Startsida

Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Ung pojke och äldre man som ser sorgset ut över vatten.

Så kan du hjälpa flyktingar

Det är många som hör av sig och vill hjälpa och stötta flyktingar. En av de viktigaste insatserna du kan göra är att bjuda in och öppna upp dina egna sociala nätverk. På den här sidan får du några tips på vad du kan göra i Falu kommun.

Öppna ditt hem

Det är många som kommer till Sverige just nu. Personer som flyr från förföljelse, förtryck och krig i sina hemländer.

Falu kommun har stora behov av att hitta boenden till flyktingar. Projektet Öppna ditt hem söker dig som har stor bostad, och som kan tänka dig att hyra ut hela eller delar av den.

Öppna ditt hem här

Kompis-Banken

Genom KOMPIS Banken har du som bott i Falun länge möjligheten att hälsa den som är ny i Sverige och i Falun Välkommen!

Det går till så här: lägg upp en status på Kompis Faluns facebook-sida, berätta lite vem du är, intressen, om du har barn, vad du arbetar med, studerar eller något annat. Om du inte kan så mycket svenska än, skriv på ditt modersmål. Vi försöker få texten översatt så fort vi kan av våra fantastiska tolkar/ översättare. Tanken är att ni på detta sätt får möjlighet att hitta varandra och bestämma om ni vill träffas, fika, göra saker tillsammans hur mycket eller lite bestämmer självklart ni.

Mer information hittar du på KompisFaluns Facebook-sida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bli flyktingguide

Det är lättare att känna sig hemma i en ny stad om man snabbt får bra kontakt med andra som bor där.

Flyktingguideverksamheten är ett sätt för nyanlända och falubor att mötas, lära känna varandra och utbyta erfarenheter. Du lär dig massor om människor, traditioner och seder. Samtidigt lär du andra om Sverige, som får någon att fråga om råd och bygga nätverk med.

I verksamheten träffas människor som kanske annars inte skulle mötas. Flyktingguider och nyanlända matchas utifrån gemensamma intressen och erfarenheter. Egna önskemål påverkar också vem som matchas med vem.

Verksamheten samordnas i Falun via Lugnetkyrkan. Oberoende av om du är ateist eller vilken tro du bekänner dig till så fungerar kyrkan i det här fallet bara som förmedlare. Deras roll är stöd, utbildning och matchning.

För mer information se broschyren om flykringguide.PDF

Anmälan till: Silas Pereira Valerio, Lugnetkyrkan. silas.valerio@lugnetkyrkan.se.

Hjälp flyktingar att hitta sina anhöriga

Vill du hjälpa flyktingar att hitta sina anhöriga, kontakta Röda Korset i Falun, gunnar.helgessonmfs@folkbildning.net, eller gå in på Röda Korset i Falun's hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För mer information om deras verksamhet, ring 023-127 85 eller maila rodakorset.falun@telia.com.

Bli läxhjälpare

Vill du jobba som läxhjälpare, kontakta Rädda Barnen. Många läxhjälpare hjälper till på boenden för ensamkommande flyktingbarn eller på till exempel Lugnetgymnasiet.

Mer information om Rädda Barnens läxhjälplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bli fadder

Kan du tänka dig att bli fadder för någon som vill dela ditt fritidsintresse? Varför inte starta en fadderverksamhet i din förening? Genom att ta direktkontakt med skolan, boenden för ensamkommande flyktingbarn, SFI, öppna förskolor och Kopparstaden AB kan föreningen få kontakter med utrikesfödda och nyanlända. Du kan även maila din förfrågan till aik@falun.se.

Skänka kläder eller möbler

Vill du skänka kläder eller saker hänvisar vi till olika hjälporganisationer som finns i Dalarna.

KompisFalun är en ideellförening som på olika sätt engagerar sig för at hjälpa medmänniskor i Falun. De har ett lädlager ditt de går bra att skänka kläder. KompisFalun har kontaktpersoner från diakonerna, barnavårdscentralen, förlossningen, flyktingmottagningen, kvinnojouren, olika stödboenden och godemän. De fungerar som en mellan hand mellan den som är ekonomiskt utsatt och KompisFalun. KompisFalun hjälper även familjer med möbler. 

För att veta mer besök KompisFaluns faceboksida. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

PMUs Second Hand-butiklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på Ingarvet i Falun tar emot kläder och möbler och säljer dem vidare. Ofta besöker flyktingar loppmarknader och handlar för en billig penning.

Kommunens Ta Till Vara-butik tar också emot möbler och husgeråd. De flesta flyktingar som flyttar till Falun gör besök där för att köpa det nödvändigaste till sig själva och sitt nya hem.

Skänk pengar

Ett råd från hjälporganisationer är att skänka pengar, så att det lokala näringslivet gynnas där flyktingarna befinner sig. Många orter i södra Europa har tappat inkomster från turismen på grund av flyktingströmmar.

Det finns även möjlighet att hjälpa andra behövande, som inte är flyktingar - läs mer här

Sidan uppdaterad 2017-12-07