin verksamhet kommer i kontakt med barn och unga som de misstänker far illa. Detta kallas anmälningsplikt.

Som privatperson har du ingen anmälningsplikt men enligt lagen bör du anmäla om du misstänker att ett barn far illa. Du gör det för barnets bästa och det kan i vissa fall vara avgörande för att ett barn ska få hjälp.
Barn, ungdomar och föräldrar är också välkomna att själva kontakta socialtjänsten och be om olika former av hjälp och stöd.

Information om anmälan

Blanketten ska skickas per post, inte per mail.

Innan du skickar anmälan, ring kontaktcenter, 023-830 00, och be att bli kopplad till socialförvaltningen, mottagningen för barn och familj. Tala om att du avser att skicka in anmälan per post, så att mottagningssekreteraren direkt kan göra en bedömning av hur brådskande ärendet är (gäller både person som anmäler i tjänsten och privatperson).

Skriv anmälan så detaljerat som möjligt.

Misstanke om barn som far illa - blankett för anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Barnahus i Dalarna

På Barnahus i Dalarna finnslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster en trygg miljö där barn som blivit utsatta för övergrepp får vara i centrum för utredningsprocessen. Barnet ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och inte behöva upprepa sin berättelse för flera olika personer.

Kontakt

Socialförvaltningens mottagningsenhet (Barn- och familj) når du via kontaktcenter på nummer 023-830 00. Be att få prata med socialförvaltningens mottagningsenhet.

Telefontid: Vardagar 8-16.
Vardagar efter klockan 16 och helger, ring socialförvaltningens jour, telefon 112.

Sidan uppdaterad 2020-03-17