Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inaktuell. Eventuella länkar kan vara trasiga.

Publicerad 2018-02-10

Ryggen på en tjej och en kille som håller om varandra

Uppmärksamhetsveckan ”Du är inte ensam”

Vecka 7 uppmärksammar vi barn som bär på en familjehemlighet. En del hemligheter är tyngre än andra att bära, som att en förälder ofta är berusad, en annan förälder mår dåligt psykiskt och eller att någon av föräldrarna slår. 

Uppmärksamhetsveckan ”Du är inte ensam” handlar om att se barnen som har det krångligt i sin familj, barnen som inte kan eller vågar berätta. Det kan handla om missbruk, våld eller psykisk ohälsa.

– Forskning visar att det på olika sätt kan ge långsiktig påverkan på en människas liv att växa upp med missbruk, våld och/eller psykisk ohälsa i familjen. Vi vill att barn och unga i dessa familjer får kunskap om att de inte är ensamma och att det inte är deras fel och ansvar, säger Ulrika Gustafsson Lindberg kommunens BRÅ- och ANDT-samordnare.

Under veckan pågår olika aktiviteter bland annat ute på kommunens högstadieskolor. På måndag och tisdag arrangeras föreläsningar och seminarium för allmänheten.

– Det finns hjälp att få för alla i familjen och man kan få ett bra liv även om man haft det jobbigt. Därför är det viktigt att också sprida information om vart man som barn, ung eller vuxen kan vända sig för att få hjälp för sig själv eller för någon som man är orolig för, säger Ulrika Gustafsson Lindberg.

Det blir följande föreläsningar under veckan:

”Barndom och föräldraskap i missbrukets skugga”, Karin Alexanderson, Uppsala universitet. ”Alkohol och våld”. Per Leimar, IOGT. "JAG ÄGER MIN STORY – Vackra Maskrosbarn”, Henrietta Lysén.

Dessutom särskilt program för Falu kommuns högstadieskolor under veckan.

Uppmärksamhetsveckan – du är inte ensam är ett samarbete mellan Rädda Barnen, Folkuniversitetet Dalarna, IOGT-NTO, Junis, NBV, UNF, Länsstyrelsen Dalarna, Svenska Kyrkan, Falu kommun, Studiefrämjandet, Dalateatern och Landstinget Dalarna.

Mer information och ett komplett program med anmälan till föreläsningar hittar du här: www.falun.se/duärinteensamlänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2018-02-10